Clubul Fotografic ”NUFĂRUL” Oradea

A fost fondat în luna mai 1976 din inițiativa și sub conducerea artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP, care a funcționat în cadrul Sindicatului Intreprinderii Poligrafice ”Crișana” Oradea cu denumirea de Foto-cine Club ”Nufărul”.

Expoziția înaugurală ale membrilor intitulată ”Pași în lumină” a avut loc în toamna anul 1976, în foaierul de sus a Teatrului de Stat, după care a devenit intinerantă. În anul 1990 s-a transformat în ONG cu personalitate juridică și a preluat denumirea de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea.

În anul 2013 a devenit Membru Individual  al Federației Internaționale de Artă Fotorafică (FIAP), recunoscută de UNESCO.

La propunerea președintelui s-a pus bazele Galeriei ”Foto Art”, care a fost înaugurat oficial în vara anului 1991, la sediul din strada Moscovei nr. 3 (în spatele Teatrului de Stat din Oradea), unde a rămas până la data 30.07.2019.

După mutarea galeriei în noul sediu din Piața 1 Decembrie nr. 12, a preluat denumirea de Galeria ”Euro Foto Art” și a trecut în administrarea Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. A fost organizatorul celor 10 ediții ale saloanelor naționale ”Premfoto” (fotografii realizate în premieră), care în anul 2013 s-au transformat în saloane internaționale. De asemenea este organizatorul saloanelor internaționale al artiștilori fotografi români și maghiari de pretutindeni.

Din anul 1976 organizează cu regularitate cursuri de inițiere în tehnică și artă fotografică și cursuri de tehnică digitală, care au fost absolvite de mii de iubitori ai fotografiei.

După mutarea sediului din Palatul ”Vulturul Negru” în Cetatea medievală Oradea, în primăvara anului 2017 a fost fondată Galeria de studio ”Ștefan Vilidár István”, în Palatul Princiar (Corpul C, etaj. 1), în care periodic sunt vernisate diferite expoziții de artă fotografică.

În anul 2019 Galeria a devenit primul Centru Expozițional EFA* Oradea - România.

    *Asociația Internațională ”Euro Foto Art”