FESTIVITATE ANIVERSARĂ DE EXCEPȚIE !

 

Vineri, 14 august 2020, la ora 18:00 a avut loc în grădina de vară a Complexului ”Grand Palace” din Oradea (situată în imediata vecinătate a Galeriei ”Euro Foto Art” Oradea), o festivitate deosebită prilejuită de aniversarea  a 30 de ani de existență a celei mai longevive Galerii permanente de artă fotografică din România. La evenimentul aniversar organizat sub auspiciile  Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) au participat un număr maxim 50 permis de artiști invitați din Carei, Cluj Napoca și Oradea. Evenimentul a fost onorat cu prezența unor oficiali locali și județeni: senatorul Ödön Szabó, președintele Consiliului județean Bihor Pásztor Sándor, care au rostit scurte discursuri laudative. Primarul municipiului Oradea Ilie Bolojan a fost reprezentat prin doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului orașului Oradea – Complex Cultural, care de asemenea a luat cuvântul în cadrul acestei sărbători de exceție. La eveniment a participat și a luat cuvântul și fostul viceprimar al municipiului Oradea István Kapy. Publicul prezent a fost salutat de către artistul fotograf  Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” și directorul Centru Expozițional FIAP Oradea – România, care a citit împreună cu Orsolya Kovács, mesajele:  vice-președintelui FIAP și directorul Centrelor Expoziționale FIAP Joan Burgues Martisella (Andorra), președintelui MAFOSZ (Ungaria) Imre Horváth și a senatorul Petru Filip. Evenimentul a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere,- pe fondul imaginilor digitale și a unei muzici adecvate oferite de artiștii Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă),- în amintirea celor mai apropiați colaboratori ai Galeriei, trecuți în eternitate. În continuare artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a prezentat pe fundalul unor imagini digitale de arhivă povestea celor trei decenii de existență a Galeriei. În cadrul evenimentului aniversar au luat cuvântul: criticul de artă Ramona Novicov, prof.univ.dr. Eugen Moritz din Cluj Napoca și președintele Fotoclubului ”Vasile Vénig László” Attila Hágó din Carei. În încheiere artistul fotograf  Ștefan Tóth AFIAP a înmânat peste 30 de plachete jubiliare și 6 medalii Auspicii FIAP acelora, care au susținut permanent Galeria ”Euro Foto Art”. Printre posesorii medaliei  FIAP s-a numărat: Consiliul județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, senatorul Ödön Szabó, criticul de artă dr. Ramona Novicov, Lucian Malița și Thurzó Sándor József. Atmosfera muzicală deosebită a serii au fost asigurate de artiștii formației ”Duo Varadiensis” și ”Rock Filarmonica” Oradea: Alexandrina Chelu, Iuliana Chelu și Florian Chelu Madeva, premiați și ei în cadrul festivității.


SĂRBĂTOARE COMUNĂ

Vineri, 14 august 2020, la ora 17:00 a avut loc la sediul Galeriei ”Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România o întâlnire festivă cu reprezentanții mass-media Orădene, prilejuită de aniversarea  a 30 de ani de exitență a celei mai longevive  Galerii permanente de artă fotografică din România. La eveniment au participat prezentanții mass-mediei electronice și tipărite: ”Bihari Napló (Törő Enikő), ”Bihoreanul” (Szilagyi Lorand), ”Jurnal Bihorean” (Camelia Bușu), România TV (Dan Bureția), TVR, emisiunea l. Maghiară (Ionescu Nikolett). Reprentanții mass mediei au fost salutat de către artistul fotograf  Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” și directorul Centru Expozițional FIAP Oradea – România, care a mulțumit pentru popularizarea manifestărilor expoziționale în cei 30 de ani de existență. În continuare criticul de artă Ramona Novicov a subliniat rolul deosebit pe care l-a avut cunoscuta galerie permanentă de artă fotografică în promovarea artei fotografice internaționale devenind o Ambasadă culturală a municipiului Oradea în intreaga lume. În cadrul întâlnirii a fost lansat și catalatogul jubiliar tipărit în alb-negru cu sprijinul financiar al Consiliului județean Bihor.  În închiere președintele Asociației ”Euro Foto Art” și directorul Centru Expozițional FIAP Oradea – România le-a înmânat în semn de prețuire preprezentanților mass-media placheta aniversară a Galeriei și prezentat plachetele celor care nu au fost prezenți la eveniment: Agerpres, Radio ”România” și TVR. Întâlnirea s-a încheiat cu ciocnirea de pahare cu șampanie. 


VIZITA ORĂDENILOR LA DEBRECEN

Vineri, 07.08.2020 după masă o delegație de artiști fotografi Orădeni din cadrul Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” (AIEFA), s-a deplasat la Casa Partium Debrecen, sub conducerea  președintelui acestuia Ștefan Tóth István AFIAP, pentru a prefecta programul de colaborare de perspectivă și pentru acest an. Delegația de artiști fotografi Orădeni au fost salutați în noul sediu al Casei Partium de către directorul acestuia domnul István Stanik. Din delegația Orădeană au făcut parte artiștii fotografi  Illés Imre, Kovács Orsolya  si Varga Erzsébet. În cadrul întâlnirii conducătorii celor două Instituții au perfectat detaliile tehnice și organizatorice a implicării Casei Partium din Debrecen la Bicentenarul Mezey Lajos, care va avea loc în perioada 02 – 03 octombrie 2020 la Oradea și județul Bihor, vernisarea la sediul Casei Partium din orașul infrățit cu Oradea a Expoziției Fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar, organizat de AIEFA, respectiv  a organizării în parteneriat a primului curs de tehnică și artă fotografică condus de reputatul artist fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. 


Prietenia la nevoie se cunoaște...

Această zicală populară bine cunoscută s-a adeverit și în această situația deosebită în care ne aflăm cu toții. După ce membrii și prietenii Photo China Network Online din Zhuhai (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”) după ce au aflat că și în România s-a răspândit pandemia de coronavirus s-au gândit să vină în ajutorul prietenilor lor din țara noastră. Așadar artiștii fotografi au cumpărat și au expediat prin curierat rapid pentru prietenii lor din România: artiștilor fotografi Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, Sorin Tabacu, consilierul Organizației, Constantin Lupu membru onoare din București și lui Tudorel Ilie din Baia Mare 400 de măști de protecție Coronavirus. Cei care au inițiat și au contribuit financiar  la procurarea și expedierea lor în România sunt artiștii fotografi Chinezi din Beijing, Sanghai și Zhuhai: Rongzhao Li,Haibo Chi, Ruisheng Zhu, Weilu Chen, președintele China Photo Netwrok Online din Zhuhai (China), Hui Zhang, Guodong Shen, Dan Chen secretara China Photo Netwrok Online din Zhuhai (China), Zeling Wu, Xi Zhu și Fanjing Lu. Măștile au fost preluate luni, 27 aprilie 2020 de către artisul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Sincere mulțumiri pentru gestul lor !!!


ACTUL UMAN

A fost genericul primei expoziții naționale de fotografii, organizată de Fotoclubul ”Abgineh” Photo Club Organizație Parteneră Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” (AIEFA), sub patronajul Federației Internațională de Artă Fotografică (FIAP) și  al AIEFA, deschisă în perioada 14 - 19 noiembrie 2019 la ”Rezvan” Gallery din Mashad (Iran). Expoziția a fost organizată cu sprijinul ”The Founder of the Human Act Fundation,  CEO of Human Act in Iran și al ”Abgineh” Photographic Research&Studies Institute din Mashad (Iran). Human Act Fundation este o organizație de dezvoltare la nivel mondial. Organizatorii expoziției au vrut să prezinte prin cele 50 de fotografii expuse  că sărăcia extremă nu este o stare naturală de acceptat, iar bunurile lumii pot fi distribuite diferit în aș fel încât să ușureze acest lucru. Imaginile expuse le puteți viziona:

https://www.eurofotoart.com/efa-organisation-partners/043-p-c-abgineh-mashad-iran/


VIZITA ARTIȘTILOR FOTOGRAFI DIN YOKOHAMA (JAPONIA)

 

Un grup de 10 artiști fotografi, membrii ai Fotoclubului ”Dunărea Japoneză” din Yokohama (Japonia), Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” au vizitat în perioada 30 mai - 02 iunie 2019 municipiul Oradea și județul Bihor.  Delegația de artiști fotografi a fost primită vineri, 31 mai 2019, la ora 09:00 în sala de festivități al Consiliului  județean Bihor de către domnul Pásztor Sándor, președintele Consiliului județean Bihor. Demnitarul Bihorean și-a manifestat bucuria de a primi delegația de artiști fotografi din Yokohama (Japonia), care timp de 3 zile s-a aflat în județul Bihor. Cu această ocazie a avut loc o intrevedere cu doamna Lucia Pantea, director al  Compartimentului Relații Internaționale al Consiliului  județean Bihor, care a apreciat colaborarea existentă dintre Fotoclubul ”Dunărea Japoneză” din Yokohama (Japonia) și Asociația Internațională ”Euro Foto Art” Oradea (România) și a invitat pe artiștii fotografi din Țara Soarelui Răsare să pună la dispoziția departamentului pe care îl conduce imagini realizate în județul Bihor. În continuare președinții celor două Organizații partenere, artiștii fotografi Ștefan Tóth AFIAP și Tazaki Ryuichi au apreciat colaborarea deosebită existentă între cele două Organizații fotografice din Japonia și România, în ciuda distanței mari la care se află. La Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a fost organizat expoziția de artă fotografică  din lucrările membrilor Fotoclubului Japonez. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența a 10 artiști fotografi din ”Țara Soarelui răsare”  vineri, 31 mai 2019 la ora 10:00. Publicul prezent la eveniment a fost salut din partea conducerii Muzeului de către domnul manager cultural al Muzeului Imre Zoltán și de artiștii fotografi Ryuichi Tazaki, președintele Fotoclubului ”Dunărea Japoneză” din Yokohama, respectiv de Ștefan Tóth președintele Asociației Internațională ”Euro Foto Art”. Lucrările expuse au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov și redactorul șef al Revistei de Cultură ”Várad” domnul Szűcs László. Momentele muzicale au fost  oferite de reprezentantul Formației ”Duo Varadiensis” artistul Thurzó Sándor József (violă), care a interpretat mai multe piese din repertoriul japonez. În cadrul vernisajului a fost prezentat mesajul Excelenței Sale Nitoshi Noda, ambasadorul Japoniei în România, care nu a putut participa la vernisaj datorită unor alte activități înscrise pe agendă. După vernisaj delegația de artiști fotografi din Japonia, insoțiți de membrii Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și ai Clubului Fotografic ”Nufărul” Oradea au participat la mai multe worshop-uri în Valea Ierului (Diosig, Otomani, Sălacea, Galoșpetreu). Programul celei de a doua zi s-a terminat cu vizitarea și fotografierea Municipiului Marghita (printer care și a Spitalului Municipiului ”dr. Mircea Pop” , precum și cu întânire de lucru cu membrii Fotoclubului ”Helios”. La programul derulat în Marghita a participat și artiștii fotografi Sorin Tabacu, consilierul Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, Posán Lajos, președintele Fotoclubului ”Helios” din Marghita și reprezentantul Spitalului dr. Szabó József. Programul delegației membrilor Fotoclubului ”Dunărea Japoneză” din Yokohama (Japonia) a cuprins și worshop organizat în satul Jebuc, județul Sălaj. Cu această ocazie artiștii fotografi din Japonia au avut posibilitatea să cunoască mai bine  această zonă pitorească și etnografică, unde se mai păstrează tradiția populară. Pentru acest eveniment Asociația ”STARS” din Cluj Napoca a pregătit o expoziție de artă fotografică vernisată la Jebuc, județul Cluj, respectiv o expoziție de artă plastică vernisată în Galeria de pivniță a Asociației din Cluj Napoca. Delegația de artiști fotografi membrii ai Fotoclubului ”Dunărea Japoneză” din Yokohama (Japonia), duminică 02 iunie 2019 au părăsit Oradea.

INTREVEDERE INFORMAȚIONALĂ LA FLORENȚA -JURIZARE ÎN MONTEVARCHI (ITALIA)

 

 

Joi, 07 februarie 2019 între orele 17:00 - 18:30 a avut loc la Florența (Italia) o intrevedere informațională  dintre artiștii fotografi Riccardo Busi MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, președintele Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) și Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” (AIEFA), unicul Membru Regional FIAP din lume. La intrevedere a participat și artistul fotograf Ovi D. Pop EFIAP, în calitate de director al departamentului patronaje al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”  și predinte al Fotoclubului ”Varadinum” Oradea, Organizație parteneră AIEFA. Vineri, 08 februarie 2019 a început jurizarea imaginilor primite  pentru ediția a VII-a a a Salonului Internațional de Fotografie Montevarchi, în care au fost invitați doi artiști fotografi ai Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Este vorba de artiștii fotografi Ovi D. Pop EFIAP directorul departamentului patronajelor, respectiv Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale.. (Foto: Virgilio Bardossi EFIAPp).

Vernisaj inedit la Sigetu Marmației

 

Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și directorul Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol de Szathmári - Szathmári Pap Károly” a fost invitat împreună artistul fotograf  dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs insoțit de artistul fotograf Felician Felix au să participe joi, 31 ianuarie 2019 a ora 1600 la vernisajul expoziției artistei fotograf Mariana Scubli din Sighetu Marmației (soția primarului Horea Scubli. În cadrul vernisajului au luat cuvântul artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP și Felician Felix, cae au apeciat niveul lucrărior expuse. Expoziția instalată de simezele sălii Radio Sighet a fost alcătuită din 50 de fotografii inspirată din tradițiie populare din Sighet. (Foto: Teodor Radu Pantea EFIAPs)

SEARĂ DE NEUITAT LA RESTAURANTUL ”CAPITOLLIUM” ORADEA


Membrii Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” (AIEFA) și Clubului Fotografic ”Nufărul” Oradea (CFNO) au fost sărbătoriți în cadrul unei mese festive organizate joi, 20 decembrie 2018 de la ora 18:00 la Restaurantul ”Capitollium” din Oradea rezultatele obținute în acest în domeniul artei fotografice. La eveniment au fost prezenți 30 de artiștii fotografi din Oradea și invitați de onoare din București, Carei, Marghita și Beretyóújfalu (HU). În cadrul serii au fost prezentate prin proiecții digitale cele peste 60 de vernisaje organizate în Oradea de către cele două organizații fotografice conduse de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP. De asemenea au fost proiectate și digiporamele artiștilor fotografi: Tudorel Ilie, membrii AIEFA Sorin Tabacu (Marghita), Ștefan Toth AFIAP (Oradea) și Gelu Vrabie (Oradea), care la începutul lunii decembrie 2018 au fost s-au bucurat de mare succes în Zhuhai și Macao în cadrul Festivalului Fotografiei Românești în China, organizat de  ICR Beijing în parteneriat cu AIEFA, Cu ocazia ultimei seri petrecute împreună au fost înmânat de către președintele celor două Organizații, placheta de excelență acordată artistului fotograf Claudiu Szabó EFIAP, vicepreședintele CFNO, pentru munca sa voluntariat desfășurat în anul 2018 și concretizat prin realizarea celor peste 70 de afișe și caiete program editatea în acest an în îngrijirea editurii ”Euro Foto Art” placheta de excelență. O altă plachetă de excelență a fost acordată firmei ”Duran`s” pentru realizarea afișelor expozițiilor organizate în anul 2018. Momentele muzicale ale serii au fost oferite de familia Florian Chelu din Oradea și de către artistul fotograf Kocsis Csaba din Beretyóújfalu (HU).

 

ARTISTUL FOTOGRAF ȘTEFAN TÓTH AFIAP PREMIAT LA BUCUREȘTI

 

În preambulul  Festivalului Multiart de teatru pentru Deținuți „DANA CENUȘĂ - Descătușare prin cultură”, proiect derulat de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în colaborare cu Teatrul Nottara București, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, a fost vernisată miercuri, 21 noiembrie 2018, ora 17:30, în foaierul teatrului, expoziția de artă fotografică intitulată „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”. La eveniment a participat, pe lângă conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, și artistul fotograf orădean, președintele Asociației Euro Foto Art” și coordonatorul Proiectului național. Cu această ocazie, a fost lansat și primul catalog, intitulat Festivalul Național de Folclor - ediția a IV-a”, tipărit cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, apărut în îngrijirea editurii „Euro Foto Art” Oradea. Acesta este ilustrat cu imagini realizate de reputatul artist fotograf orădean, Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” și coordonatorul Proiectului național „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”, eveniment care a avut loc în data de 14 septembrie 2018, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din capitală. În continuarea proiectului, în anul 2019 vor apărea și alte cataloage, care vor fi ilustrate cu imagini fotografiate în diferite penitenciare din țară. În cadrul festivității artistului fotograf i-a fost înmânat de către doamna  director general adjunct ANP Ioana MORAR o Diplomă de onoare emisă de către ANP și purtând semnătura directorului general al acestuia, comisar șef de penitenitenciare Marian DOBRICĂ. Distincția a fost acordată pentru colaborarea cu ANP, și mai ales, pentru contribuția la prezentarea activitățior de integrare socială. ”Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciarele României” este un demers care intenționează să ilustreze într-o manieră artistică, realități din sistemul penitenciar românesc, în vedera sensibilizării opiniei publice cu privire la problematica pe care o ridică privarea de libertate.

 

DOUĂ SĂPTĂMÂNI DEOSEBITE ÎN JAPONIA !

 

Sapte artiști fotografi, membrii ai Fotoclubului ”Danubiu” din Yokohama (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”) au ținut să se deplaseze duminică, 14 octombrie 2018 dimineață la Aeroportul ”Narita” din Tokyo (aflată la 80 km). Scopul deplasării lor a fost de a lua rămas bun de la cei trei artiști fotografi membrii ai Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, care au participat în perioada 01 - 14 octombrie 2018, la o deplasare de creație în diferite regiuni pitorești ale Japoniei. Artiștul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației împreună cu colegii lui cole Kardos Tamás din Kőszegszerdahely și Kovács Miklós din Budapesta (HU) au avut posibilitatea de vizita prin bunăvoința artiștilor fotograf  Ruyichi TAZAKI președintele Fotoclubului ”Danubiu” din Yokohama  și băiatul acestuia Katsuya TAZAKI (care a asigurat serviciile la traducere în limba maghiară) o serie de locuri deosebite din Japonia. De asemenea cei trei artiști fotografi s-au întâlnit cu conducerea Societății Japoneze de Fotografie sâmbătă și cu membrii Fotoclubului Digital din Tokyo. O întâlnire deosebită a avut loc în Galeria privată „Syasin” cu artiștilor fotografi reputați  Tamitsuka Syansinka (fotograful profesionist a renumitei firme ”Fuji)  și a soției sale din Yamanankako (aflată la picioarele Munții ”Fuji”)”. Un succes deosebit s-a bucurat susținerea unui worshop de către artistul fotograf Ștefan Tóth, la care au participat cei 12 membrii ai Fotoclubului ”Danubiu”  din Yokohama și doi artiști fotografi membrii ai Asiciației Internaționale din Ungaria, la sediul Asociației de prietenie japoneză-maghiară din  Tokyo. Cu ocazia șederii celor 3 artiști fotografi în Japonia a fost perfectată programul celor 12 membrii ai ai Fotoclubului ”Danubiu”  din Yokohama, care vor efectua în vara anului 2019 o deplasare de creație de 10 zile în diferite orașe ale Ungariei și României (în Oradea și județul Bihor)

VIZITĂ DE LUCRU LA SOCIETATEA JAPONEZĂ DE FOTOGRAFIE.

 

La invitația Fotoclubului ”Dunubiu” din Yokohama artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” se află în perioada 01 – 14 octombrie 2018 în Japonia. În această perioadă cunoscutul artist fotograf va efectua cu ajutorul  Fotoclubului ”Dunubiu” din Yokohama (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”)  mai multe deplasări de creație în diferite locuri pitorești ale Japoniei. Cu această ocazie a avut miercuri, 03 octombrie 2018, ora 14:00 la sediul Societății Fotografice a Japoniei (PSJ) cu sediul Tokio o întâlnire de lucru de peste 2 ore. În cadul intrevederii directorul executiv  PSJ domnul Ohia Yutaka a apreciat activitățile derulate de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, care s-a arătat interesat de o relație de colaborare culturală bilaterală cu Asociația Internațională Orădeană.  În acest context și-a manifestat dorința de a vernisa anul viitor în Oradea,- în prezența conducerii PSJ,- cea mai renumită expoziție organizată de Societatea Fotografică a Japoniei. La intrevedere a participat și artista fotograf Keiko Sato EFIAP, ofițerul de legătură a Japoniei la Federația Internațională de Artă Fotografică, un vechi prieten al artiștilor fotografi orădeni, care de două ori a vizitat municipiul Oradea.

 

O NOUĂ EXPOZIȚIE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ DIN FEDERAȚIA RUSĂ VERNISATĂ ÎN GALERIA ”EURO FOTO ART” ORADEA

 

În prezența unui public numerous a fost vernisată viner, 27 iulie 2018, la ora 18:00 în Galeria ”Euro Foto Art” Oradea expoziția membrilor Creative Union Photoart din Penza, Federația Rusă (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” din anul 2013). Publicul present la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele  Asociației, care a apreciat colaborarea deosebită care este derulată de cinci ani cu Uniunea Creativă din Penza (Federația Rusă), care au obținut cele mai valoroase premii la manifestările internaționale organizate de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”. Criticul de artă dr. Ramona Novicov a apreciat diversitatea și nivelul artistic ale fotografiilor expuse din care radiază spriritul authentic rus. Momentele muzicale au fost oferite artiștii Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară), care au interpretat piesa ”Sunetul formei” de Valeri Briusov, respectiv ”Sonetul XXV”  de Shakespeare. De asemenea artista Alexandrina Chelu a interpretat în limba română poezia ”Poetul” de Puskin. În încheierea vernisajul artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a citit mesajul  semnat de Excelența Sa Valery I. Kuzmin Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Ambasadei Federației Ruse în România, care a exprimat ”aprecierea  pentru acest  eveniment care vizează dezvoltarea  variată a relațiilor interumane dintre cele două țări vecine România și Federație Rusă, respectiv dintre prietenii noștrii din cele două orașe: Oradea și Penza”.  Expoziția numărul 556, organizată în parteneriat cu Clubul Fotografic ”Nufărul” și Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” din Oradea va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 16 august 2018, în zilele de lucru între orele:  08:00 - 19:00, la care accesul este gratuit. (Foto:Tünde Gorzó)

 

UNIVESITATEA DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ DE VARĂ MAFOSZ ÎN ORADEA ȘI JUDEȚUL BIHOR

 

Lansarea Universitățiii de Artă Fotografică de Vară a avut loc sâmbătă, 30 iunie 2018, la ora 20:00 în sala de conferințe ale ONG-uilor din Cetatea Medievală Oradea în prezența a peste 50 de artiști fotografi din România și Ungaria. Manifestarea aflată la cea de a XXXIV-a ediție a fost organizată și de Asociația Națională a Grupurilor de Artă Fotografică din Ungaria (MAFOSZ) în parteneriat cu Asociația Internațională ”Euro Foto Art” sub patronajul și cu sprijinul financiar al  Consiliului Județean Bihor, respectiv al patronajului Primăriei municipiului Oradea. Pubicul prezent la evenimentul fără precedent în Oradea, a fost salutat de către artistul fotograf  Hováth Imre EFIAPs, președintele MAFOSZ, respectiv de Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și vicepreședinte MAFOSZ.  În continuare  prof. Dukrét Géza a prezentat o expunere despre istoria orașului  Oradea.  În prealabil artiștii fotografi au vizitat și au fotografiat turnul Primăriei Oradea, Sinagoga Neologă ”Sion” exteriorul Cetății medievale Oradea și sediul Asociației ”Euro Foto Art” din Cetate. Programului celei de a doua zi (duminică) a debutat cu o deplasare de creație la cea mai mare altintudine a orașului - Ciuperca, unde artiștii fotorafi au putut admira și fotografia panorama orașului Oradea, după care s-au delasat la Mănăstirea Sfintei Cruci, Sinagoga Ortodoxă ”Hevra Sas” din strada Mihai Viteazu unde au realizat imagini despre slujbele de duminică. În continuarea programului artiștii fotografi  au vizitat  noul sediu Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, unde au admirat cu interes aparte exponatele Colecției de Tehnică și Artă Fotografiă ”Ștefan Tóth István”. La ora 18:00 a fost vernisată la Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea expoziția cu numărul 555 alcătuită din cele 98 de lucrări ale artiștilor fotografi participanți la Universitatea de artă fotogafiă de vară MAFOSZ. Cu această ocazie au fost expuse 100 de fotografii. La sfârșitul serii au fost prezentate proiecți de digiporamă intitulată ”Oradea și  județul Bihor” realizat de artișul fotografi orădean  Ovi D. Pop EFIAP, respectiv ”Peșteri din România - patrimoniu național” realizat de Caudiu Szabó EFIAP. Programul zilei de luni, 02 iulie 2018, a debutat cu o deplasarea de creație în Băile 1 Mai după care participanții s-au deplasat  cu autocarul la  stațiunea balneară Băile Felix, unde au realizat  diferite imagini artistice despre renumitele stațiuni balneare. În încheierea  serii s-au prezentat  Fotocluburilor participante la Unversitatea de Artă Fotografică de vară la sediul Asociației ”Euro Foto Art”  din Cetatea Medievală Oradea. Programul celei de a IV-a zi a început cu o deplasare de creație în Bihorul de sud. Prima dată artiștii fotografi s-au oprit la Beiuș unde au vizitat Muzeul orașului din localitate  după care s-au deplasat la Chișcău, unde au vizitat și fotografiat minunata Peștra Urșilor din localitate. Autocarul s-a oprit și la Biserica de lemn Sfântu Teodor Tiron din Brătești, respectiv la întoarecerea spre Oradea la Muzeul în aer liber ”Flutur” din satul Chișcău, unde au realizat o serie de imagini deosebite. Programul acestei de marți, 02 iulie 2018 s-a terminat cu jurizarea deschisă a creațiilor participanților la Universitatea de Artă Fotografică de Vară. Programul celei de a V zi (miercuri, 04 iulie 2018 a început cu vizitarea și fotografierea Teatrului Oradea, a Filarmonicii ”Enescu - Bartók”,  Liceului Teoretic  ”Ady Endre” , Muzeului memorial  ”Ady Endre”.  O imagine de amintire la Liceul ”Ady Endre” din Oradea. La ora 11:00 în sălile de expoziție a Colecției de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István” din cadrul Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural ediția a XXXV-a a Salonului Național de Artă Fotografică MAFOSZ. Cu această ocazie a fost lansat albumul de artă fotografică intuat ”Fotó - Hungarikum”. Publicul prezent la eveniment într-un număr foarte mare a fost salutat din partea Muzeului Orașului Oradea de către  dr. Ionuț Ciorba. Lucrările au fost prezentate de către artistul fotograf Horvát Imre președintele MAFOSZ. Momentele muzicale au fost oferite de către artiștii  Lucian Malița (vioară) și  Thurzó Sándor József (violă). După masa acestei zile a fost conscartă  problemelor și  dezbaterilor  profesionale. Între orele 15:30 - 19:00 a avut la sediul Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” din Cetatea Medievală Oradea  rezentare aparatelor de fotografiat ”Canon” de către directorul  ”Canon” Austria, domnul Török Ferenc din Viena. În continuare artiști fotografi reputați Kerekes István EFIAP/ 2p din Mosonmagyaróvár, Máthé András AFIAP Debrecen (Ungaria) și Lennert Géza EFIAP din Novi Sad (Serbia) au povestit despre cariera lor fotografică și au proiectat celor prezenți din creațiile lor. Programul serii de miercuri, 04.07.2018 s-a încheiat cu prezentarea filmului documentar de natură intitulat ”Lekvár” (Ursul/ A medve), premiat de două ori la Festivalului filmului de natură din Gödöllő (HU). După prezentarea filmului a avut loc o discuție liberă cu personajul principal al filmului fotograf de natură Dezső László din Gheorgheni, județul Harghita și a fost lansat albumul de artă fotografică intitulat ”Transilvania tărâmul fermecat la Carpaților”. Programul zilei de joi, 05 iulie 2018 a fost consacrat unei deplasări de creație în nordul județului Bihor. Primul popas a fost făcut în Diosig unde participanții la Universitatea de Artă Fotografică de Vară MAFOSZ au vizitat și fotografiat Castelul și Biserica Reformată  din localitate. Următorul popas a fost făcut în orașul Săcuieni la Muzeul de pescuit şi vânătoare populară din Săcueni amenajată de prof. Alexandru Wilhelm, după care autobuzul s-a deplasat la Sălacea unde au fost vizitate și fotografiate Casele muzeu și expoziția de sobe de fontă amenajată de dr. Kéri Gáspár. În continuare artiștii fotografi  s-au deplasat în localitatea Otomani, unde au putut vizita și fotografia Casa de expoziții din localitate. În ultima zi (vineri, 06 iulie 2018) înainte de masă participanții la Universitatea de Artă Fotografică de Vară MAFOSZ au vizitat și fotografiat Bazilica romano catolică și Muzeul Bazilicii romano-catolice, după care s-au deplasat la Galeria ”Tibor Ernő” din Oradea. În continuarea programului ultimei zile urmau să viziteze și Muzeul Memorial ”Iosif Vulcan”, care a primit pe artiștii fotografi cu ușile închise, în ciuda faptului că vizita a fost programată din timp și confirmată de conducerea Muzeului ”Țării Crișurilor” (de care aparține acest Muzeu). În continuarea programului artiștii fotografi au vizitat și fotografiat clădirea Primăriei municipului Oradea, Bisericile Greco - Catolică și  cu Lună, respectiv  Muzeul Bisericii cu Lună Oradea. Festivitatea de închidere a ediției a XXXIV a Universității de Artă Fotografică de Vară MAFOSZ a avut loc vineri, 06.07.2018, la ora 18:00 la Restaurantul ”Nevis” din Oradea, În cadrul evenimentului  domnul Horváth Imre, președintele MAFOSZ a înmânat artiștilor fotografi diplomele de participare. Cu această ocazie Asociației ”Euro Foto Art” și președintelui acestuia, artistului fotograf Ștefan Tóth i-au fost decernat o diplomă, pentru organizarea Universității. În încheierea festivității au fost prezentate unele imagini realizate în cadrul Universității de Artă Fotografică de Vară precum și digiporame ale participanților. Din lucrările realizate în Oradea și județul Bihor urmează să fie realizată în toamna acestui an o expoziție de artă fotografică și vernisată la Institutul Cultural Român din Budapesta. Cu această ocazie va fi lansat  și un album editat de MAFOSZ cu sprijinul Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”.

 


LA PARASTASUL ARTISTULUI FOTOGRAF CONSTANTIN DANCOGLU

 

Sâmbătă, 12 mai 2018 la ora 09:00 a avut loc la Biserica cu Lună din Oradea, parastasul cu ocazia trecerii în eternitate în urmă cu un an a artistului fotograf Constantin Dancoglu EFIAPb, fost membru al Clubului Fotografic ”Nufărul” din Oradea. Pe lângă mama și membrii de familie a regretatului artist fotograf au participat și artiștii fotografi: dr. Constantin Demeter, Ovidiu Gabor, Gheorghe Talpoș, Ștefan Tóth AFIAP, precum și artistul de violă Thurzó Sándor József. În cadrul întâlnirii de lucru a membrilor joi, 17 mai 2018, la ora 18:00 va avea loc o proiecție de imagini digitale în memoria regretatului artist fotograf.

 

Expoziție internațională de artă fotografică din România în China.

 

Photo China Network Online din Zhuhai (China),  una din cele 34 de Organizații Partenere ale Asociației ”Euro Foto Art” din Europa și Asia a invitat pe Asociația Internațională cu sediul în Oradea (unicul Membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică din Lume) să pregătească o nouă expoziție internațională de artă fotografică, care urmează să fie vernisată în acest an, în cele mai renumite Galerii din îndepărtatul Continent.  Conducerea Asociației a decis ca la acest proiect internațional deosebit să invite pe lângă membrii creatori proprii din SUA respectiv din Anglia, Austria, Franța, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Spania, R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria și pe artiștii fotografi din Organizațiile partenere din diferite țări ale Europei.  Curatoriul a selecționat pentru acest proiect fotografiile artiștilor fotografi: Aelenei Robert (ES), Ágoston Zsolt (RO), Antal Eugen (RO), Balla Árpád AFIAP Benyovszki Tünde  (RO), Bock Paul (USA), Borbely Johanna (A), Cacuci Ionel Bogdan (RO), Cinteză Marius (RO), Ciobotaru Ioan (RO), Delureanu Dorian (RO), Dudás László (RO), Erbsz Tibor, Essig Iosif (RO), Filipescu Christian (RO), Gabor Nicoleta (RO), Gabor Ovidiu (RO), Gavaldik Zoltán (HU), Holocsi Kálmán (HU), Iancu Daniela (RO), Ilie Tudorel (RO), Indrieș Marius (CZ), Lazar  Eszter (IRL), Marius NITIPIR Marius (RO), Markus Adrian (RO), Marton Monica (RO), Mészáros  Ödön (HU), Mocanu Dorin  (RO), Morvay Szabó Edina (RO), Moș Andreea (RO), Mózes Gavriel (IL), Muntean Cosmina  (RO), Oncete Julien (RO), Oros Claudiu (RO), Paladean Vasile (UA), Păunaș Nicoleta (RO), Plájás István (RO), Pop D. Ovidiu EFIAP (RO), Roxin Ioan (F), Săteanu Felician (RO), Stan Gelu AFIAP (RO), Stan Valentina EFIAPs (RO), Stanciu Gabriel AFIAP (RO), Szabó Attila  (RO), Szabó Claudiu EFIAP (RO), Talpoș Gheorghe (RO), Tordai Ede EFIAPb (RO), TÓTH Tamás (GB) și Tudose Alexandru (RO). Municipiul Oradea este reprezentat în acest Proiect prin lucrările artiștilor fotografi: Ágoston  Zsolt, Antal Eugen (RO), Benyovszki Tünde, Cacuci Ionel Bogdan (RO), Erbsz Tibor, Filipescu Christian (RO), Gabor Nicoleta (RO), Gabor Ovidiu (RO), Marton Monica (RO), Morvay Szabó Edina (RO), Moș Andreea (RO), Oros Claudiu (RO), ), Ovi D. Pop EFIAP (RO), Stan Gelu AFIAP (RO), Stan Valentina EFIAPs, Szabó Claudiu EFIAP (RO) și Talpoș Gheorghe (RO). Expoziția internațională de artă fotografică contemporană a Asociației ”Euro Foto Art” a fost vernisată luni, 10 mai 2017 în Palatul Shenzen Wenbo, în cadrul ediției a VI-a a Festivalului Fotografiei Europene. Expoziția  reprezentativă a membrilor Asociației ”Euro Foto Art” urmează să fie prezentată și în cadrul ediției a doua a Festivalului Fotografiei Românești în China, organizat de Institutul Cultural Român din Beijing în parteneriat cu Asociația Internațională ”Euro Foto Art”.

 

Eveniment aniversar de excepție

 

Mai multe evenimente de excepție derulate în cadrul maratonului fotografic organizat de Asociația ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Cetății și orașului Oradea, a avut loc la  secția de Istorie a Muzeului Cetății și orașului Oradea tot în data de 08 august 2016, de la ora 18:00. Evenimentele au debutat cu realizarea unei fotografii de grup, despre cei peste 200 de personae, care au onorat cu prezența lor manifestările aniversare. Sala festivă cu 120 de scaune s-a umplut până la refuz. O mare parte din public a rămas pe coridoarele răcoroase ale Cetății Medievale. Publicul present la eveniment a fost salutat de dr. Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care a mulțumit artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP pentru donația de mii de euro făcută Muzeului și a apreciat munca lui depusă în calitate de curator principal  la pregătirea primului Muzeu de Fotografie din România. Însemn de apreciere i-a înmânat Certificatul care atestă aceste lucruri. În continuare au fost invitată să rostească în cadrul vernisajului doamna Senator Bíró Rozália, care vorbit elogios despre cariera și evoluția artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP. Criticul de artă Dr. Ramona Novicov a apreciat perseverența și calitățile deosebite a artistului fotograf sărbătorit. În continuare artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP a anunțat faptul că invitatul de onoare a evenimentelor serii este artistul fotograf Kelen Francisc EFIAP din Arad, care în ciuda faptului că este grav bolnav a ținut să participe personal la evenimente aniversare. Persoana pricipala a serii a anunțat că deși nu obișnuește să pregătescă scenarii la vernisaje dar de această dată a nevoit pentru a nu scăpa nimic din mesajele sale. Într-un mod plin de umor a anuțat că după primirea Certificatului din această seară a devenit ”om bogat” datorită faptului că a făcut un gest nobil municipalității prin donația făcută. În al doilea rând datorită faptului că este sănătos și norocos, respectiv că are o familie deosebită care a fost mereu lângă el care  l-au susținut și l-au sprijinit munca. Cu această ocazie a invitat lângă masă festivă, pe soția lui și cei doi copii, cărora le-a înmânat buchete de flori. Invitatul special a fost nepotul său, care peste câteva zile va sărbători cea de a 10 zi de naștere, căruia l-a înmânat un album foto personalizat. Un asemenea album a fost înmânat ”cu o mică întârziere” și doamnei senator. Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP le-a mulțumit tuturor care l-au sprijinit în realizarea Muzeului Fotografiei apreciind colaborarea excelentă cu conducerea Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Momentele muzicale ale serii au fost oferite de artiștii: Thurzó Sándor József (violă) și Lucian Malița (vioară), respectiv familia Chelu Florian (voce și gitară). În încheiere a avut loc o recepție oferită în cinstea artistului fotograf sărbătorit și ale partciipanților la evenimentul aniversar.

Seara de neiutat cu

artistul fotograf

Apáti Tóth Sándor (HU)

 

Marți, în  data de 14 iunie 2016 la ora 18:00 a avut loc la Restaurantul ”Nevis” din Oradea întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului Fotografic ”Nufărul” din Oradea, la care au fost invitați și membrii Asociației ”Euro Foto Art”. Invitatul special al serii a fost artistul fotograf Apáti Tóth Sándor din Ceglég (Ungaria), iar moderatorul acestuia președintele celor două organizații artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP. În deschiderea serii artistul fotograf invitat, prezent la eveniment cu soția lui, a prezentat cum a avut primul contact cu fotografia  la vârsta foarte fragedă, fiind crescut de reputatul artist fotograf de talie mondială Tóth István EFIAP. În continuare au fost prezentate imaginile cuprinse în catalogul expoziției personale, ”Atlantis”, care urmează să fie vernisată miercuri, 15 iunie 2016, la ora 18:00 în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea. Cu ocazia proiecției artistul fotograf Apáti Tóth Sándor a vorbit despre imaginile prezentate, lucru rar întâlnit după afirmația invitatului. De asemenea a răspuns intrebărilor formulate de membrii celor două Organizații fotografice din Oradea. În încheiere artistul fotograf a prezentat celor prezenți ultimele două cataloage editate.

 

Vizită la Institutul Maghiar ”Balassi” din Istambul

Vineri, în  data de 11 iunie 2016 la ora 12:00 artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” ca răspuns invitației făcute de directorului Institutului Maghiar ”Balassi” din Instanbul a vizitat sediul acestei institut. Cu această ocazie directorul Institutului, domnul Gábor Fodor a prezentat artistului fotograf orădean sălile multi funcționale foarte bine dotate, precum și galeriile de expunere ale acestuia. Artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP a apreciat conceptul deosebit ale spațiilor Institutului Maghiar ”Balassi” și a rămas foarte impresionat de cele văzute. Cu această ocazie conducătorii celor două instituții au căzut de acord ca să organizeze la începutulul lunii ianuarie 2017, în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istambul, în cadrul ediției a V-a a Festivalului Internațional ”Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” o manifestare complexă. În cadrul acestei manifestări urmează să fie organizată o expunere despre primului fotoreporter de război din lume, să fie prezentat filmul documentar realizat despre reputatul artist fotograf de către redacția maghiară a Televiziunii Romomâne și să fie vernisată o expoziție cu fotografiile digitalizate Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly.

Expoziţie de artă fotografică din România în Istanbul (TR)

În Sinagoga  ”Neve Șalom” din strada Buyukhendek Cad nr. 61 Karakoy din Istanbul (TR) a avut loc vernisajul Salonului Național intitulat ”Evreii din România”, organizat de Asociația ”Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii din România. Evenimentul a avut loc în prezența a peste 100 de personalități ale vieții culturale și religioase, diplomați și directori ale Institutelor culturale ale unor țări din acest minunat oraș. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către reprezentantului Sinagogii, domnu Metin Delevi consiier al Comunități Evreilor din Instanbul, care a prezentat istoricul evreilor din acest oraș cu peste 14.000.000 locuitori, după care a luat cuvântul reperezentanta Consulatului General al României din Istanbul doamna consul general Adriana Ciamba, care a subliniat rolul artei fotografice în promovarea imagninii unei țări și a naționalităților care conviețuiesc împreună. Doamna dr. Nadia Tunsu director al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul a salutat în discursul prezentat inițiativa organizării acestui Salon Național de artă fotografică, care prezintă pe evreii din România. Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” inițiatorul proiectului național de prezentare a naționalitălor din România și-a exprimat bucuria de a fi prezent împreună cu artistul fotograf Ovi D. Pop AFIAP, directorul serviciului de patronaje ale Asociației Internațional, prin bunăvoința Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, la acest vernisaj. Evenimentul a luat sfârșit cu o recepție oferit de Institutul Cultural Român”Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Cu această ocazie artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a înmânat într-un cadrul festiv domnului Daryo Katalan președinte a Sinagogii Neve Șalom, doamnei concul general Adriana Ciamba, directorului Institutului ”Balassi” din Istanbul domnul Gábor Fodor și artistului fotograf Alberto Modiano albumele oferite acestui eveniment de președintele Comuniății Evreiești din Oradea, domnul Felix Koppelman, apărut în îngrijirea editurii ”Euro Foto Art”.

Premiul de excelență pentru Ștefan Tóth AFIAP

 

Federația Patronilor Bihor organizează sub patronajul Uniunii Naționale a Patronatului Român gala festivă  Top Branduri Bihorene. Gala din acest an a fost dedicată aniversării a 25 de ani de existență a Federației Patronilor Bihor. În cadrul festivității care a avut loc în data de 20 mai 2016, la ora 18:00 în sala Teatrului de Stat ”Regina Maria” Oradea au fost premiate firme cu evoluții deosebite din Bihor, respectiv personalități ale vieții culturale, sportive și politice din județul Bihor.  Pentru premiul de excelență a fost nominalizat și artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP din Oradea. În cadrul festiv a fost anunțat faptul că artistul fotograf orădean a fost distins cu premiul de excelență pentru meritele sale deosebite în domeniul artei fotografice. Astfel prima plachetă a serii a fost îmânată de către deptatul Szabó Ödön, cunoscutul artist fotograf orădean care în laudațiunea prezentată a subliniat meritele artistice și managerile ale lui Ștefan Tóth. După înmânarea  plachetei de excelență artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a mulțumit soției și familiei sale pentru faptul că au fost alături de el timp de 40 de ani și au susținut moral în munca lui foarte complexă, respectiv colaboratorilor din ”echipa” sa, care l-au sprijinit periodic.

 


Expoziţia „Calendarul de Bucureşti” în capitală

În organizarea Asociatiei „Bucurestiul meu drag”, Magazinul F64 şi AME Design la sediul Magazinului F64 din capitală  a avut  loc marti 16 februarie 2016, ora 18.30 vernisajul  expoziţiei de fotografie intitulată  “Calendar de Bucuresti 2016”. Exponatele instalate într-um mod original,  au fost  alcătuite din creaţiile  celori 49 de membrii ai Asociatiei „Bucurestiul meu drag” realizate despre  cele mai indrăgite locuri din oraş. Au expus: Adi Tache, Adrian Radu Constantinescu, Alexandru Dinu-Serban, Alexandru Iordan, Andreea Alionte, Andrei Birsan, Andrei Nichita, Andreia Birsan, Camelia Stan, Carmen Stefan Pelinel, Costin Popa, Costin Tocu, Cristi Moise, Dalina Andrei, Daniela Bitanoiu, Dragos Ticu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florena Vlagea , Flori Jianu , Florin Stanca ,Gelu Coltau, Ionut Morarita, Irina Isăcescu, Iulia Patrut , Kiprian George,  Lavinia Visan, Liviu Lazar,  Lucia Simion,  Luciana Gingarasu,  Melania Dima, Miha Mandru, Mihaela Petre, Mihai Andries, Mihai Petre, Nick Costandache, Nicu Buculei, Ovidiu Raetchi , Paulina Selaru, Renate Storch,  Sabina Cernat , Serban Vornicu, Silviu Nastase, Simona Manolache, Sorin Panait ,Sorina Tache, Stefan-Emanuel Chirobocea, Tudor Alexandru Panait  şi Viorel Pirjan. Expoziţia a făcut parte în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Din motive tehnice vernisajul expoziţiei a fost amânat care va rămâne la dispoziţia celor interesaţi până la sfârşitul lunii februarie, la care accesul este gratuit.

Festivitatea de închidere a Festivalului Internaţional de Fotografie

 „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” la Suceava

În prezenţa unui public numeros, a avut loc, în data de 10.02.2016, la ora 13:00, într-un cadru festiv, la sediul Centrul Cultural Bucovina, festivitatea de închidere a ediţiei a IV-a a Festivlului Internaţional de Fotografie „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către doamna Gabriela Teişanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, care şi-a exprimat bucuria de a vernisa o asemenea expoziţie internaţională de artă fotografică. Artistul fotograf Victor T. Rusu şef atelier artă contemporană al Centrului Cultural „Bucovina” şi caricaturistul Mihai Pânzaru PIM, consultant artistic la aceeaşi instituţie, au subliniat în discursurile lor rolul important pe care îl joacă arta fotografică în familia artelor vizuale. Artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional şi-a exprimat bucuria pentru succesul de care s-a bucurat manifestarea, aflată la cea de a IV-a ediţie, care a cuprins peste 32 de manifestări expoziţionale derulate în Serbia, Slovacia, România, Ungaria şi Ucraina. În semn de recunoştinţă pentru colaborarea avută a înmânat artistul fotograf  Victor T. Rusu placheta Festivalului Internaţional, acordată Centrului Cultural „Bucovina”. În cadrul festivităţii a fost vernisată Expoziţia internaţională de artă fotografică intituată „Dialog...”, alcătuită din cele 100 de fotografii alb-negru şi color realizate de artiştii fotografi din Serbia, Republica Moldova, România, Ungaria şi Ucraina. În încheierea vernisajului, fiecare participant a primit catalogul color al expoziţiei internaţionale apărut în îngrijirea Editurii „Euro Foto Art”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Gura Humorului. Expoziţia orgnizată sub patronajul Consiliului Judeţean Suceava va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 29 februarie 2016, iar accesul la vizitare este gratuit

Expoziţia de artă fotografică „In Memoriam Vasile Vénig László” la Aleşd.

 Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, a oferit posibilitatea vernisării la Aleşd a unei expoziţii de artă fotografică de excepţie. Pe simezele Galeriei Bibliotecii „Octavian Goga”din Aleşd au fost instalate creaţiile regratului şi reputatului artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP din Carei. Expoziţia cuprinde  48 de fotografii alb-negru şi color de format 30 x 45 cm, de o înaltă ţinută artistică cu mesaje deosebite realizate de-a lungul carierei sale de regretatul artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP. Vernisajului expoziţiei de artă fotografică a avut loc în prezenţa membrilor familiei din Carei şi Săcele, judeţul Braşov, sâmbătă 06 februarie 2016, la ora 17:00, în prezenţa unui public numeros. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Fotoclubului “Vasile Vénig László” din Carei, respectiv Fotoclubului “Tiszavirág” din Szolnok (HU) şi artistul fotograf Mészáros Ödön membru al Asociaţiei „Euro Foto Art” din Budapesta. Artistul fotograf expozant s-a năcut în data de 03.11.1930 în localitatea Tăşnad. În perioada anilor 1960 - 1993 a fost profesor de desen în Carei. În anul 1972 a fondat  şi a fost preşedintele Fotoclubului „9 Mai” din Carei până în anul 1993. După desfiinţarea Fotoclubului din Carei a devenit membru al Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea, până la moartea sa. A fost  membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi posesorul distincţiei de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Cu lucrările sale a participat la sute de Saloane naţionale şi internaţionale, obţinând nenumărate premii şi medalii. În anul 2012 a fost distins de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România cu titlul de “Fotograful anului”. De-a lungul carierei sale a fost invitat să facă parte în nenumărat jurii naţionale şi internaţionale de artă fotografică. Lucrările expuse au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov critic de artă şi  artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, care  a evocat şi personalitatea regretatului artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP. Expoziţia va fi deschisă oficial de artistul fotograf Létai Zoltán viceprimarul oraşului Aleşd şi  membru al Asociaţiei „Euro Foto Art”. Cu această ocazie preşedintele  Asociaţiei „Euro Foto Art” a înmânat în cadrul vernisajului soţiei artistului fotograf expozant, medalia în rang de aur de merit pe viaţă numărul 8 „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, acordat de curatoriul Asociaţiei, post-mortem artistului fotograf Vasile Vénig László AFIAP. În cadrul vernisajului a luat cuvântul din partea familiei Vénig Vasile, nepotul acestuia şi preşedintele Fotoclului din Carei, artistul fotograf Hágó Attila Nándor. În încheiere preşedintele Clubului Fotografic „Nufărul” şi a Asociaţiei „Euro Foto Art” a înmânat abolventei cursului de tehnică şi artă fotografică Alexandra Ramona Venţel din Aleşd Certificatul de absolvire. Expoziţia organizată sub patronajul Primăriei Aleşd va rămâne la dispoziţia publicului vizitator timp de o lună, la care accesul publicului este gratuit.                                                            

Expoziţia Fotoclubului „Floarea de Colţ” din Râmnicu Vâlcea

 

Galeria „Artex” al Uniunii Artiştilor Plastici „Vâlcea” (UAP) din Râmnicu Vâlcea a găzduit expoziţia membrilor Fotoclubului „Floarea de Colţ” din localitate (Organizaţie perteneră a Asociaţiei „Euro Foto Art”). Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros vineri, 05 februarie 2016.  Publicul prezent la eveniment a fost salutat de preşedintele UAP Vâlcea domnul Gheorghe Dican, după care preşedintele Fotoclubului „Floarea de Colţ”, artistul fotograf  Ioan Ciobotaru a mulţumit artiştilor fotografi expozanţi: Nicolae Sotir  EFIAP, Trestian  Găvănescu AFIAP,  Laurenţiu Mărgineanu AFIAP,  Mircea Anghel AFIAP, Alexandra Fira, Ioan Ciobotaru, Julien Oncete, Daniel CHhiosilă,  Cătălin Nimigeanu,  Sorin Mateescu,  Mircea Băduţ,  Dragoş Ionescu,  Traian Rădulescu , Daniela Iancu,  Marius Cinteză,  Ion Cârstea, Laurenţiu A. Mărgineanu pentru cele 65 fotografii expuse. Expoziţia derulată în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szatmári - Szathmári Pap Károly” organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerul Culturii a rămas la dispoziţia publicului până la data de 18 februarie 2016.

 

Expoziţia anuală a membrilor Asociaţiei „Euro Foto Art”.

A devenit o tradiţie ca la începutul fiecărui an, în cadrul Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, membrii Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” din Oradea să prezinte în cadrul unei expoziţii cele mai reuşite fotografii realizate în anul anterior. Expoziţia alcătuită din cele 105 fotografii alb-negru şi color instalate pe simezele cunoscutei galerii orădene realizate de cei 31 artişti fotografi din mai multe ţări Europene: Irlanda, Spania, Republica Moldova, România şi Ungaria, respectiv din Statele Unite ale Americii. Din România expun membrii Asociaţiei Internaţionale din: Bucureşti, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Reşiţa, Mediaş, Târgovişte şi Târgu Mureş. Autorii expzanţi sunt: Aelenei Robert (ES), Ágoston Zsolt (RO), Balla Árpád Zoltán (RO), Benyovszki Tünde (RO), Bock Paul (USA), Cacuci Ionel Bogdan (RO), Dudás László (RO), Erbsz Tibor (RO), Egri Francisc (RO), Gabor Ovidiu (RO), Gavaldik Zoltán (HU), Holocsi Kálmán (HU), Johanna Eszter (RO), Kajtár Tibor (HU), Kardos Tamás (HU), Lázár Eszter Emese (IRL), Markus Adrian (RO), Marton Monica (RO), Mészáros Ödön (HU), Morvay Szabó Edina (RO), Oláh Tibor (HU), Mocanu Dorin (RO), Moş Andreea (RO), Muntean Cosmina (RO), Oros Claudiu (RO), Păunaş Nicoleta (RO), Ovi D. Pop AFIAP (RO), Toma Andrei (MD), Tordai Ede EFIAPb (RO), Stanciu Gabriel AFIAP (RO), Tudosescu Gabriel AFIAP (RO). Publicul va putea descoperi printre lucrările expuse mai multe genuri ale artei fotografice cum ar fi: portrete, eseuri, socio-fotografii, peisaje, nuduri, imagini arhitecturale şi de sport de calitate. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros vineri, 05 februarie 2016, la ora 18:00, la care erau prezenţi membrii Asociaţiei din Budapesta (HU), Debrecen (HU), Odorheiu Secuiesc, Oradea şi Szolnok (HU). Fotografiile expuse au fost prezentate de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional, care a înmânat colegului său Balla Árpád Zoltán din Odorheiu Secuiesc premiul câştigat la Salonul Internaţional al artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni. În cadrul vernisajului a luat cuvântul şi actriţa Kiss Törék Ildikó, care a elogiat pe artiştii fotografi expozanţi şi creaţiile lor expuse pe simezele galeriei. Artistul fotograf Ovi D. Pop AFIAP, directorul departamentului patronaje a apreciat în cuvântul său manifestările derulate de Asociaţia Internaţională .Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete „Stadler” din Oradea, condus de artistul István Székely. În încheiere o parte din artiştii fotografi expozanţi au participat la o masă festivă la Restaurantul „Nevis” din Oradea. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 18 februarie 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.

Expoziţia personală Garik Avanesian MFIAP la Cluj Napoca

Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, a oferit posibilitatea vernisării în Cluj Napoca unei expoziţii de artă fotografică din Cehia. Datorită generozităţii Centrului de Cultură Urbană „Casino” pe simezele acestui spaţiu de excepţie au fost instalate creaţiile de mare format ale reputatului artist fotograf Garik Avanesian MFIAP din Praga (Republica Cehă). Expoziţia cuprinde  50 de fotografii de format 40 x 60, respectiv 70 x 130 cm, care prezintă viaţa armenilor. Publicul va putea admira mai multe portrete de o înaltă ţinută artistică, o serie de socio-fotografii realizate în diferite părţi ale Armeniei, cu mesaje deosebite. Ciclul de fotografii alb-negru şi color initiulat Munţii Karabakh, fotografiat în anul 2007 este o poveste vizuală deosebită a oamenilor care trăiesc în această parte a lumii. În ansamblu expoziţia oferă publicului vizitator posibilitatea cunoaşterii a armenilor, iar pentru artişti fotografi modele deosebite de abordare a unor genuri ale artei fotografice. Artistul fotograf expozant Garik Avanesian MFIAP s-a născut în anul în anul 1959 în Baku (Azerbaidjan) şi este publicist. Din anul 1995 trăiește în Praga (Republica Cehă). În anul  2012 a obţinut distincţia de onoare MFIAP. Este preşedintele Federației Cehe de Arta Fotografică, (Organizaţie parteneră a Asociaţiei “Euro Foto Art”)  şi redactorul şef al revistei PhotoART. Din anul 2014 este directorul Saloanelor Internaţionale de Artă Fotografică organizat de Federația Cehă de Arta Fotografică sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros, marţi, 02 februarie 2016, la ora 18:00. Publicul prezent a fost salutat de reprezentanta Galeriei gazdă, care a mulţumit pentru expoziţia vernisată. Fotografiile expuse au fost prezentate de către prof.univ. dr. Eugen Moritz, care a vorbit la superlativ despre nivelul artistic a exponatelor. Expoziţia a fost  deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedinetele Asociaţiei “Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional, care a înmânat în încheiere în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat placheta Festivalului Internaţional reprezentantei Centrului de Cultură Urbană „Casino”  şi formaţiei “Tarisznyás”. Momentele muzicale au fost oferite de artiştii acestei formaţii, care au interpretat mai multe piese muzicale din repertoriul popular maghiar. Expoziţia organizată în parteneriat cu Fotoclubul “STARS” din localitate sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local Cluj Napoca va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 14 februarie 2016, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.