"NAGYVÁRAD ÉJSZAKA"

NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS

Bár a nyári szezon kellős közepén járunk, az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvánnyal (FPMIJB) együttműködve a városunkba látogató turisták és a fotózást kedvelő látogatók számára a Városháza Tornyában „Nagyvárad éjszaka” címmel fotóművészeti kiállítás szervezett. A nemzetközi kiállításon 20 kiváló minőségű színes fotográfia található, amelyeket az AIEFA  partnerszervezeteiben alkotó neves fotóművészek készítettek az USA-ban (Kalifornia), Európában (Románia és Magyarország), valamint Ázsiában (Kína és Japán).  A kiállított fotók csodálatos városunkat mutatják be  éjszaka, a fotóművészek fényképezőgépeinek vagy okostelefonjainak lencséjén keresztül. A fotográfiákat: Bock Paul (USA), Gyapjas Ferenc (HU), Kenéz Emese (RO), Koppány György, Oros Claudiu (RO), Szabó Claudiu EFIAP (RO), Tazaki Ryuichi (JP), Stefan Tóth István AFIAP, ESFIAP (RO) és Zhang Hui (CN) fotóművészek készítették. A nemzetközi kiállítás megnyitójára 2022. július 28-án, csütörtökön 11:00 órakor került sor a Városháza Tornyának földszintjén, amelyet Angela Lupșea ügyvezető igazgatónő beszéde nyitott meg, aki nagyra értékelte az AIEFA és az FPMIJB között fennálló kiváló együttműködést, amely lehetővé tette a városunknak szentelt nemzetközi fotóművészeti kiállítás megszervezését. Ștefan Tóth István AFIAP ESFIAP fotóművész, az AIEFA elnöke, a kiállítás kurátora beszédében kijelentette, hogy „Ez a kiállítás különleges művészi módon mutatja be szeretett városunkat, az év különböző évszakaiban. A kiállított alkotásokon keresztül  a látogató közönség meggyőződhet arról, hogy városunk nappal és főleg éjszaka is csodálatos. Az éjszakai fények kiemelik a szecessziós stílusban épült épületek építészetét" - mondta beszédében az ismert nagyváradi fotóművész. A kiállított alkotások a következő címen is megtekinthetők: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/oradea-city-hall-tower/03/. A ”Summit Agro Romania” támogatásával rendezett új nemzetközi kiállítás 2022.08.25-ig marad a látogatóközönség rendelkezésére, amely keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között látogatható.

MEGNYITÓ A VÁROSHÁZA TORNYÁBAN A ROMÁN NEMZETI KULTÚRA NAPJÁN

 

Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) partnerségben a Bihar Megyei Műemlékek Védelméért Alapítvánnyal (FPMIB) a nagyváradi Városháza Tornyában ünnepelte a Nemzeti Kultúra Napját – 2022. január 15-én – a fotóművészet bemutatásával, illetve a közismert Pece parti város fotóművész Stefan TÓTH István AFIAP, ESFIAP - AIEFA-elnök és a "Nagyvárad - Téli éjszaka" című egyéni kiállításának megnyitójaával. A fizikailag és az online térben jelenlévő közönséget Angela Lupșea, az FPMIB igazgatója köszöntötte, aki hangsúlyozta a Nemzeti Kultúra Napjának fontosságát és nagyra értékelte az AIEFA részvételét a projektben. A Ștefan TÓTH István AFIAP ESFIAP elnök,  bemutatta személyes hozzájárulását  a Román Nemzeti Kúltura  hivatalosításában, megköszönte az FPMIB-vel való együttműködést, majd bemutatta a Városháza tornyán kiállított fotók készítésének kontextusát. A kiállító által készített összes kép megcsodálható az Egyesület honlapján: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/efa-digi-gallery-1/ A megnyitó keretén belül Mihai Eminescu két versét román nyelven: Natalia Popa és Roveta Maxim a nagyváradi "Emanuil Gojdu" Nemzeti Főiskola kilencedik osztályos diákjai, illetve a Várad című folyóirat szerkesztője, Tóth Hajnal, aki Mihai Eminescu "Ce te legeni" című versét magyar nyelvű szavalta el ”Franyó Zoltán fordításában, valamint Czilli Aranka kovásznai író, költő két költeményét amely a nagyváradi kulturális folyóirat legfrissebb számában jelent meg. A rendezvényen bemutatták a néhai nagyváradi fotográfus, Dinulescu Lazăr (Jan) fotófelszerelés-gyűjteményét, amelyet az AIEFA-nak  adományozott, melyet  Adrian Dușe orvos családja bocsájtott a rendezvényre. A művészeket és a fotózás szerelmeseit a megnyitó végén meghívták a toronyba, hogy városi pillanatokat örökítsenek meg felülről, és különleges képeket készítsenek szeretett városunkról. A kiállítás megnyitóját online elküldtük: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation/videos/503782824393095 A nagyváradi fotográfus kiállítása az AIEFA által rendezett, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség égisze alatt megrendezett „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, 10. Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál keretén belül, február 28-ig várja a látogatókat. 2022, keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között.


MEGNYITOTTÁK "ELBŰVÖLŐ NAGYVÁRAD" NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁST.

 Az "Euro Foto Art" Nemzetközi Egyesület a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal együttműködve, a közelmúltban felújított Nagyváradi Városháza tornyában, egy nemzetközi fotóművészeti kiállítását szervezett amelyet Nagyvárad Városnapjának szenteltek. Az "Elbűvölő Nagyvárad" című kiállításra 25 magas színvonalú művészi alkotást fogadtak el, amelyeket neves fotóművészek alkottak: Claudiu Szabó EFIAP (Nagyvárad), Ovi D. Pop (Nagyvárad), Ovidiu Gabor EFIAP (Nagyvárad), Mészáros Ödön (Budapest - HU), Ștefan Tóth István AFIAP (Nagyvárad) és Zhu Ruisheng (Peking - Kína). Velük együtt az "Euro Foto Art" Nemzetközi Egyesület tagjai: Bánházi Gyöngyi (Marghita), Bokor Zsolt Levente (Nagyvárad), Csíki János (Hegyközpályi), Kovács Orsolya (Nagyvárad), Oros Claudiu (Nagyvárad) és Varga Bernadette (Nagyvárad) alkotásait is kiállították. A nemzetközi fotóművészeti kiállítás megnyitójára 2021. október 12 -én, kedden 10 órakor került sor Florin Birta nagyváradi polgármester jelenlétében, aki üdvözölte a nemzetközi kiállítás megszervezésére irányuló kezdeményezést. A rendezvényen jelenlévő közönséget az esemény házigazdája, Angela Lupșea a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatója köszöntötte aki megköszönte a kiállítás megszervezésének a támogatóit. Sorin Caba, a Bihar megyei "CRIŞANA" Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség első főfelügyelő -helyettese nagyra értékelte azt a kezdeményezést, hogy tematikus kiállítást rendeznek a Városháza tornyában. Tóth István AFIAP fotóművész, az „Euro Foto Art” Nemzetközi Szövetség elnöke üdvözölte a kezdeményezést, miszerint nagyváradi fotóművészek alkotásaiból egy reprezentatív kiállítást szerveznek városunkról készített különleges alkotásokkal. Bemutatta azt a Mezey Lajos 151 évvel ezelőtt készített eredeti fotógráfiáját Mezey Mihály ügyvédről, aki 1866. június 26 -án megalapította a Nagyváradi Tűzoltó Egyletet. A megnyitót online élőben közvetítették a következő címről:   https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/videos/672609426952962 Az alkotások a következő címen is megtekinthetők: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/oradea-city-hall-tower/ Az új kiállítás 2021.11.11 -ig marad a látogatók rendelkezésére. A nyitvatartási órarend: októberben keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között, valamint novemberben 9:00 és 17:00 között.