VERNISAJ DEOSEBIT LA SIGHETU MARMAȚIEI

 

Vineri, 19 iulie 2019 la ora 18:00 a avut loc în prezența unui public numeros la sediul Centrului Cultural din Sighetu Marmației festivitatea de închidere a primului curs de tehnică și artă fotografică organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” cu sediul în Oradea, sub patronajul Primăriei municipiului Sighetu Marmației, sub conducerea reputatului artist fotograf Orădean Ștefan Tóth AFIAP. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către managerul Centrului Cultural prof. Dorel Todea care a apreciat inițiativa organizării primului curs în acest oraș. Primarul municipiului Sighetu Marmației Horia Scubli a mulțumit artistului fotograf Ștefan Toth AFIAP pentru devotamentul cu care a organizat cursul de tehnică și artă fotografică. Doamna Mariana Scubli, membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, autoarea a multor expoziții personale vernisate în diferite orașe ale Europei, a subliniat faptul că în cadrul cursului a învățat multe lucruri care o va ajuta la ridicarea nivelului artistic ale viitoarelor sale expoziții personale. Diplomatul Dan Pralea, reprezentantul Consulatului României la Solotvino (Slatina), Ucraina a mulțumit artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP pentru cele 4 expoziții de artă fotografică organizate la sediul Școlii de Arte din Slatina (UA). În încheiere reputatul artist fotograf Virgilio Bardossi EFIAPp3 din Florența (care a participat la eveniment împreună cu artistul fotograf Eugenio Fieni AFIAPg din Montevarchi) a apreciat în limba română modul de derulare a cursului și nivelul artistic a exponatelor. În încheiere lectorul cursului a mulțumit absolvenților pentru încrederea avută în derularea primului curs organizat în premieră absolută în Sighetu Marmației, respectiv acelora care au sprijinit derularea acestuia: S.C. ”Santa Vita” SRL și familiei dr. Sorin Marku din Sighetu Marmației. În încheiere președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” a înmânat absolvenților Certificatele de absolvire (acordat în urma examenului scris și a probelor de practică) și a anunțat faptul că în viitorul apropiat în Sighetu Marmației va fi inființat un nou Club Fotografic condus de artisul fotograf Mariana Scubli. La cursul organizat în premieră absolută în Sighet s-au înscris 11 iubitori ai fotografiei, printre care foarte mulți tineri. Expoziția absolvenților va rămâne la dispoziția publicului vizitator timp de o lună, la care accesul lor este gratuit. (Foto: Felix Gabriel Szabó)

EXPOZIȚIA FOTOREPORTERILOR BIHORENI LA DEBRECEN (HU).

 

Centrul ”Kölcsey” din Debrecen (HU) și Asociația Internațională ”Euro Foto Art” a organizat pentru publicul vizitator iubitor de fotografie  Expoziția Fotoreporterilor Bihoreni. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 12 iulie 2019, ora locală 18:00 în prezența unui public numeros printre care și fotoreporteri din cele două județe vecine Szilagyi Lorand de la ziarul ”Bihoreanul” și Kovács Péter, ziarul ”Hajdú-Bihari Napló”. Publicul prezent la vernisaj a fost salutat de către managerul cultural al Centrului Kölcsey din Debrecen Tóth András, care a salutat inițiativa vernisării acestei expoziții internaționale în orașul înfrățit cu Oradea. Expoziția a fost prezentată în limba maghiară de către redactorul șef al revistei de cultură ”Várad” și de către criticul de artă  dr. Ramona Novicov, în limba română. În încheiere artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociația Internațională ”Euro Foto Art” a prezentat contextul în care a fost organizat expoziția internațională a fotoreporterilor Bihoreni. La cea de a  III-a ediție concursului organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti (UZP), filiala Bihor s-au înscris 11 fotoreporteri de la mass media online și tipărită din cele două județe vecine, cu colecții de 10 imagini fotografiate anul trecut în județele Bihor și Hajdú-Bihar. Fotografiile expuse au fost selecționate de un juriu format din criticul de artă  dr. Ramona Novicov,  artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” și Dinicu Braghină președintele  de onoare a Uniunii Ziariştilor Profesionişti (UZP), filiala Bihor în urma punctajelor acordate lucrărilor codificate în cadrul jurizării. Pe simezele Centrul ”Kölcsey” din Debrecen  au fost expuse o selecție de 50 de fotografii acceptate și premiate în cadrul concursului. Momentele muzicale au fost oferite de reprezentantul formației ”Duo Varadiensis” din Oradea, artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat la violă mai multe piese din repertoriul internațional. Expoziția Fotoreporterilor Bihoreni va rămâne la dispoziția publicului vizitator din orașul înfrățit cu Oradea până la data de 06 august 2019, la care accesul publicului vizitator este gratuit.

 

 

 

VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ARTISTULUI FOTOGRAF

CLAUDIU SZABÓ EFIAP

LA SUCEAVA

 

În prezența unui public numeros și a  autorului a avut loc joi 25 octombrie 2018 la ora 11:00, la sediul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene Suceava  (strada Universității nr. 48) vernisajul expoziției cu ”poveste”  a artistului fotograf Claudiu Szabó EFIAP, vicepreședintele Clubului Fotografic ”Nufărul” din Oradea.  Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către reprezentaul Centrului Cultural ”Bucovina” artistul fotograf Victor T. Rusu. Vernisajul a fost onorat cu prezența managerului Centrului Cultural domnul Sorin FILIP, directorului Centrul Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Suceava domnul Călin BRĂTEANU, respectiv Directorul Școlii de Arte ”Ion Irimescu Suceava Ion BĂIȚAN. Expoziția personală intitulată “The Dark Side - Partea întunecată” organizată sub patronajul Asociației Internaționale  “Euro Foto Art” cuprinde 40  fotografii alb-negru de format mare (50 x 90 cm). Această personală a cunoscutului artist fotograf Orădean a fost prezentată cu mare succes în acest an în orașele Oradea și Cluj Napoca. Lucrările expuse au prezentate cu mare sensibilitate de către caricaturistul Mihai Pânzaru- Pim, după care artistul fotograf Orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Clubului Fotografic ”Nufărul” Oradea și al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” care a înmânat într-un cadru festiv artistului fotograf expozant Certificatul de patronaj al Asociației Internaționale. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator timp de  lună.

 

VERNISAJ DEOSEBIT ÎN SINAOGOGA NEOLOGĂ ZION DIN ORADEA

 

Asociația ”Euro Foto Art” a pregătit în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Comunitatea Evreilor din Oradea și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea pentru publicul vizitator și a turistilor care vizitează municipiul Oradea o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată pe șevaletele din Sinagoga Neologă Sion au fost instalate în 42 de fotografii monocolor și color realizate de absolvenții cursului de tehnică și artă fotografică, organizat sub conducerea artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP. În cadrul expoziției sunt prezentate imagini realizate despre evreii din Oradea. O parte din imaginile au fost fotografiate cu ocazia rugăciunilor din Sinagoga ”Chevra Sas” și cu ocazia repetiției corului Comunității Evreiești din Oradea. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența unui public foarte numeros, printre care și absolvenții cursulu,i marți 17 aprilie 2018, la ora 18:00. Publicul prezent a fost salutat de către doamna Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, care a salutat ințiativa organizării expoziției în această sinagogă. Fotografiile expuse au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a apreciat nivelul artisti a exponatelor. În cadrul festivității artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP a înmânat absolvenților: Galambos Ádám (elev), Simon Zsanett (studentă), Marioara Șaupe (medic) și doamnei Szatmári Ildikó (profesor) Certificatele de absolvire. Este de apreciat faptul că fiecare absolvent s-a înscris în cadrul Clubului Fotografic ”Nufărul” Oradea. Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de către artiștii: Alexandrina Chelu (voce) și  Florian Chelu (ghitară), care au interpretat mai multe melodii din repertorul israelian și Bórbiró Tímea de elevă în clasa X. de la Liceul de Arte Oradea, fiind pregătită de prof. dr. Georgiana Mircescu, care a interpretat Sonata în D Major de Johann Sebastian Bach. Noua expoziție care face parte din cadrul ediției a VII-a a Festivalul Fotografiei Europene, organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 17 mai 2018, de marți până duminică între orele 12:00 - 19:00. (Foto: Teodor Pantea EFIAPs).

 


VERNISAJ DEOSEBIT ÎN TURNUL PRIMĂRIEI ORADEA

Marți, 03 aprilie 2018, la ora 17:00 a avut loc în prezența unui public numeros vernisajul expoziției artistului fotograf  Manolis Metzakis EFIAPp din  Iraklion (Grecia). În cadrul expoziției organizate de Asociația ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor au fost expuse 36 de fotografii de format mare. Publicul prezent la eveniment a fost salutat din partea organizatorilor de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale. Fotografiile expuse au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale au fost oferite de eleva Kiss Nikoletta (flaut) de la Liceul de Arte din Oradea, pregătită de prof. de flaut Jana Stefancic. Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului și a turiștilor care ne vizitează municipiul nostru până la data de 24 aprilie 2018.

VERNISAJ DEOSEBIT ÎN CASTELUL ”KÁROLYI” DIN CAREI

 

Duminică 25 martie 2018 la ora 12:30 a avut loc în Castelul ”Károlyi” din Carei vernisajul expoziției de artă fotografică intitulată  ”A megújulás lendülete” (Elanul reînoirii), organizat în cadrul ”Anului - 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther”. Publicul prezent la aveniment a fost salutat de către primarul municipiului Carei Eugen Kovács. În cadrul vernisajul au luat cuvântul dr. Hafenscher Károly comisiar ministerial (HU), protopopul Tólnai István, Protopopiatul Reformat Carei și Dr. Hágó Attila Károly președintele Fotoclubului ”Vasile Vénig László” din localitate. DÎn cadrul evenimentului a luat cuvântul și  artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, care a înmânat Certificatul de patronaj numărul 042/ 2018 președintelui Fotoclubului din Carei, respectiv curatorului expoziției, artistului fotograf Eifert János EFIAP din Budapesta (HU). Lucrările au fost prezentate de curatorul expoziției. Noua expoziție organizată sub patronajul Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, în parteneriat Fotoclubul ”Vasile Vénig László” din Carei va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 25 aprilie 2018.

 

VERNISAJ EMOȚIONANT ÎN MUZEUL  ÎN CETĂȚII ȘI ORAȘULUI ORADEA

În prezența autorului și a unui public numeros a avut loc sâmbătă 10 martie 2018 ora 11:00 în una din sălile de expoziții ale secției de istorie a Muzeului, vernisajul expoziției personale a artistului fotograf Massimo Tommi AFIAP din Italia. Cu această ocazie au fost expuse 70 de fotografii mono și color realizate de artistul fotograf expozant în diferite părți ale lumii. Publicul prezent la eveniment a fost salutat din partea Muzeului Cetății și Orașului Oradea de către dr. Diana Iancu , care a apreciat inițiativa organizării expoziției de artă fotografică. În continuare artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, i-a înmânat artistului fotograf expozant Certificatul de patronaj numărul 039, care atestă organizarea expoziției personale în Muzeul Cetății și Orașului Oradea. Lucrările expuse au fost prezentate de către artistul fotograf dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs, care a apreciat nivelul tehnic și artistic a exponatelor. Artistul fotograf expozant a mulțumit organizatorilor pentru posibilitatea oferită de a expune în Oradea și i-a înmânat artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP medalia ”Gruppo Fotografico II Cupolone” (Italia). În cadrul vernisajului artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP a anunțat decizia conducerii Asociației ”Euro Foto Art”, prin care doamna Monica Materrasi  din Firenze (Italia) a fost numită vicepreședintele Asociației Internaționale pentru Italia. În acest context i-a înmânat Certificatul internațional care atestă faptul că  ”Gruppo Fotografico II Cupolone” din Firenze a devenit Organizația Parteneră numărul 50 a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale au fost oferite de către artiștii Lucian Malița (vioră) și  Thurzó Sándor József (violă), care au interpretat mai multe piese din repertoriul italian. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului până la data de 10.04.2018.

Expoziţia artiștilor fotografi din orașele înfrățite  cu Oradea

 

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” a organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea de Ziua Orașului “Expoziția Artiștilor Fotografi din Orașele înfrățite cu Oradea”. Pentru această expoziție internațională au fost invitați să participe artiști fotografi din orașele înfrățite cu orașul nostru. Organizatorii manifestării au decis ca în fiecare an să fie invitat să expună creațiile sale câte un artist fotograf reprezentativ din aceste orașe. Pentru prima ediție invitatul de onoare a fost artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, care a definit arta fotografică din Oradea în ultimii patru decenii. Expoziția reprezentativă a artiștilor a avut loc la Muzeul Cetății și Orașului Oradea. Pe simezele sălilor de expoziții temporare ale modulului de Istorie a fotografiei orădene/Colecția de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István" din cadrul secției de Istorie a Orașului Oradea au fost instalate cele 55 de fotografii alb-negru și color de mari dimensiuni realizate de artiști fotografi din Oradea (RO), Debrecen (HU) și Ivano-Frankivsk (UA). În cadrul expoziției au fost expuse o serie de peisaje realizate în această regiune minunată a Europei. Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, la ora 18:00 în prezența unui public numeros. Publicul prezent la eveniment a fost salutat în numele  Muzeului Cetății și Orașului Oradea  de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art”, care a prezentat Proiectul ”Expoziția artiștilor fotografi din orașele înfrățite cu Oradea”  și a prezentat catalogul ilustrat realizat cu sprijinul Municipiului Oradea și al Consiliului Local Oradea, în îngrijirea Editurii ”Euro Foto Art”. Administratorul public al Primăriei Municipiului Oradea Palladi Dacian Salvator a apreciat în discursul său ideea deosebită a Proiectului inițiat de Ștefan Tóth AFIAP, care aduce în actualitate orașele înfrățite cu Oradea. Fotografiile expuse au fost prezentate de dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a apreciat calitățile artistice deoasebite ale exponatelor. Artistul fotograf Oláh Tibor din Debrecen (HU), membru al Asociației  ”Euro Foto Art” a recunoscut că este invidios pentru Muzeul de Fotografie recent înaugurat la Oradea și a salutat inițiativa organizării expoziției. Artistul fotograf Eugen Negrea AFIAP, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, a recunoscut că este și mai invidios pentru locul în care a fost organizată expoziția, deoarece nici în București nu există un Muzeu a Fotografiei.Momentele muzicale ale vernisajului a fost oferite de artistul dr. Ariadna Micescu. Expoziția Artiștilor Fotografi din Orașele înfrățite cu Oradea va rămâne deschisă până la data de 12 decembrie 2016.

 

Expozția artistului fotograf Szabó Attila din Miercurea Ciuc la Oradea

 

O altă expoziție de artă fotografică organizată în cadrul ”Maratonului fotografic”,  în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, a fost alcătuită din lucrările artistului fotograf Szabó Atilla din Miercurea Ciuc. Pe simezele sălii de expoziții din cadrul Palatului Princiar (Corpul A, parter) au fost instalate cele 24 de fotografii artistice alb-negru și color de mari dimensiuni. Artistul fotograf expozant s-a născut în anul 1961 în Miercurea Ciuc, unde trăiește și în prezent. A început să fotografieze la vârsta de 10 ani. În anul 1987 s-a înscris în Fotoclub ”Prisma” din localitate. În perioada 1993 - 1999 a interupt activitatea de creație din motive intemeiate. În anul 2007 a fost ales ca președinte a cunoscutului Fotoclub, care este una din cele 31 de Organizații Partenere ale Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Din anul 1998 este lector ale cursurilor de fotografie organizate de Școala Populară de Artă din Miercurea Ciuc. Cu lucrările sale a obținut nenumărate premii și medalii în România și în diferite țări Europene. Vernisajul expoziției a avut loc luni, 08 august 2016, la ora 11:30, în prezența autorului și a unui public numeros în Palatul Princiar al Muzeului Cetății (Corpul A, parter). Publicul prezent la eveniment a fost salut de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art”, care și-a manifestat satifacția organizării în cadrul  maratonului fotografic a unor expoziții valoroase de artă fotografică. Profesorul universitar dr. Radu Igazság a apreciat nivelul artistic și tehnic a exponatelor, precum și faptul că artistul fotograf expozant are o viziune pozitivă despre arta fotografică. Artistul fotograf Szabó Atilla din Miercurea Ciuc a mulțumit pentru condiții deosebite în care a fost instalate fotografiile expuse. Momentele muzicale ale vernisajului au fost susținute de artiștii Thurzó Sándor József (violă) și Lucian Malița (vioară). Expoziția artistului fotograf Szabó Atilla din Miercurea Ciuc organizată în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea sub patronajul Asociației ”Euro Foto Art” va rămâne la dispoziția publicului vizitator zilnic între orele 09:00 – 17:00. Prețul unui bilet de intrare valabil pentru toate expozițiile deschise în CetateaMedievală este doar 3 lei.

 

Vernisajul Salonului Naţional

la Galaţi

 

În aula Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi a avut loc vineri, 11 decembrie 2015 vernisajul primului Salon Naţional de Fotografie “Dunărea de Jos”, organizat sub patronajul Asociaţiei Internaţionale “Euro Foto Art” de către Centru Cultural şi Fotoclubul “Dunărea de Jos” din Galaţi. Publicul numeros prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Nicolai Sburlan preşedintele Fotoclubului “Dunărea de Jos” din Galaţi, care a descris contextul în care a fost organizat primul Salon Naţional de Artă fotografică şi a mulţumit Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galaţi, precum şi sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat în organizarea Salonului. Invitatul de onoare al evenimentului a fost artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei “Euro Foto Art” şi membru în juriul de selecţie şi acordare a premiilor, care a afirmat că a revenit a doua oară în acest an, cu mare plăcere la acest eveniment deosebit, care a avut loc în oraşul de pe malul Dunării. În continuare au fost înmânate premiile Salonului Naţional printre care şi medaliile în rang de aur, argint şi bronz, respectiv plachetele “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”puse la dispoziţia organizatorilor de către Asociaţia Internaţionale “Euro Foto Art”. La acest salon Naţional membrii Asociaţiei au obţinut următoarele premii şi medalii: Gabriel Stanciu AFIAP (Bucureşti) - Medalia de aur “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, Dorin Nicolae Mocanu (Iaşi), Medalia de argint “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, respectiv Morvay Szabó Edina Eva placheta “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”.