“Európai Uniós falvak”

Nemzetközi Szalon bemutatója

A Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjának „Stúdió”  termében került sor 2014 október 29-én, este 7 órakor a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek IX. Nemzetközi Szalonra benyújtott, és elfogadott képanyag digitális bemutatójára. Az „Európai Uniós Falvak” támájú nemzetközi szalont a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubja, és az „Euro Foto Art” Egyesület közösen szervezte. A Szalon-ra 359 képet (140 monokróm, és 219 szines) küldtek a világ különböző részein (Angliában, Írországban, Szerbiában, Magyarországon, a Moldáv Köztársaságban, Romániában és Ukrajnában)  élő román és magyar fotóművészek. A rangos  nemzetközi zsűri, melynek  tagjai voltak: Marcello Materassi EFIAP/p ESFIAP (Olaszország), a zsűri elnöke, Georg S.Holzmann EFIAP, Hon EFIAP (Németország) és Tóth István AFIAP (Románia), 98 db. (34 monokróm és  64 színes) képet fogadott  el. A bejutott fotók magas művészi színvonala miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy két szett „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” éremmel jutalmazzák az alkotásokat mindkét szekcióban. A fekete - fehér kategóriában aranyérmet kapott Tordai Ede EFIAPb és Ovi D. Pop,  míg a szines-ben  Petrila Gheorghe EFIAP és Tordai Ede EFIAPb,  mindhárman Romániából. Ezüst éremmel jutalmazták Gavaldik Zoltán (Magyaroszág) és Fudulu Cătălin (Románia) fotóművészek alkotásait a monokróm kategóriában, illetve , Rus Victor és Onofraş Ionel képeit Romániából. Bronz érmet kaptott Vasile Paladean (Ukrajna) és Moldován Mihály EFIAPs a monkróm respectiv kategóriában, illetve Kovács Réka és Markus Adrian Sorin - mindhárman Romániából. A 12 plakettet Szerbia-i, Magyarország-i, Románia-i és Ukrajna-i fotóművészek kapták. A MAFOSZ „Hungaricum 2014” c. albumából álló különdíját kapták: Barcsa Sándor, Ciobotaru Ion, Dancoglu Constantin EFIAPb, Haragos Zoltán EFIAP és Magdó István fotóművészek Romániából, illetve Mészáros Ödön Magyarországról. Az ünnepség keretén belül került sor a díjak átadására, illetveannak a CD-nek  a bemutatására, melyet a Fejlesztés és a Projektek Végrehajtásának Igazgatósága finanszírozott, és amelyet a  Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Kiadója adott ki.

 Megnyitó Mezőkovácsházán

Családias környezetben nyitották meg 2014 március 18-án, 16 ó.30-kor a Mezőkovácsház-i  Könyvtárban az „Európai városok” elnevezésű nemzetközi fotóművészeti kiállítást. Az eseményen részt vett a Békés Megyei Könyvtár keretén belül működő Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ képviselője Szarka Judit , illetve Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Egyesület, és a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjának elnöke, az Európai Fotográfiai Fesztivál igazgatója.  Jelen volt továbbá  Ovi.D.Pop fotóművész, a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjának tagja, Gardó Zoltán a két nagyváradi kulturális szervezet állandó  önkéntes támogatója, valamint Pop Katalin nagyváradi műpártoló. A Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ képviselője nagyra értékelte a nemzetközi szalon megszervezésének ötletét, majd Tóth István AFIAP fotóművész megköszönte a vándorkiállítás bemutatásának lehetőségét  Békés megyében.-Előrendezvényként a nemzetközi tárlat nyolc Békés megyei könyvtárban került  bemutatásra. -  A megnyitó után a résztvevők az  Európai Unió-t népszerűsítő bemutatón, versenyen, és kulturális programon vettek részt, melyet a Békéscsabai Színház művészei adtak elő. A nagy sikerű megnyitó állófogadással zárult.

 

“Európai Uniós városok”

vándorkiállítása Magyarországon

Miután nagy sikerrel szerepelt az „Euro Foto Art” Egyesület által szervezett második „Carol Pop de Szathmári  - Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál keretén belül az „Európai Uniós városok” elnevezésű nemzetközi szalon, a kiállítás vándorútra indult Békés megyében is.  Hasonlóan nagy sikert aratott ez a tárlat az év elején a Budapesti Román Kultúra Házának Szeged-i Fiókintézetében„ a Kolozsvár-i „Stars” Galériában, és a Nagyvárad-i „Euro Foto Art” Galériában. Az „ Euro Foto Art” Egyesület a Békés megyei Könyvtár és az „Europe Direct” Békés - megyei Információs Központ között megkötött szerződés értelmében a szomszéd megyében élő érdeklődőknek is módjuk nyílik arra, hogy megtekintsenek egy ilyen színvonalas kiállítást.  Ennek megfelelően március  03 és május 31 között egy 53 fotográfiából álló kollekció kerül bemutatásra, melyet  a  Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjával partnerségben megrendezett, a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek VIII.  Nemzetközi Szalonjára bejutott és dijazott alkotásokból válogattak ki. Az „Euro Foto Art” Egyesület és  a Román Kulturális Intézet által szervezett III. Európai Fotográfiai Fesztvál keretén belül, melyet a Román Kulturális Intézet védnököl, kerül bemutatásra a nemzetközi szalon a következő Békés megyei könyvtárakban:  Lökösháza  (2014 március 03-11), Magyarbánhegyes (2014 március 11- 17),  Mezőkovácsháza (2014 március 18 - 25), Sarkadkeresztúr (2014 március 25 -  április 1), Bélmegyer (2014 április 01 - 08), Ecsegfalva (2014 április 08 - 15), Örménykút (2014 április 15 - 22), Békéscsaba (2014. május 6 - 31).  Az egyik megnyitóra  Mezőkovácsházán kerül sor  2014 március 18-án, 16:00 órakor. A másik ilyen esemény Békéscsabán  2014. május 6-án, 16:00 órakor lesz, melyen részt vesz Tóth István AFIAP fotóművész az  „Euro Foto Art” Egyesület és a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjának elnöke is, az Európai Fotográfiai Fesztivál igazgatójaként.

Sikeres megnyitó a Nagyvárad-i Euro Foto Art Galériában

A Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubja, és  az Euro Foto Art Egyesület által szervezett a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek VIII. Nemzetközi Szalonra bejutott és díjazott képekből összeállított nemzetközi kiállítás sikeres szegedi és kolozsvári bemutatása után, a Körös parti városban is megnyitották az „Európai Unió városai” című tárlatot. Az eseményre január 24-én, 11:00 órakor került sor, melyen nagyszámu közönség vett részt Nagyváradról, és Resicáról. A megnyitó tiszteletbeli meghívottjai a Nagyvárad-i „Ady Endre” Liceum diákjai voltak. A közönséget Tóth István AFIAP fotóművész köszöntötte, majd dr. Ramona Novicov műkritikus mutatta be a kiállított alkotásokat. A Bihar Megyei Kultúr Felügyelőség igazgatója Lucian Silaghi kiemelte, hogy mekkora szerepe van a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubja és  az Euro Foto Art Egyesület partnerségi közreműködésének, melynek köszönhetően ilyen  nagyszámú fotóművészeti kiállítás megszervezésére kerül sor Nagyváradon. Ezt követően Tóth István átadta Valentina Stan AFIAP fotóművésznek, Adela Lia Rusu AFIAP fotóművésznek, valamint Kovács Rékának és  Gheorghe Talpoşnak a nemzetközi szalon díjait. A megnyitó hangulatát a Bereczki Ervin által vezetett Nagyvárad-i Presto Brass Kamaregyüttes tagjainak: Abel Hora és Martyin György (trombita), Flórián László (kürt), Fleisz Richárd és Szávuly Albert Károly (harsona) és Berecki Ervin(tuba) zenei játéka tette ünnepélyessé. Az új kiállítás február 3-ig  látogatható az érdeklődő nagyközönség számára- munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között. A belépés díjtalan.

 

Európai Uniós városok nemzetközi fotókiállítás megnyitója a Román Kulturális Intézetben Szeged-i fiókjában

Hagyománnyá vált, hogy minden év elején nyitják meg a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek Nemzetközi Szalon-ját, melyet  partnerségben szervezett meg az „Euro Foto Art” Egyesület a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjával. A Román Kulturális Minisztérium védnökségével rendezett második „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál  különleges lehetőséget nyújtott a Román Nemzeti Kultúra Napjának (január 15), ill. Magyar Kultúra Napjának (január 22) szentelt nemzetközi kiállítás magyarországi és romániai  bemutatására. A szervezőknek, és a tárlaton szereplő fotóművészeknek köszönhetően a képeket három példányban nagyították le, így a kiállítás anyagát három városban mutathatják be: Szegeden, Kolozsváron és Nagyváradon. Az első kiállítás megnyitójára, melyet a Budapesti Román Kulturális Intézettel közösen szerveztek meg, január 17-én délután 5 órakor került sor  Gabriela Matei igazgatónő, Andreea Monica Radu szegedi konzul és Alexandru Victor őexelenciája, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, illetve Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Egyesület a Nagyváradi Fotográfusok „Tavizsa” Klub elnökének jelenlétében. Az eseményen részt vett a nagyváradi fotóklub néhány tagja: Adela Lia Rusu AFIAP, Valentina Stan AFIAP, Gelu Stan AFIAP, Ovi D. Pop és Gardó Zoltán, az elnök aszisztense, valamint Mészáros Ödön az „Euro Foto Art” Egyesület budapesti tagja. A megnyitó keretén belül ünnepélyesen adták át  Valentina Stan Nagyvárad-i fotóművésznek az AAFR aranyérmét és Greguss László Géza győri fotóművésznek az AAFR ezüst érmét. A VIII. Nemzetközi Szalonra  a világban élő román és magyar fotóművészek 341 alkotása érkezett a Moldáv Köztársaságból, Magyarországról és Romániából. A  három tagú zsűri: Marcello Materassi E.FIAP/p ESFIAP (Olaszország), a zsűri elnöke, Georg S.Holzmann E.FIAP, Hon E.FIAP (Németország) és Tóth István AFIAP (Románia) a kollekcióból 1o1 alkotást fogadott el bemutatásra. A kiállított és díjazott képek Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Horvátország, Észtország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Írország, Izland, Hollandia, Skócia, Svédország, Szlovénia és Románia városaiban készültek. Az eddigi nyolc Nemzetközi Szalon Románia és Magyarország köztársasági elnökeinek kitüntetett védnökségével került megrendezésre.


„Európai Uniós fővárosok” nemzetközi szalon megnyitója a Budapesti Román Kultúrális Intézetben.

Szép számu bdapesti fotóművészetet pártöló közönség jelenlétében nyitották meg 2013 január 18-án este 6 órakor, az első nemzetközi kiállítást. A kiállított munkákat a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek VII-ik Nemzetközi Szalonjából válogatták. A megnyitó házigazdája Gabriela Matei követ tanácsos, a Budapesti Román Kultúrális Intézet igazgatója volt. Az eseményen jelen volt Őexcelenciája Victor Alexandru Micula, Románia Magyarországi Nagykövete és Tóth István AFIAP fotóművész, a Nagyváradi Fotográfusok “Tavirózsa” Klubja és az “Euro Foto Art” Egyesület elnöke. A megnyitóra eljött Budapestre több díjazott fotóművész Szlovákiából (Szalma Zsolt), Magyarországról (Boromissza Ferenc) és Romániából (Constantin Demeter, Christian Filipescu, Gelu Stan şi Valentina Stan), illetve a nagyváradi Fotóklub két fotóművésze: Pop Ovidiusz és Gheorghe Talpos és ennek állandó munkatársa Gardó Zoltán.

2013.01.18.