A „Romániai zsidók” c. országos szalon megnyitója Bukarestben

A Bukaresti  Zsidók Közösségi Központja (Popa Soare utca 18) látja vendégül 2013 december 15-től a „Romániai zsidók” c. országos szalont, melyet a Nagyváradi „Euró Fotó Art” Egyesület rendezett, partnerségben Románia kormányának Interetnikumi Osztályával, a Román Kulturális Minisztérium védnökségével. Az „Euro Foto Art” Egyesület által indítványozott  országos szalonok megszervezése és az albumok megjelentetése egy olyan országos projekt része, melynek hivatása a Romániában élő nemzetiségek bemutatása. Ebben a kontextusban szervezték meg a „Romániai magyarok” (2011) és a „Romániai németek” elnevezésű szalonokat. A „Romániai zsidók” c. szalonra 383, romániai és izraeli fotóművész  által készített pályamunka érkezett, melyből az országos zsűri 108 fekete-fehér és szines képet fogadott el kiállításra. Ezekből 25-öt  díjazott: 7-et kristály trófeával, melyet a Nagyváradi Zsidó Hitközség bocsájtott a szervezők rendelkezésére, illetve 6-ot AAFR éremmel és 12-t kék szalaggal. A kiállított fotográfiák a romániai zsidók életformáit, örökségét, zsinagógáit, és temetőit mutatják be. A szalon ünnepélyes megnyitójára, és a díjak átadására a bukaresti, nagyváradi, resicai, máramarosszigeti, románszentmihályi zsidó és más - fotóművészetet kedvelő közönség jelenlétében került sor. A fotóművészek Bukarestbe való utazásának költségeit, elszállásolását és ellátásának finanszírozását Románia kormányának Intertenikumi Osztálya biztosította. Az eseményre 2013 december 15-én került sor a Bukaresti  Zsidók Közösségi Központjában, melyen részt vett  Dr. Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközség elnöke, Carol König a Kulturális Minisztérium tanácsosa, Szilágyi István Románia kormányának Intertenikumi Osztálya államtitkárának kabinet tanácsosa, és Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Egyesület elnöke, a szalon igazgatója. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Őexelenciája Dan Ben Eliezer Izrael bukaresti nagykövete. Ebből az alkalomból bemutatták a „Romániai zsidók” c. albumot, mely a Kulturális Minisztérium és a Nagyváradi  Zsidó Hitközség (elnöke Koppelmann Teodor Felix, megnyitón megjelent képviselője Christian Gabriel Seidler) anyagi támogatásával jelent meg, az „Euro Foto Art” kiadó gondozásában. A rendezvény végén Tóth István AFIAP fotóművész átadta a bukaresti és a környékbeli alkotóknak a „Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek, illetve a „PREMFOTO” c.  nemzetközi szalonok  nyerteseinek  járó  díjakat.


„Romániai németek” c.országos szalon sikere Ausztriában

Az ausztriai Klagenfurt am Wörthersee-ben tartották 2013 október 16 – 18 között az európai nemzetiségek 24. Kongreszusát, melynek mottója: „Európa 1913 - 2013 .többség és minoritás az idők során“. A Kongreszuson részt vett Helmut Lerner  a Nagyszebeni Demokrata Fórum referense, aki előadást tartott  „Romániai németek“ címmel. Ezt követően  Leopold Meidl mérnök, az Ausztriai Amatőr Fotóművészek Kärnten régió Szövetsége részéről beszámolt romániai benyomásairól. A „Romániai németek“ című fotókiállítást 2013 október 17-én este 8 órakor nyitották meg a Klagenfurt am WörtherseeKärnten régió adminisztrativ épületében (Mießtaler utca 1 szám), a Kongresszus keretén belül, melynek mottója: „Landlerek és a német kisebbség, történelem, jelen és a fotóművészet“. A kiállítás melyet az  „Euro Foto Art“ Egyesület szervezett ,partnerségben a Nagyszebeni Német Demokrata Fórummal  - 2013 december 17-ig látogatható.


Találkozó a Nagyszebeni Roma Keresztény Központban

 

2013 május 17-én pénteken a Nagyszebeni Roma Keresztény Központban találkozóra került sor Tóth István AFIAP fotóművész, a Nagyváradi Euro Foto Art Egyesület elnöke és Florin Cioabă a Nemzetközi Roma Egyesület alneköke között, a 2014-ben megrendezésre kerülő Romániai Romák elnevezésű Országos Fotószalonra vonatkozó szándéknyilatkozat bemutatása alkalmából. A megbeszélésen a Nagyváradi Euro Foto Art Egyesület elnöke bemutatta azt a két albumot, amely az országos projekt keretén belül jelent meg a romániai magyarokról, és a romániai németekről. A két szervezet vezetői megegyeztek abban, hogy 2014 szeptember 06 - 09 között nyitják meg a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal galériájában a Romániai Romák elnevezésű országos szalont, és mutatják be az alkalomra kiadott fotóalbumot. A találkozó során megegyeztek abban is, hogy 2015-ben szervezzenek meg partnerségben egy olyan nemzetközi Szalont, melynek témája a romák legyenek.

 


„Románia Nemzetiségei” országos szalonok


A nagyváradi “Euro Foto Art” Egyesület indítványozására 2010-ben fogalmazódott meg annak ötlete, hogy rendezzenek évente olyan országos fotóművészeti szalonokat melyen keresztül mutassák be Románia Nemzetiségeit, illetve olyan albumok megjelentetése melyeket a legsikeresebb fotókkal ilusztárljanak. A nagyváradi indítványozást felkarolta Kelemen Hunor Románia Kultúrális és Öröségvédelmi akkori minisztere is. Az első országos fotószalon témája a romániai magyarok bemutatása, illetve egy három nyelvü (magyar, román és angol) album kiadása volt. A Szalon ünnepélyes megnyitója és a díjak átadására 2011 február 25-én este 6 órakor került sor a nagyváradi “Euro Foto Art” Galériában, nagyszámu helyi és országos média képviselőinek jelenlétében. A megnyitón részt vett és beszédet mondott Kelemen Hunor kulturális minister és Tóth István AFIAP fotóművész, a nagyváradi “Euro Foto Art” és a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke. Ebből az alkalomból mutatták be a “Romániai magyarok” című szinvonalas albumot. Az országos Projekt keretén belül 2012-ben hirdették be a második szalont, a Romániai Német Demokrata Forum Nagyszebeni Egyesületével, melynek témája a romániai németekek voltak. A második országos szalon megnyitója 2012 szeptember 21-én került sor este 7 órakor a Nagyszbeni Polgármesteri Hivatal kiállítótermében (A túristák információs irodájában). A megnyitón megjelent és beszédet mondott : Klaus Iohannis nagyszebeni polgármester, Carol König, a Román Kultúrális és Örökségvédelmi miniszter, Puiu Hasotti megbízottja és Tóth István a nagyváradi “Euro Foto Art” Egyesület és Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke. A megnyitón bemutatták a nagyszebeni “Honterus” Nyomdában készített szinvonalas három nyelvü : német, román és angol nyelvű albumot. A 2013 év progjában, a romániai zsidók bemutatása szerepel.