ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI.

Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) a Körösvidéki Múzeummal ,a Múzeumkomplexumhoz tartozó Nagyváradi Városi Múzeum részlege által, a Bukaresti „Summit Agro Kft támogatásával országos premierként szervezte meg az egyedi nemzetközi fotóművészeti eseményt. - A tárlatot a Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP nagyváradi fotóművész vezetésével tartott  technikai  és fotóművészeti tanfolyam 71 végzősének, illetve workshopok résztvevőinek alkotásaiból állították össze. A felsorolt alkotók fotóival együtt  állítja ki egy képét a közismert fotóművész, Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP is. A meghívott végzősök Ausztriából, Kanadából, Kínából, az Orosz Föderációból, Japánból, a Moldovai Köztársaságból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Spanyolországból, Magyarországról és Ukrajnából küldték el alkotásaikat. A tárlat eredetisége abban  rejlik, hogy minden meghívott végzőst arra kérték meg, hogy küldje be a kiállításra az általa művészi szempontból a legértékesebbnek tartott képét. Abszolút premiernek számít az is, hogy minden kiállítót felkértek arra, hogy egyetlen mondatban fogalmazza meg, hogy mit jelent a fotóművészet az ő számára. Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP, az ismert és elismert fotóművész a nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Fotóklub (45 éve) illetve az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (13 éve) elnökeként több száz fotótechnikai és művészeti tanfolyam szervezője és előadója, amelyen több ezer fotórajongó és -kedvelő vesz részt Európából, Ázsiából és Észak-Amerikából. Többen közülük a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) védnökségével szervezett különböző nemzetközi szalonok díjazottjai, és ennek következtében különböző FIAP kitüntetéseket kaptak, mint például: Valentina Stan EFIAP/p, Adela Rusu EFIAP/p, Ovi D Pop EFIAP/g, Petrila Gheorghe EFIAP vagy Ovidiu Gábor EFIAP. A tanfolyamot végzettek közül sokan úgy döntöttek, hogy a világ különböző pontjain rendezett egyéni, vagy csoportos kiállításokon mutatják be alkotásaikat, mint például: Morvay Szabó Edina, Gelu Vrabie és még sokan mások. Kiemelendő, hogy a Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP által vezetett tanfolyamok végzettjei közül ketten, Adela Rusu EFIAP/p és Ovi D.Pop EFIAP/g a Nagyváradon szervezett Fotográfus  tanfolyamok oktatói lettek.A kiállítás megnyitójára a Mester, és több tucatnyi tanítványa jelenlétében kerül sor 2022. január 8-án, szombaton 11:00-kor az „Euro Foto Art” Galériában, a FIAP Nagyvárad-Románia Kiállítási Központban. A Körösvidéki Múzeum – Múzeumkomplexumhoz tartozó Nagyváradi Városi Múzeummal, illetve a  Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség égiszével szervezett eseményt online közvetítjük a https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation címől. A rendezvény jó hangulatát a Nagyvárad-i "Duo Varadiensis" kamarazenekar képviselője, Thurzó Sándor József brácsa művész játéka szolgálja, aki  hazai és nemzetközi szerzők  alkotásait adja elő. A kiállított alkotások a következő címen is megtekinthetők: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/fiap-exhibition-center-oradea/ Az új fotóművészeti tárlat 2022.02.06-ig áll a látogatók rendelkezésére, és keddtől vasárnapig, 09:00 és 17:00 óra között látogatható.

ERDÉLYI OLIVIA (SRB) FOTÓ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” (CFNO) Klubja által működtetett ”Ștefan Vilidár István” Galéria, EFA Kiállítási Központ  a Nagyváradi Középkori  Vár  Fejedelmi Palotájában (C épület, 1. emelet) ad otthont Erdélyi Olivia vajdasági fotográfus első egyéni kiállításának . Ebből az alkalomból 50 db., több ciklusba csoportosított fénykép kerül bemutatásra: riportok, szociofotók, csendéletek, természetfotók és tájképek. A szerző 1984-ben született a Vajdaságban, Szabadkán (SRB). Foglalkozása közúti közlekedési technikus. Bácska-Vinográdban/ Királyhalom (SRB) él. Az "Euro Foto Art" Nemzetközi Egyesület (AIEFA) és a Várpalotai Kárpát-medencei Intézettel közösen szervezett online technikai és fotóművészeti tanfolyam végzőse. Oklevele megszerzése után a nagyváradi székhelyű AIEFA tagja lett. Alkotásai ebben az évben a lakóhelye közeli régióban készültek: a szerb-magyar határátkelőhelytől mindössze 1 km-re. Ezért lehetősége nyílt egy különleges ciklus elkészítésére: fotóművészeti látásmód a migránsokról, és szokatlan képek egy farmon élő állatokról stb.. „A művészet mindig is az életem része volt. Önkifejezési módként először a rajzolást, versírást alkalmaztam, majd megtanultam a hímzés és nemezelés fortélyait,és alkottam ezeken a területeken. 16 éves korom óta érdekelt a fotózás, de nem volt lehetőségem fényképezőgépet vásárolni, ezért kölcsönvettem a "fényrajzoló sötét kamerákat". Számomra így lett a fotóművészet az egyik legkiválóbb önkifejezési forma. A képeken keresztül lehetőséget kapok arra, hogy bemutassam a körülöttem lévő világot, és átadhassam a fotók születésekor kialakult érzéseimet” – nyilatkozta a kiállítás szerzője, Erdélyi Olivia. A megnyitóra a szerző és férje jelenlétében, a hatályos egészségügyi és járványügyi előírások betartásával kerül sor 2021 december 04-én 11:00 órakor. Az eseményt online közvetítjük az Egyesület facebook platformján: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/ A fizikailag és az online felületen is jelenlévő közönséget Ștefan TÓTH István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Nemzetközi Szövetség és a CFNO elnöke köszönti. A rendezvény hangulatát a „Duo Varadiensis” kamaraegyüttes képviselője, Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálja, aki több magyar zeneművet is előad (személyes brácsafeldolgozásában): Bihari Sándor „Sein Lied” című művét. “Este a tűz mellett” Kodály Zoltántól, „Székely este” Bartók Béla és „Emlékek” Popper Dávidtól. A rendezvényen a nagyváradi Művészeti Líceum diákjai is részt vesznek egy erre az eseményre készült zenei műsorral. A Nagyvárad és Környéke Turizmus Fejlesztéséért Egyesülettel (APTOR) közösen megszervezett új kiállítás 2022. január 4-ig, naponta 08:00 és 20:00 óra között várja a látogatókat, ahol a belépés díjtalan. - Az összes kiállított alkotás megcsodálható a Szövetség honlapján https://www.eurofotoart.com/efa-creator-members/033-erdelyi-olivia/