MAESTRUL ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN ȘI UCENICII LUI.

Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” (AIEFA) a pregătit în premieră absolută în România, în parteneriat cu  Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal prin secția Muzeul Orașului Oradea și cu sprijinul S.C. ”Summit Agro SRL București, un eveniment internațional de artă fotografică inedită. Este vorba de o expoziție alcătuită din lucrările a 71 de absolvenți ai cursurilor de tehnică și artă fotografică, respectiv de workshopuri conduse de către artistul fotograf Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP, din Oradea. Alături de absolvenții cursurilor și participanților la workshopuri va expune o fotografie și  cunoscutul artist fotograf, Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP. Fotografiile au fost realizate de absolvenții invitați din Austria, Canada, China, Federația Rusă, Japonia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Spania, Ungaria și Ucraina. Originalitatea constă în faptul că fiecare absolvent a fost invitat să trimită pentru expoziție ccea ce ei au considerat a fi cea mai valoroasă imagine din punct de vedere artistic. O premieră absolută o constituie și faptul că fiecare expozant a fost invitat să însoțească imaginea cu o singură propoziție, care să reflecte ce înseamnă arta fotografică pentru autorii imaginilor. Cunoscutul și apreciatul artist fotograf Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP, în calitatea  sa de președinte al Clubului Fotografic ”Nufărul” Oradea (de 45 de ani) și al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art (de 13 ani), a fost organizatorul și lectorul a sute de cursuri de inițiere în tehnica și arta fotografică, absolvită de câțiva mii de pasionați și iubitori ai fotografiei din Europa, Asia și America de Nord. Mai mulți dintre ei, în urma premiilor acordate la diferite Saloane Internaționale organizate cu patronajul Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), au obținut diferite distincții FIAP, cum ar fi: Valentina Stan EFIAP/p, Adela Rusu EFIAP/p, Ovi D. Pop EFIAP/g, Petrila Gheorghe EFIAP  sau Ovidiu Gabor EFIAP. Mai mulți dintre absolvenții cursurilor au ales varianta de valorificare a creațiilor lor prin diferite expoziții personale sau de grup, organizate în diferite părți ale lumii, cum ar fi: Morvay Szabó Edina, Gelu Vrabie și mulți alții. Este de apreciat faptul că doi dintre absolvenții cursurilor conduse de Ștefan TÓTH Isván AFIAP, ESFIAP au devenit lectori ai Cursurilor de fotograf organizate în Oradea, respectiv artiștii fotografi Adela Rusu EFIAP/p și  Ovi D. Pop EFIAP/g. Vernisajul expoziției va avea loc în prezența Maestrului și a zeci de ucenici ai săi, sâmbătă, 08 ianuarie 2021, ora 11:00, în Galeria „Euro Foto Art”, Centrul Expozițional FIAP Oradea – România, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, al Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal. Evenimentul care se bucură de auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică va fi transmis online de pe adresa: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul Grupului cameral „Duo Varadiensis” din Oradea, Thurzó Sándor József, care va interpreta la violă mai multe piese din repertoriul național și internațional. Lucrările expuse se pot viziona și pe adresa: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/fiap-exhibition-center-oradea/ Noua expoziție de artă fotografică  va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 06.02.2022, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele orele 09:00 – 17:00.

EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ ”TOAMNA ÎN BAZINUL CARPATIN”

Galeria ”Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea - România din Palatul Princiar al Cetății medievale  Oradea (Corpul C, etajul I.) administrat de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea (CFNO) va găzdui din primele zile ale anului 2022 expoziția internațională intitulată ”Toamna în Bazinul Carpatin”. Expoziția face parte din cadrul Proiectului Internațional intitulat ”Anotimpuri în Bazinul Carpatin” organizat de  AIEFA, în parteneriat cu Asociația Fotografilor Maghiari din Bazinul Carpatin și Institutul Bazinul Carpatin din Várpalota (KMI).

Cu această ocazie vor fi expuse 50 de fotografii alb-negru și color selecționate de către un juriul internațional format din reputați artiști fotografi: Ștefan TÓTH István AFIAP (președintele juriului), Eifert János EFIAP (HU) și Lennert Géza EFIAP (SRB). Imaginile au fost realizate de absolvenții cursului online de technică și artă fotografică din anul 2021 organizat de către AIEFA în parteneriat cu Institutul Bazinul Carpatin din Várpalota (HU), care s-au înscris la Concursul internațional de artă fotografică. Astfel pe simezele cunoscutei Galerii Orădene din Cetatea medieval Oradea vor fi instalate fotografiile realizate de către absolvenții: Cseke Sándor (RO), Erdélyi Olivia (SRB), Gombár Mária (HU), Kasza Árpád (SRB),  Jusztin László (SRB), Kertész Hajnal (RO), Kovács Orsolya (RO), László Tünde (RO) și Paneszová Karin (SK). Vernisajul expoziției va avea loc joi, 06 ianuarie 2022, ora 17:00, în condiții de respectare a reglementărilor sanitare și epidemologice în vigoare. Evenimentul va fi transmis online pe platforma facebook a Asociației: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation Publicul prezent fizic cât și pe platforma online va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan TÓTH István AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și CFNO. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul formației ”Duo Varadiensis”, artistul Thurzó Sándor József (violă) care va interpreta mai multe piese muzicale din repertoriul internațional. Noua expoziție organizată în cadrul ediției a X-a a Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szatahmári – Szathmári Pap Károly” de către Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Împrejurimi (APTOR) va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 26 ianuarie 2022, zilnic între orele 08:00 - 20:00, la care accesul publicului este gratuit. Toate imaginile acceptate la Concursul internațional se pot admira pe site-ul Asociației https: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/stefan-vilidar-istvan-gallery-oradea/

VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ARTISTEI FOTOGRAF

ERDÉLYI OLIVIA (SRB)

Galeria ”Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea - România din Palatul Princiar al Cetății medievale  Oradea (Corpul C, etajul I.) administrat de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea (CFNO) va găzdui vernisajul expoziției artistei fotograf Erdély Olivia (SRB). Cu această ocazie vor fi expuse 50 de fotografii grupate în mai multe cicluri: reportaje, socio-fotografii, natură statică și peisaje Artistul fotograf s-a născut în anul 1984 în Subotica, Voivodina (SRB), este tehnician în transport rutier și trăiește în Backi-Vinograd/ Királyhalom (SRB).   Este absolventă a cursului online de technică și artă fotografică organizată de către Asociația Internațională ”Euro Foto Art” (AIEFA) în parteneriat cu Institutul Bazinul Carpatin din Várpalota (HU). După absolvirea cursului a devenit membru al AIEFA cu sediul în Oradea   Lucrările au fost realizate în acest an în regiunea unde trăiește: doar la 1 km de punctul de trecere a graniției SRB-HU, motiv pentru a avut posibilitatea de a realiza un ciclu deosebit din punct de vedere fotografic despre migranți dar și imagini neobișnuite depre animalele la ferma unde lucrează.  ”Arta mereu a făcut parte în viața mea. Ca mod de auto-exprimare, am folosit mai întâi desenul și scrisul de poezii, apoi am învățat și trucurile broderiei și ale pâslei și mi-am creat propriile lucruri în acest domeniu. Am fost interesată de fotografie de la vârsta de 16 ani, dar nu am avut ocazia să cumpăr un aparat, motiv pentru care am împrumutat ”camerele obscure de desenat cu lumina”…. Pentru mine arta fotografică este una din cele mai excelente forme de auto-exprimare. Prin imaginile realizate mi se oferă posibilitate de a prezenta lumea din jurul meu și să transmit sentimentele mele avute în momentul nașterii imaginiilor” afirmă autoarea expoziției Erdélyi Olivia. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 04 decembrie 2021, ora 11:00 în prezența autoarei și a soțului ei, în condiții de respectare a reglementărilor sanitare și epidemologice în vigoare. Evenimentul va fi transmis online pe platforma facebook a Asociației: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/ Publicul prezent fizic cât și pe platforma online va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan TÓTH István AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și CFNO. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul formației ”Duo Varadiensis”, artistul Thurzó Sándor József (violă) care va interpreta mai multe piese muzicale maghiare (după aranjamentul personal pentru violă): ”Sein Lied” de Bihari Sándor, ”Seară lângă foc” de Kodály Zoltán, ”Seară la secui” de Bartók Béla și ”Amintiri” de Popper Dávid. La eveniment vor fi prezenți și elevii Liceului de Arte din Oradea cu un program muzical pregătit în mod special pentru acest eveniment. Noua expoziție organizată în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Împrejurimi (APTOR) va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 04 ianuarie 2022, zilnic între orele 08:00 - 20:00, la care accesul publicului este gratuit. Toate imaginile expuse se pot admira pe site-ul Asociației https://www.eurofotoart.com/efa-creator-members/033-erdelyi-olivia/