EGY MEGHATÓ MEGNYITÓ AZ „EURO FOTO ART” GALÉRIÁBAN

 

Augusztus 08-tól egy újabb fotóművészeti kiállításnak ad helyet a Nagyváradi „Euro Foto Art”, FIAP Nagyvárad-Románia Kiállítási Központja. Ezúttal a közismert galéria falaira 100 darab fotóművészeti alkotás került a híresneves Brassói fotóművész Udvari Árpád EFIAP műveiből. A kiállító hivatásos fotógráfus, klasszikus műhelyekben képezték ki a korabeli fotósok. Ezt a mesterségét 1979 óta gyakorolja. 1993 óta folytatja saját vállalkozását: könyv illusztrációk, művészeti albumok készítésével, turisztikai vagy reklám fotózássall. Együttműködött több brassói múzeummal, különösen a Néprajzi Múzeummal, ahol a szakma újabb kihívásaival szembesült. Részt vett a területi néprajz kutatásban, az etnológiai fényképezés szakterületén szakosodott de remekelt dokumentumfilm készítőként is.  Udvari Árpád EFIAP fotóművész kedvenc témája az ember, akit meglep abban a környezetben amelyben él, tevékenykedik, annak örömével, szomorúságával, magányával és sorsával. A kiállítás megnyitására 2019. augusztus 07-én, szerdán este 6 órakor került sor a szerző és a nagy számú közönség jelenlétében, köztük a fiatal Lotte Lee és Condice Lee ikrek Hongkongból (Kína) valamint a veszprémi (Magyarország) Borka Sándor festőművész feleségével. Az eseményen megjelent közönséget Tóth István AFIAP fotóművész a Nagyvárad-Románia FIAP Kiállítási Központ igazgatója és az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte. Majd a kiállító fotósnak átadta a 2019/047 számú Védnökségi oklevelet. A kiállított munkákat dr. Ramona Novicov műkritikus és Szűcs László a „Várad” kulturális folyóírat főszerkesztője mutatta be. A zenei pillanatokat a „Duo Varadiensis” formáció művészei, Lucian Malita (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa) szolgáltatta akik  több zenei művet is előadtak. Többen között: Francisco Canaro „szerelem álma”, G. Valso koncert „G Boulanger”, Patacini „Argentin Tango”, Eurico Toselli „Serenade”, Alter Jögermarsh.Udvari Árpád EFIAP fotóművész 574. számú retrospektív kiállítása a „Gheorghe Sincai” Megyei Könyvtárral és a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjával közösen került megrendezésre a Bihar megyei Tanács támogatásával. A kiállítás 2019. szeptember 16-ig tekinthető meg, munkanapokon 08:00 és 19:00 óra között. A belépés díjtalan. (Fotó: Tóth Magdolna)

 

 

KOLOZSVÁRI FOTÓMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA A NAGYVÁRADI

„EURO FOTO ART”

GALÉRIÁBAN. 

 

Az „Euro Foto Art” Galéria, FIAP Kiállítási Központ Nagyvárad - Románia, 2019 július 11-én egy új fotóművészeti kiállításnak ad otthont. Ezúttal Vas Géza  kolozsvári fotóművész által készített 100 darab fotó került a galéria falaira. A kiállítás megnyitójára 2019. július 11-én, csütörtökön 18:00 órakor került sor a szerző jelenlétében. Az eseményen részt vevő közönséget Tóth István a FIAP Kiállítási Központ Nagyvárad-Románia elnöke és az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke üdvözölte aki egyben átadta  a kiállító fotóművésznek a 043/2019 védettségi oklevelet. A kiállított fotókat Vas Géza fotóművész a szerző mutatta be. A zenei pillanatokról a „Duo Varadiensis” zenekar  művésze, Thurzó Sándor József (brácsa) gondoskodott. Vas Géza fotóművész retrospektív kiállítása, amelyet a „Gheorghe Sincai” Megyei Könyvtár és a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubja közösen szervezett a Bihar Megyei Tanács támogatásával, 2019.augusztus.07-ig tekinthető meg, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között melyre a belépés ingyenes.

 

A DEBRECENI FOTÓKLUB TAGJAINAK KIÁLLITÁSA NAGYVÁRADON

 Az „Euro Foto Art Galéria, FIAP Nagyvárad - Románia Kiállítási Központ, egy új fotóművészeti kiállításnak ad otthont 2019.június 25-től kezdődően. Ezúttal a jól ismert galéria falaira 75 testvérvárosi fotóművész alkotása kerül bemutatásra akik a Debreceni (HU) fotósklub tagjai. A kiállítás megnyitójára 2019.június 25-én, 18:00 órakor került sor a két testvérváros fotóművészeinek jelenlétében:  Máthé András AFIAP (a fotóklub elnöke), Micskey István, Micskey Katalin, Károlyi Gábor, Károlyiné Etelka, Illés Gábor, Illés Katalin, Nagy Piroska F, György Fülöp, Balázs Méhész, Keresztesi Éva és Brigitta Őrnagy.  Az eseményen részt  vett Vas Géza kolozsvári fotóművész is. Sajnálatos dolog volt, hogy ezen az eseményen a nagyváradi fotóművészek csak igen kevesen vettek részt: Illés Imre (Tavirózsa fotóklub), Varga Erzsébet Mandy, Csíki Joan és Gardó Zoltán („Euro Foto Art”Nemzetközi Egyesület). Az eseményen részt vevőket Tóth István fotóművész AFIAP, a FIAP Kiállítási Központ nagyváradi elnöke üdvözölte, majd átadta a 038/2019-es számú védnökségi Oklevelet a debreceni fotóklub elnökének. A kiállított alkotásokat Máthé András AFIAP fotóművész, a Debrecen-i fotóklub elnöke valamint Szűcs László a ”Várad” kulturális folyóírat főszerkesztője mutatta be. A zenei pillanatokról a „Duo Varadiensis” művésze Lucian Malita (hegedű) gondoskodott. A „Gheorghe Sincai” Megyei Könyvtárral és a „Tavirózsa” fotóklubjával partenrségben  és a Bihar Megyei Tanács támogatásával szervezett 572-dik művészeti kiállítás 2019. július 11-ig lesz megtekinthető munkanapokon : 08:00 - 19:00 óra között. A belépés díjtalan.

 

Nemzetközi fotókiállítás „EURÓPA DUNÁJA” az „Euro Foto Art” Galériában, FIAP Kiállítási Központ

Nagyvárad - Románia. 

 

2019. június 5-én, szerdán megrendezésre került az „Euro Foto Art” Galériában,  FIAP Kiállítási Központban Nagyvárad - Románia, egy nemzetközi művészeti  kiállítás megnyitása. Az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) igazgatósága a Belfasztban tartott megbeszélésen  a Nagyváradi  k0zismert fotó galériát kinevezte  FIAP Kiállítási Központnak.  A Nagyváradi Központot Tóth István (AFIAP) alapította 1990-ben. Igy a FIAP Kiállítási Központ Nagyvárad-Románia a 17. FIAP Nagykövetség lett a világban és az első Romániában !  A hírnévnek örvendő galériában a 29 éves fennállása alatt 570 fotóművész kiállítása volt látható a világ minden tájáról. Az „Euro Foto Art”  Nemzetközi Fotóművészeti Egyesület, a FIAP a világ egyetlen Regionális Tagja indította el a Yokohama-i „Japán Duna” Fotó klubbal a „Duna Európája” című nemzetközi kiállítást. A Projekt célja az volt, hogy a fotóművészeten keresztül bemutassa az Európai Unió leghosszabb folyóját.  A kiállítás egy kisebb változata bemutatásra került a Aknaszlatina (Solotvino-i) Konzulátus (UA), a Szlatinai Múvészeti Iskolában (UA) és a Máramaros Szigeti Rádió terem támogatásával.  A kiállítás teljes változata  az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület, a FIAP Kiállítási Központ Nagyvárad-Románia galériájában került kiállításra. A közönséget Tóth István AFIAP fotóművész, a FIAP Kiállítási Központ Nagyvárad-Románia igazgatója üdvözölte. A kiállított munkákat Dr. Ramona Novicov művészkritikus (románul) és a Várad kulturális folyóírat főszerkesztője Szűcs László (magyarul) mutatta be. A zenei pillanatokat a „Duo Varadiensis” művésze Thurzó Sándor József (brácsa) biztosította aki több nemzetközi szerző műveiből játszott. A „Gheorghe Sincai” Megyei Könyvtárral és a Nagyváradi „Tavirózsa” Fotó klubb szervezésével és a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Városháza támogatásával szervezett 571. fotóművészeti kiállítás 2019 .június 24-ig, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között látogatható.

 

AZ ÉN NAGYVÁRADOM” FOTÓKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

 

Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület egy újabb fotóművészeti kiállítást készített a látogatók számára. Ezúttal több mint 100 mono és színes fénykép kerül bemutatásra a híres nagyváradi galéria falaira,  Dr. Kiss András fotós készített aki jelenleg Magyarországon  élő tőzsgyökeres nagyváradi. Az 569-es számú „Euro Foto Art„  galériájában megrendezésre kerülő kiállításon a kiállító fotós vizuális tiszteletet ad a városnak ahol felnőtt és leélt egy emberöltőt. A kiállított fotók között a közönség felfedezheti a régi várost, azt ahogyan a fotós bemutatja Nagyvárad évtizedes utcáit. A kiállítás tartalmaz egy sor portrét a v kiváló személyiségeiről valamint a fotós korábbi kollégáiról készült portrékat. A kiállítás megnyitója 2019. április 17-én szerdán, 18:00-kor került sor a szerző családja és egy  nagyszámu közönség jelenlétében az ismert Nagyváradi Galériában. A közönséget az eseményen  a két nagyváradi Foto Egyesület elnöke és kurátora, Tóth István AFIAP  üdvözölte. A kiállított fotókat a nagyváradi író és publicista, Szilágyi Aladár mutatta be. A zenei pillanatokat a „Duo Varadiensis” formáció művésze,  Thurzó Sándor (brácsa) biztosította aki több nagyváradi szerző művét adta elő.  Az új kiállítás a „Gheorghe Sincai„  Megyei Könyvtár valamint a „Tavirózsa” fotó klub együttműködésében szerveződött, a Nagyváradi Városháza és a Bihar Megyei Tanács támogatásával, az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület védnökségével. A kiállítás 2019. 05.07-ig marad a nyilvánosság számára, munkanapokon 08:00-19:00 óra között. A belépés díjtalan. (Fotó: Fórián Andrea)

Mariana Scubli, Máramarosi fotóművész kiállításának megnyitója.

Az „Euto Foto Art” Nemzetközi Egyesület egy újabb különleges  fotóművészeti kiállítást szervezett a fotó szerető közönség számára „Visszatérés haza” címmel. Ezúttal az „Euro Foto Art” Galéria falaira, Mariana Scubli, Máramarosi fotóművész, az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesületének tagjának mesterien tökéletes, 96 fotója került bemutatásra. A kiállító fotó művész Nagyváradon született és életének első 20 évében itt is élt. Végzettsége mérnök, bár hegedülni tanult a Nagyváradi Zenei és Képzőművészeti Főiskolán. Az idő múlásával életútja Máramarosba vitte, egy kis  mennyország  szegletébe, ahogyan sokan mondják azok közül, akik azokon a tájakon megfordultak. A kiállító megnyitója a szerző és egy igen nagyszámú közönség  jelenlétében került megrendezésre 2019.március 22-én, 18:00 órai kezdettel az „Euro Foto Art” Galériában. A rendezvényre ellátogató közönséget, Tóth István AFIAP fotóművész, a Nemzetközi „Euro Foto Art egyesület elnöke üdvözölte.  A munkákat Felician Sateanu fotóművész mutatta be, a Nagybányai „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület tagja. A rendezvény népzenei pillanatai Bianca Popa (a Nagyváradi Művészeti Főiskola X/A osztályának tanítványa) biztosította akit Aurica Bontu tanár készített fel. A kiállításon felszólalt Mariana Scubli fotóművész is aki bemutatta a közönségnek a kiállított fotóinak a kontexusát, majd felszólalt a férje is Horea Scubli, Máramarossziget polgármestere. Az 568-dik fotóművészeti kiállítás, amelyet a „Georghe Sincai” Megyei Könyvtár és a „Tavirózsa” Nagyváradi Fotóklub közösen szervezett, 2019. április 16-ig, a munkanapokon 08:00 – 19:00 óra között áll a látogatók rendelkezésére. A belépés ingyenes. 

BRASSAI SAJTÓFOTÓ KIÁLLITÁS MEGNYITÓJA

 

Az ”Euro Foto Art" Nemzetközi Egyesület által szervezett  VII.  ”Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotógráfiai Fesztivál keretein belül került sorra, szombaton, 2019 jan.12-én,  az ”Euro Foto Art” Galériában, a "Brassai" Nemzetközi Sajtófotó kiállitás ünnepélyes megnyitójára. A Romániai Magyar Újságírók Szövetsége által szervezett verseny zsürije 100 alkotást válogatott ki  szerbiai, magyarországi, romániai és ukrajnai magyar fotóriporterek munkáiból. A megnyitón megjelen érdeklődőket Tóth István AFIAP, az "Euro Foto Art" Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte, az alkotásokat dr. Ramona Novicov művészettörténész méltatta, ezután a romániai Magyar Újságírók Szövetségének elnöke átadta a díjakat, az alelnök, Szűcs László,a nagyváradi "Várad" folyóirat főszerkesztője az alkotások minőségét emelte ki. A megnyitó színvonalát  Kocsis Csaba (díjazott fotóriporter) gitáron előadott és énekkel kísért magyar könnyűzenei darabjai emelték.  A "Gheorghe Sincai" megyei Könyvtárral közösen rendezett kiállítás 2019 február 10.-iglátogatható,munkanapokon 9.00 - 19.00 óraközött. A belépés díjtalan.

 

Országos premier

 

Az első nemzetközi "Smart Mobile" kiállítás

Az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) európai, ázsiai és amerikai partnerszervezeteivel együttműködve megszervezte az első nemzetközi fotókiállítást, melyen kizárólag mobiltelefonnal készített alkotások kerültek kiállításra, egy-egy alkotó 10 képet küldhetett be. Az első, Smart Mobile 2018 elnevezősű kiállításra az AIEFA 11 társszervezete jelezte részvételét: Szaud Arábia, Irán, orosz Szövetség, Japán, Románia, Szerbia, Magyarország, Kína és Ukrajna (versenyen kívül). Versenyen kívüli meghívottak voltak még Radu Teodor Pantea EFIAP, Nagyvárad (RO), China Network Online Zuhai-ból, valamint a Kárpátajai Fotográfusok Egyesülete Ukrajnából. A 2018. december 20.-ai, az Euro Foto Art Galériában megrendezett ünnepélyes megnyitóra nagyszámú közönség jelenlétében került sor, a jelenlévőket Tóth István AFIAP, az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte. A kiállított alkotásokat, Ioan Moldovan költő, a nagyváradi "Familia" folyóirat főszerkesztője, és Radu Teodor Pantea EFIAP, az ”Euro Foto Art”  Egyesület nemzetközi kapcsolatokkal megbízott igazgatója méltatta. Az Alexandrina és Florian Chelu által előadott zenei dababok emelték a megnyitó színvonalát. Értékelendő azon tény, hogy az ismert nagyváradi galéria 2018-ban 18 európai, ázsiai és dél afrikai kiállításnak adott otthont.Az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület és a "Gheorghe Sincai" Megyei Könyvtár közös szervezésében létrejött kiállítás 2019 január 10-ig látogatható, hétköznap 8.00-19.00 óra között. A belépés ingyenes.

ÚJABB MEGNYITÓ AZ EURO FOTO ART GALÉRÁBAN

 Románia legrégebbi, 1990-ben alapított fotógalériájában, Fülöp Jenő AFIAP,  Marosvásárhey-i fotóművész 100 alkotásiból  álló kiállítása tekinthető meg. Az ünnepélyes megnyitóra 2018 szeptember 27.-én került sor, a szerző jelenlétében. Nagyváradon  a December 1 tér 12 szám alatt található  Euro Foto Art  Galériában. Fülöp Jenő AFIAP alkotásait dr. Teodor Radu Pantea EFIAP méltatta, Thurzó Sándor József brácsaművész az alkalomhoz illő zeneművekkel emelte a rendezvény színvonalát. A megnyitó keretén belül az alkotó megköszönte a szervezőknek a kiállítás lehetőségét. Az 559. számú, a Nagyváradi Fotográfusok  és a Ghorghe Şincai megyei Könyvtár közös szervezésében nyílt kiállítás október 13.-ig tekinthető meg, hétköznap 8.00-19.00 óra között. A belépés ingyenes. (Fotó:Gardó Zoltán)

KÖLÖNLEGES MEGNYITÓ AZ  EURO FOTO ART GALÉRIÁBAN

 

Románia legrégebbi, 1990-ben alapított fotógalériájában a Veszprám-i "Bakony" fotóklub tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás. A 100 képből álló kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2018 szeptember 7.-én, pénteken került sor, a "Bakony" fotóklub elnökének, Mátyus Károlynak  és kedves feleségének jelenlétében. Őket és a nagy számban megjelent érdeklődőket Tóth István EFIAP, az Euro Foto Art nemzetközi egyesölet elnöke köszöntötte, aki amegnyitó keretein belül átnyújtotta kollégájának, Mátyus Károlynak a 2018 /069 számu Védnöki Oklevelet. A kiállított fotgráfiákat  dr. Ramona Novicov művészettörténész méltatta, kiemelvén az alkotások művészi színvonalát. A megnyitót Carmen Vasile szopránénekesnő és Thurzó Sándor József brácsaművész által előadott zeneművek tették tartalmasabbá. Az 558. számú, a Nagyváradi  Fotográfusok "Tavirózsa" Klubja és a nagyváradi "Gheorghe Sincai" Megyei Mönyvtár közös szervezésében nyílt kiállítás 2018 szeptember 26.-ig látogatható, hétköznap 8.00-19.00 óra között. A belépés díjtalan.

 

Orosz  fotókiállítás a nagyváradi  "Euro Foto Art" Galériában

 

2018. július 27.-én, pénteken, nagyszámú közönség jelenlétében, a Penza-i (Oroszországi Föderáció) Creative Union Photoart tagjainaik alkotásaiból nyílt kiállítás. A Creative Union Photoart 2013 óta az Nemzetközi Euro Foto Art Egyesület Partner Szervezete.  A megjelenteket Tóth István AFIAP, az Euro Foto Art Egyesület elnöke üdvözölte. Beszédében kiemelte a két egyesület kiváló együttműködését. A Penza-i Creative Union Photoart az Euro Foto Art által szervezett nemzetközi rendezvșnyein rendre a legjobbnak járó díjakat gyűjtötte be. Dr. Ramona Novicov műkritikus a kiállított alkotások színvonalát és változatosságát méltatta, majd  a művekből visszatükröződő autentikus szláv lelkivilágra hívta fel a közönség figyelmét. Alexandrina Chelu (ének, vers) és Florian Chelu (gitár, ének) az alkalomhoz illő zeneszámokkal és szavalatokkal emelték az esemény színvonalát. Elhangzott Valerij Brjuszovtól Az alak hangja- megzenésítve, ezt követően Alexandrina Chelu elszavalta  Puskin "Költő" című versét románul, majd Shakhespeare XXV. szonettje csendült fel. Az ünnepélyes megnyitó végén Tóth István AFIAP, fotóművész, felolvasta Őexelenciája Valerij I. Kuzmin, az Oroszországi Föderáció Románia-i, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének levelét, melyben a nagykövet úr elismerését fejezte ki a fotókiállítás iránt, hangsúlyozva, hogy ez az esemény a két ország, Románia és az Oroszországi Föderáció, valamit a két város, Nagyvárad és Penza emberi kapcsolatainak elmélyítését szolgálja. ANagyváradi Fotográfusok  "Tavirózsa" Fotóklub és a nagyváradi "Gheorghe Şincai" megyei Könyvtár közös szervezésében létrehozott 556. számú kiállítás 2018. augusztus 16.-ig tekinthető meg, hétköznap 8.00-19.00 óra között. A belépés ingyenes. (Fotó: Gorzó Tünde)

 

KÜLÖNLEGES MEGNYITÓ AZ  ”EURO FOTO ART” GALÉRIÁBAN

 

Az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület által szervezett VII-ik Európai Fotográfiai Fesztivál kínálta a lehetőséget az 553-ik kiállítás megnyitására. Ebből az alkalomból Râmnicu Vâlcea-i ”Floarea de Colț” Fotóklub tagjainak 100 mochrom és szines, különleges művészi értékü alkotásai kerültek a közismert galéria falaira. A Vâlcea-i Fotóklubot 1985-ben alapította Laurențiu Mărgineanu (senior) és Ioan Ciobotaru lelkes fotóművész csoport, Trestian Găvănescu AFIAP vezetésével, amely ma 30 Románia-i (Bukarest, Craiova és Râmnicu Vâlcea-ból), illetve Németországból és Nagy Britániából. A kiállító Fotóklub az egyik legaktivabb partner szervete az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesületnek (mely az UNESCO által elismert Fotóművészeti Nemzetközi Federáció egyet regionális tagja a világban), illetve a Romániai Fotóművészeti Egyesületnek. A kiállított 100 monokolor és szines fotográfiák Mircea Băduț, Daniel Chiosilă, Ioan Ciobotaru, Marius Cinteză, Ionescu Dragoș, Sorin Mateescu, Nicolae Sotir EFIAP, Laurențiu Mărgineanu, Cătălin Nimigeanu  Julien Oncete Cătălin Vezetiu alkotásai. A tárlat megnyitójára pénteken, 2018 május 25-én este 6 órakor került sor a Nagyvárad-i ”Euro Foto Art” Galériában. A kiállított alkotásokat dr. Ramona Novicov művészeti kritikus mutatta be. A kiállítást Tóth István AFIAP fotóművész az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke nyitotta meg. A zenei hangulatot Alexandrina Chelu (hang+gitár), illetve Lucian Malița (hegedü) és Thurzó Sándor József (bácsa) művészek szolgálták. A ”Gheorghe Șincai” Bihar Megyei Könyvtár, illetve a Nagyváradi Fotográfusok ”Tavirózsa” Klubjával partnerségben megrendezett kiállítás 2018 június 14-ig tekinthető meg munkanapokon 08:00 - 19:00, melyre a belépés ingyenes. (Fotó: Gardó Zoltán)

 

AZ EURÓPAI FOTOGRÁFIAI FESZTIVÁL MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGE

 

Az eseményre 2018 május 08-án este 6 órakor került sor, előkelő közönség jelenlétében, az ”Euro Foto Art” Galériában. Az”Euro Foto Art” Nemzetköz Egyesület  által  az Európa Napra szervezett Fesztivál számos fotóművészeti kiállítást foglal magába, melyeket Románia legrangosabb városaiban, illetve a szomszédos  országokban rendeznek. - A megjelent közönséget Tóth István AFIAP fotóművész a Nemzetköz Egyesület elnöke, és a fesztivál menedzsere köszöntötte. Az ünnepség keretén belül nyitották meg a X. jubileumi ”Eurofotoart Stars” Nemzetközi Fotószalont, melyre a világ rangos fotóművészeit hívták meg Európában készített alkotásaikkal. A kiállított fotográfiákat dr. Ramona Novicov műkritikus mutatta be. Az ”Euro Foto Art” Galériában 26 országbeli 75 fotóművész 106 db., Európában készített alkotását állították ki: Olga ANDRIUC (MD), Najla ANGAWI ESFIAP (Saudi Arabi), Ferenc  BARABÁS (HU), Johanna BORBELY (A), Sergey BORISOV (RUSS), BORVIZ Attila (RO), Nicolae  BRÎNZARI (MD), Paul BOCK (SUA), Ruxandra CĂLIN EFIAP (RO), Marius CINTEZA (RO), Ioan CIOBOTARU (RO), Mirioslav DABIC (SRB),  Igor DEBEVEC EFIAPb (SL), László DEZSŐ EFIAP (RO), Dumitru ELINEȚCHI (RUSS), FAZAKAS Ferenc (RO), Christian FILIPESCU (RO), Iurie FOCA (MD), Nicoleta GABOR (RO), Ovidiu GABOR (RO), Oana GELEP (UK), Georg HOLZMANN EFIAP (D), Marius INDRIEȘ (CZ), Dusan JIVKIC (SRB), Tibor KAJTÁR (HU), Kauko Keranen (FI), Yan Jianwu (CN), Tibor KERECZ (HU), KEREKES István EFIAPd2 (HU), Eszter-Emese-LÁZÁR (IR), Viesturs LINKS AFIAP (LV), Michele MACINAI EFIAP (I), MAGDÓ István AFIAP (RO), Sergey MAJOROV EFIAPs (RUSS), Gavriel MOZES (IL), Ioan OLAH (RO), Zsolt PETRÓ (HU), Mihai POTÂRNICHE (MD), Robert PRAGANAL EFIAP (PL), Ovi D. POP EFIAP (RO),Yarema PROTSIV (UA), Péter RÁCZ (HU), Ivan RANOGAJEC (HR), Rob RONDA (Netherlands), Liviu ROTARU (RO), Ioan ROXIN (F), Cristian MARTINAȘ (RO), Monica MARTON (RO), Dorin MOCANU (RO), Mihály MOLDOVÁN EFIAPs (RO), Julian Negredo SANCHEZ (ES), László POTOZKY AFIAP (RO),  Atle SVEEN (Norway), Gelu STAN AFIAP (RO), Valentina STAN EFIAPg (RO), Gabriel STANCIU AFIAP (RO), Claudiu SZABÓ EFIAP (RO), Béla SZABÓ EFIAP (HU), László SZÁNTÓ (SK), Felician SĂTEANU (RO),  Zsuzsa SZÉCSÉNYI (HU),  Sorin TABACU (RO), Joao TABORDA EFIAP (PT), Yurii TARIANYTSIA (UA), TARCZALI Éva (RO), András TAMÁS (HU), Raluca TATAR (RO), Alpár TEUTSCH EFIAP (RO), Tamás TÓTH (GB), Ilie TUDOREL (RO), Tarquinius VĂDEANU AFIAP (RO), Gelu VRABIE (RO), Djordje VUKICEVIC EFIAPp (SRB).  Az ünnepségen részt vett Bálint Zsigmond AFIAP marosvásárhelyi fotóművész, tiszteletbeli meghívott.- Az est jó hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész, illetve Alexandrina Chelu (gitár és hangjátéka) szolgálta. - Az 552. kiállítás, mely a Festum Varadinum rendezvénysorozat szerves része 2018 május 24-ig látogatható, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között, melyre a belépés díjtalan.

”EURO FOTO ART” NEMZETKÖZI EGYESÜLET TAGAJAINAK ÉVES   KIÁLLÍTÁSA

 

A megnyitóra 2018 április 14-én 11.00 órakor került sor az ”Euro Foto Art” Galériában, nagyszámú közönség, köztük Budapest-i, Kolozsvár-i, Nagybánya-i és Nagyvárad-i fotóművészek jelenlétében.  Az ünnepség bevezető részében Tóth István AFIAP fotóművész az ”Euro Foto Art” Egyesület elnöke beszámolt a Nemzetközi Egyesület 10 éves eredményeiről, melynek révén Nagyvárad Bihar megye és Románia Kulturális nagykövetségévé vált az egész világon. - Az Egyesület évente négy nagy sikerű Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál szervezője, melyet Romániában és Kínában tartanak, illetve együttműködik 52 Partneri Szervezettel Ázsiából, Európából és az Amerikai Egyesült Államokból. - A kiállításon szereplő 106 fotográfiát 81 szerző készítette, akik a világ 18 országában élnek és alkotnak. - A műveket dr. Ramona Novicov művészeti kritikus mutatta be, aki nagyra értékelte azok művészi színvonalát. A rendezvény keretén belül az Egyesület elnöke Gardó Zoltán fáradthatatlan önkéntes közreműködőnek elismerő Oklevelet adott át, megköszönve ezzel a 2010 - 2018 között a kiállítások megrendezésében nyújtott segítséget. – A megnyitó ünnepség során elhanzott zeneszámokat Nagy Gabriella tanárnő, a Nagyváradi Zenei Liceum aligazgatója konferálta be, melyeket a liceum VII. osztályos tanulója Kozák József adott elő hegedün, Teszler Júlia tanárnő zongora kíséretével. Grigoraș Dinică ”Posta kocsi”, és Vittorio Monti ”Csárdás” c. számát adták elő. Az Anita Lupșe által felkészített fiatal előadót nagy tapssal jutalmazta meg a közönség. -  A ”Gheorghe Șincai” Megyei Könyvtárral, és a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubjával partnerségben szervezett kiállítás 2018 május 07-ig látogatható, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között.  A belépés díjtalan. (Fotó: Gardó Zoltán)

 

MEGHATÓ MEGNYITÓ A NAGYVÁRADI ”EURO FOTO ART” GALÉRIÁBAN

 

Az 1990-ben alapított közismert fotóművészeti Galéria 2018 március 23-án pénteken este 6 órakor megtelt dr. Kiss András Magyarország-i fotográfus kiállításának megnyitóján. A közönséget Tóth István AFIAP fotóművész, a március hónapban 10. évfordulóját ünneplő ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte, és átadta a Nagyváradon született fotográfusnak a Védnökségi Oklevelet, a szerző születésének 80. évfordulója, és a most megrendezett kiállításának alkalmából. A tárlaton szereplő alkotásokat Szilágyi Aladár közíró, illetve Ioan Moldovan költő mutatta be. - Az est jó hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta. A kiállítás 2018 április 13-ig tekinthető meg, munkanapokon 08.00 - 19:00 óra között, melyre a belépés díjtalan.

 

MEGHATÓ HANGULATÚ  MEGNYITÓ AZ  ”EURO FOTO ART” GALÉRIÁBAN

 Megható hangulatú ünnepség keretében, nagyszámú közönség jelenlétében nyílt meg 2018 február 23-án 18 órakor  az EuroFotoArt Galériában a Nagyváradi FotográfusokTavirózsa Klubjának éves kiállítása. - A rendezvény moderátora Tóth István AFIAP fotóművész, a Klub  elnöke volt. Az esemény elején néma csenddel emlékeztek meg Constantin Dancoglu EFIAPb fotóművészről, aki 2017 tavaszán távozott el az élők sorából. - Ezt követően dr. Ramona Novicov művészeti krtikus értékelte a 42 éve alapított közismert Nagyvárad-i Fotóklub tagjainak 105 alkotását. Az ünnepség keretén belül az egyesület új tanácsosa Christian Filipescu fotóművész olvasta fel Constantin Demeter, és Gheorghe Petrila EFIAP fotóművész laudációját, akiket tiszteletbeli taggá nyilvánitott a Fotóklub vezetősége. Az esemény végén Tóth István elnök adta át nekik munkájuk elismeréseként a tiszteletbeli tagsági oklevelet, illetve az ”Előljárósági trófeát”: Nicoleta Gabor, Ovidiu Gabor, Ovi. D. Pop EFIAP és Gelu Vrabie fotóművészeknek. - A rendezvény ünnepi hangulatát szolgáló zeneműveket  Nagy Gabriella, a Nagyváradi Művészeti Liceum aligazgatója konferálta fel. Az előadók a liceum fiatal diákjai: Ferencz István, hegedü ( III. osztályos), Kozák Dávid és Ioan Marian, hegedü (VII. osztályos), és Pálfi Boróka fuvola (VIII. osztályos) tanuló voltak, akiket Ferencz Mercedesz kísért zongorán. -  A Fotóklub tagjainak éves tárlata március 22-ig tekinthető meg, melyre a belépés díjtalan.

Nemzetközi Humoros fotókiállítás Nagyváradon 

 

Köztudott dolog, hogy április 1-e (“Bolondok Napja”) olyan nap amikor megvicceljük ismerőseinket. Ez a szokás számos Európa-i országban ismeretes már a XVI. századtól kezdődően. Ehhez a naphoz kapcsolódik az a nemzetközi humoros fotóművészeti tárlat, melyet március utólsó napjában nyitottak meg a Nagyvárad-i ”Euro Foto Art” Galériában. A kollekciót   az ”Euro Foto Art” Egyesület, illetve Európa-i és Ázsia-i partner szervezetek tagjainak alkotásaiból állították össze. A kiállításon részt vettek a Nemzetközi Egyesülethez tartózó Bihari Fotóriporterek Klubjának tagjai is. Ebben a kontextusban állították ki Aelenei Robert (ES), Baoku Xu (CN), Bikfalvi Zsolt (RO), Bock Paul (SUA), Borbély Johanna (A), Bozsoki Adrienn (RO), Egyed Ufó Zoltán (RO), Farkas Alexandra (RO), Filipescu Christian (RO), Fülöp Csaba (RO), Georgescu Dragoș (RO), Hayase Kisera(JP), Hágó Attila (RO), Holocsi Kálmán (HU), Kajtár Tibor (HU), Koizumi Masaaki (JP), Lepădatu Paul (RO), Lázár Eszter (IRL), +Marcello Materassi EFIAPg/ HonEFIAP (I), Marcovici Sebastian (RO), Marton Monica (RO), Mărculescu Ion (RO), Mészáros Ödön (HU), Munteanu Cosmina (RO), Nick Orlov (UA), Oláh Tibor (HU), Paladean Vasile(UA), Pap István (RO), Petrila Gheorghe EFIAP (RO), Plájás István AFIAP (RO), Pop D. Ovi  (RO), Selegean Ovidiu (RO), Shenghua Yang (CN), Shihu Qian (CN), Simay Zsolt (RO), Stoica Marian (RO), Su Yang (CN), Süli István (HU), Szeghalmi Örs (RO), Szilagyi Lorand (RO), Takahahsi Kazuhiro (JP),  Tazaki Ryuichi (JP), Talpoș Gheorghe (RO), Toderici Remus (RO), Toma Andrei (MD), Tordai Ede EFIAPb (RO), Tóth Magdolna (RO), Tóth István AFIAP (RO), Tóth Tamás (GB), +Vasile Vénig AFIAP (RO), Vitaliy Podgurchenko AFIAP (RUSS), Wan Yi (CN), Zegheru Ion (RO) és Qingmo Peng (CN) fotóművészek alkotásait. A látogató számos humoros és vicces tematikájú fotográfiát csodálhat meg, melyet jó érzékkel kaptak “lencsevégre” a fotográfia  mesterei. Több képet éppen a Nagyváradi  “Euro Foto Art” Galériában készítettek a szerzők, az ott tartott megnyitók alkalmával. A rendezvény szervezői nem feledkeztek meg a műfaj közelmúltban eltávozott  Európa-i szintű fotóművészeiről sem, akiknek kiváló alkotásai is jelen vannak a tárlaton. - Vénig László AFIAP Nagykároly-i fotóművész, a Nagyváradi Fotográfusok “Tavirózsa” Klubjának  volt tagja két eredeti ötletre, humorral és nagy kreativitással épített képe szerepel a kiállításon. A “Nekrológ helye” című művészfotográfiája egy kakas sorsát mutatja be, mely végül nikkelezett tálcán fejezte be pályafutását.- Egy másik eredeti alkotásának a főszereplője éppen Vénig László fotóművész, aki az egyik kezében a fényképezőgépet, míg a másikban a vodkás üveget fogva mutatja be, hogy mire képes az eredeti  kreativitás.  – A másik eltávozott alkotó Marcello Materassi EFIAPs olasz fotóművész az ”Euro Foto Art”  Nemzetközi Egyesület tagja bemutatja egy tyúk, és házigazdája igazi barátságát, aki elfogadta, hogy a szárnyas felmásszon a vállára… ! - A nemzetközi kiállítás megnyitóján,  melyre 2017 március 31-én pénteken este 6 órakor került sor  az “Euro Foto Art” Galériában nagy számú fotográfiát kedvelő látogató, és alkotó vett részt, köztük Gavaldik Zoltán, Holocsi Kálmán és Kajtár Tibor Szolnok-i fotóművészek.- A megjelent közönséget Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte. A kiállított alkotásokat dr. Ramona Novicov műkritikus méltatta.- A megnyitó jó hangulatát Alexandrina Chelu és Florian Chelu művészi játéka szolgálta. - A Nagyváradi Önkormányzat, ”Gh. Șincai” Megyei Könyvtárral, és a Nagyváradi Fotográfusok “Tavirózsa” Klubjával partnerségben rendezett tárlat 2017 április 20-ig tekinthető meg, munknapokon 08:00 -19:00 óra között.- A belépés díjtalan.

Különleges fotóművészeti kiállítás Ceglédről  (HU)

 

A Nagyvárad-i  ”Euro Foto Art” Galéria  értékes Magyarország-i fotóművészeti tárlatot lát vendégül 2016 június 15-től. A közismert kiállítóterem falaira a nagy hírnévnek örvendő Cegléd-i fotóművész, Apáti Tóth Sándor  45 darab nagy méretű fotográfiái kerültek. -  Az alkotó 1948 augusztus 8-án született Cegléden, ahol jelenleg is él.  Fotográfus családban képek között nőtt fel. - Országos Szalon-on első alkalommal 12 éves korában vett részt. Felnőttként fotográfiái Tokió-i, Bruxelles-i, Párizs-i, Bordeaux-i  és London-i galériákban lettek kiállítva. Alapitó tagja a Fiatalok Fotóművészeti  Stúdiójának, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, illetve a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. - Alkotásaiból  60-nál több egyéni kiállítást szervezett, különböző kiadványokban megjelent fotóinak száma meghaladja  a 10.000-et. - 20 éves korától szabadúszó. 1991- 1995 között  a Cegléd-i Városi Televizó koordinátora volt. - Jelenleg fiával egy magánnyomdát üzemeltet. - A   Budapest-i Épitészeti Galériában (FUGA) nagy sikerrel bemutatott kiállításáról a szerző a következőket vallja: “Hatalmas, őszinte hittel indultam fotográfusi pályámon. Láttam a világ tisztátlanságát, az emberek gyarlóságát és ostobaságát, és meg akartam változtatni őket. Ideáimat fel nem adva utam későbbi szakaszaiban beértem azzal, hogy képeimet felmutatva megadjam azok nézőinek a töprengés lehetőségét. Atlantisz. Elsüllyedt, mesés, kincses világ. Túl földi életem nagyobbik felén elmerülő emlékeim ellenállhatatlanul kívánkoztak ki belőlem, s álltak össze e ciklussá. Megváltoztatni, netán jobbá tenni senkit nem akarnak ezek a képek. Legfeljebb egy kis szomorúságot,fájdalmat hagynak bennünk, hogy valamikor mindannyiunknak el kell hagyni Atlantiszt. Amíg lehet, gyönyörködjünk abban, hogy bent vagyunk”.-  Szilágyi Márton irodalomtörténész szerint  “Apáti Tóth Sándor képei olyasmire vállalkoztak, amely szinte a fotóművészet eredeti határainak átlépése. A kísérlet tétje, az, hogy a művész a látvány áttétel  nélküli rögzítésre létrejött technikai médiumot egy nem látható világ ábrázolására használja fel”.- A kiállítás megnyitója 2016 június 15-én este 6 órakor a szerző és felesége, illetve nagyszámú közönség jelenlétében volt az ”Euro Foto Art” Galériában. A  fotográfiákat dr. Ramona Novicov műkritikus mutatta be, majd Szűcs László Nagyvárad-i publicista olvasta fel személyes benyomásait a tárlatról. A kiállítást Tóth István AFIAP fotóművész, az “Euro Foto Art” Egyesület elnöke nyitotta meg, aki átadta az erről szóló  Oklevelet. -Az est jó hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész, és Ariadna Mircescu fuvolaművész  játéka szolgálta. - A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, illetve a “Gheorghe Șincai” Megyei Múzeummal partnerségben, a Bihar Megyei Tanács védnökségével rendezett  kiállítás 2016 június  29-ig látogatható, munkanapokon 08:00 – 19:00 óra között.  A belépés díjtalan.

A Vajdasági  Foto - Film és Video  Egyesület (FKVSV) kiállítása.

 

A Nagyvárad-i ”Euro Foto Art” Galéria látogatói 2016 április 22-től egy érdekes és értékes Vajdaság-i kiállítást láthatnak. A Föld Napjára rendezett, 75 képből álló tárlat alkotói: Ana Lazukić, Anica Župunski,  Jelena G. Kovačević, Dobrila Martinov, Tijana Morača, Kornelija Đaković Švajcer,  Marijana Vranić, Maja Salatić, Kaca Lazukić Ljubinković, Radmila Almási,  Maja Tomić, Vesna Lovrić Liebetrau, Dejan Rakić, Dejan Čavić, Géza Lennert EFIAP, Ilija Gajinov,  Šamuel Almási, Svetozar Đipanov, Zoran Dejanović, Zoran Pislević, Sinisa Bubnjević és Dusan Živkić. A Vajdasági fotóművészek kiállításának megnyitója  2016 április 22-én, pénteken este 6 órakor volt az Újvidék-i egyesület vezetőjének Dusan Zivic klubelnöknek, és a Nagyvárad-i fotográfusok régi barátjának Lennert Géza EFIAP fotóművésznek jelenlétében. - A megnyitó házigazdája Ovi D. Pop AFIAP fotóművész, az ”Euro Foto Art” Egyesület védnökségi osztályának igazgatója volt, aki felolvasta Tóth István AFIAP fotóművésznek, a közismert Nemzetközi Egyesület elnökének üzenetét, aki nem tudott részt venni az ünnepségen. - Az est jó hangulatát a Székely István által vezetett „Stadler” Klarinét Kvartett művészei biztosították. - A „Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtárral, és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal partnerségben, a Bihar Megyei Tanács védnökségével rendezett kiállítást 2016 május 11-ig tekintheti meg az érdeklődö közönség, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között.  A belépés díjtalan.                                               

Domokos Mária egyéni kiállítása Nagyváradon

 

Az „Euro Foto Art” Egyesület kuratóriuma újabb kiállítást rendezett a Nagyvárad-i közönség számára. A közismert Galéria falain Domokos Miklósné sz.Gombosi Mária Budapest-i fotóművész fotográfiái lettek elhelyezve. A tárlatot 100 darab 30 x 40 cm-es fotográfiából állították össze. A kiállító fotóművész a 70-es éveiben járó hölgy, két gyermek anyja, és hét unoka boldog nagymamája. Eddig  6 nagyobb egyéni kiállitása volt: 1998-ban a Székesfehérvár-i Szent István király Múzeum kiállitótermében, és szintén ugyanebben az évben  a Piliscsaba-i Pázmány Péter Egyetem egyik termében, 2000 októberében a Római Magyar Akadémián, 2001-ben a Hódmezővásárhely-i Németh László Könyvtárban, 2002-ben a Párizsi Magyar Intézetben, 2011-ben pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A kiállitott  képeket az évtizedek során keletkezett kb. 20.000 felvételből választotta ki. A főbb témák között szereplő kedves városai: Budapest, Prága, Róma, Hódmezővásárhely. ”Képeim kizárólag fekete-fehérek. Mondanivalójuk azonos: a fény és árnyék játéka  A színek elvonnák a figyelmet arról, amit lényeginek tartok” álítja a fotóművész . A tárlat  megnyitója  2016 március 25-én, nagypénteken este 6 órakor volt, az ünnep miatt kis számú közönség jelenlétében. A kiállított alkotásokat Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Egyesület elnöke, illetve Szűcs László, a Várad” folyóírat  főszerkesztője mutatta be. - Az est jó hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta. - A „Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtárral partnerségben, a Megyei Tanács védnökségével rendezett tárlat 2016 április 8-ig tekinthető meg, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között. - A belépés díjtalan.

 

Fotográfus hölgyek nemzetközi kiállítása Nagyváradon.

 

Az „Euro Foto Art” Egyesület, a Nemzetközi Fotóművészek Egyesületének regionális tagja elhatározta, hogy évente  megrendezi a fotográfus hölgyek nemzetközi kiállítását, melynek témája a „Nő”. A rendezvényre a  partnerszervezetek hölgy tagjait hívták meg Európából: Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Orosz Föderáció, Románia és Ukrajna. Ázsiából: Japán és Kína.  A kiállított 100 fekete-fehér és színes fénykép  42 fotográfus hölgy alkotása: Alfereva Alice (RUS), Alfereva Ekaterina (RUS), Belash Anna (RUS), Benyovszki Tünde (RO), Bogina Natalia (RUS),  CHIGIRA Keiko (JP), Chlumecká Sona (CZ), Borbély Johanna Eszter (RO), Cinteza Eliza (RO), Demetrescu Elena (RO), Derek Sporano Adriana (HR), Dobos Bella Noémi (RO),   Driu Eli (RO), Farkas Alexandra (RO), Filipovici Mariana (HR), Gál Márta  Emese (RO),Gingăraşu Luciana (RO), Hayase  Kisera (JP), Iancu Daniela (RO), Jukova Olga (RUS), Kabanova Maria (RUS), Kerestély Tünde (RO),  Kertész Katalin (RO), Koshtura Karolina (UA), Kovács Matild (HU), Krivozubova Daria (RUS), Kopják Angelika (SK), Mei Lin (CN),  Morvay Szabó Edina (RO), Milic Ivana (HR), Moş Andreea (RO), Mihaela Cotiga (RO), Nadezhda Kaliskina (RUS), Onaca Karolina Ewa (PL),Orbán Enikő (RO),  Rădulescu Mirela (RO), Rusu Adela Lia AFIAP (RO), Sella Krisztina (RO), Shtefan Lyuba (UA), Újfalvi Annamária  (HU), Valkai Réka (HR),  Virágh Mária (SK) és Vitos Hajnal (RO). A nemzetközi kiállításon Romániából: Bukarest-i, Nagykároly-i, Nagyvárad-i, Marosvásárhely-i, Slatina (Olt)-i és Târgovişte-i fotográfusok alkotásai szerepeltek. A tárlat látogatói megcsodálhatják a nő tématikájú fotók gazdag választékát - közöttük azokat a portréképeket, melyeket  kiváló Európa-i, illetve távol-keleti  (Japán és Kína-i) fotóművészek alkottak. - A Nemzetközi Nőnap alkalmából rendezett kiállítás megnyitójára  nagyszámú közönség jelenlétében került sor 2016 március 8-án, kedden este 6 órakor. Az eseményen részt vett Ligia Mirişan tanárnő, a Bihar Megyei “Gheorghe Şincai” Könyvtár igazgatónője, aki gratulált az “Euro Foto Art” Egyesület elnökének a különleges ötleteiért, és nagyra értékelte a kiálított alkotásokat. Kiss Törék Ildikó szinművésznő elismerően szólt a nemzetközi nőnap alkalmából rendezett tárlaton szereplő fotográfiákról, melyek hűen ábrázolják a gyermeklányok, anyák és nagymamák életét. A kiállított alkotásokat Tóth István AFIAP fotóművész, az „Euro Foto Art” Egyesület elnöke mutatta be, majd egy - egy csokor virággal köszöntötte a meghívott művészeket. - Az est jó hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta, aki Charlotte Hampe „7 rövid barokk tánc” és Hilda Jerea „Román táncok - szvitből” műveit adta elő (az előadó feldolgozásában brácsára). Ariadna és Georgiana Mircescu fuvolaművészek Beethowen “Duett két fuvolára” (W.oO.26) című művét adták elő.  - A „Gheorghe Şincai” Megyei Könyvtárral partnerségben, a Megyei Tanács védnökségével rendezett tárlat 2016 március 24-ig tekinthető meg, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között. - A belépés díjtalan.

 

“Euro Foto Art Partner`s” Nemzetközi kiállítás megnyitója

 

Az “Euro Foto Art” Egyesület (a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének egyetlen regionális tagja) vezetősége úgy döntött, hogy az „Euro Foto Art” Galériában megrendezett ez évi utolsó tárlatot az Egyesület 31 Európa-i és Ázsia-i partner szervezetei alkotóinak munkáiból állítja össze. Az erre vonatkozó meghívást 30 társult Fotóklub fogadta el.. Mindegyikük 10 képből álló kollekciót küldhetett. A 300 pályaművet interneten keresztül válogatta, és értékelte egy három tagú kuratórium: dr. Ramona Novicov műkritikus, dr. Radu Igazság egyetemi tanár, fotóművész és Tóth István AFIAP fotóművész. A zsűri-tagok az alkotásokat kódolva kapták meg, anélkül, hogy ismerték volna a szerzők nevét. A pontozások (1 - 10-ig) alapján 103 fekete-fehér és szines pályaművet fogadtak el kiállításra. A legtöbb pontszámot (30) Nicoleta Gabor a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klub tagjának a „Megkésettek” című fekete-fehér alkotása kapta. Második helyre került Labancz István Csíkszereda-i  (RO) „Experiment” Fotóklub, Damir Rajle az Esszék-i (HR) „Osijek” Fotóklub tagja, valamint Norba Volodimir Ungvár-i (UA) Transcarpatia Fotográfiai Egyesület elnöke, akiknek alkotásai 9,67 átlag pontszámot kaptak. Az értékelés alapján harmadik helyre kerültek Majorov Sergey EFIAPs Penza-i Alkotó Egyesület (Orosz Föderáció) és Norba Volodimir Ungvár-i (UA) Transcarpatia Fotográfiai Egyesület fotóművészek alkotásai. A kiállított fotográfiák között a tárlatlátogató: Csehország-i, Kína-i, Horváthország-i, Magyarország-i, Orosz Föderáció-beli, Japán, Szerbia-i, Lengyelország-i, Románia-i, Amerikai Egyesült Államokbeli és Ukrajnai fotóművészek alkotásait csodálhatja meg. Romániából a kiállításon szerepelnek: Bukarest-i, Csíkszereda-i, Craiova-i, Kolozsvár-i, Nagykároly-i, Galac-i, Gyergyószentmiklos-i, Nagyvárad-i, Margitta-i, Marosvásárhely-i, Érmihályfalva-i, Râmnicu Vâlcea-i és Târgovişte-i fotóművészek alkotásai. A tárlat anyaga kimagasló művészeti, és változatos tematikai szempontból. - A zsűri tagjai nagyra értékelték azokat az alkotásokat melyek maradéktalanul megfelelnek a művészeti szempontoknak. - A kiállítás látogatói a fotográfia többféle műfaját csodálhatja meg: esszé, szoció fotó, csodálatos tájképek, különleges portrék, aktfotók, illetve más témák. - A Bihar Megyei Tanács védnökségével rendezett tárlatot 2015 december 18-án, pénteken este 6 órakor nyitották meg helybeli, Prága-i és Magyarország-i vendégek jelenlétében. Az „EuroFotoArt” Egyesület partnerkapcsolatairól Tóth István AFIAP fotóművész beszélt, aki nagyra értékelte a 30 Európa-i és Ázsia-i Fotóklubbal fennálló kétoldalú együttműködést..-  Az alkotásokat dr. Ramona Novicov műkritikus mutatta be, aki elismerő szavakkal méltatta a kiállított alkotások művészi színvonalát, és azt, hogy a tárlaton szereplő fotók stílusukban, témájukban és mondanivalójukban eltérnek a más nemzetközi pályázatokon megszokottaktól. - Garik Avanesian MFIAP fotóművész, a Prága-i székhelyű Cseh Fotográfiai Föderáció elnöke nagyra értékelte a kiállítás megrendezésének ötletét, valamint Tóth István AFIAP fotóművész fáradhatatlan munkáját, melyet a színvonalas rendezvények előkészítésében tesz. Ennek elismeréseként bejelentette, hogy az „Euro Foto Art” Egyesület tagjait a jövőben 50%-os részvételi díjkedvezményben részesiti az általa  Prágában szervezett 6 - 7 FIAP védnökséggel rendezett szalonon. - Mészáros Ödön Budapest-i fotóművész az „Euro Foto Art” Egyesület Magyarország-i regionális alelnöke méltatta a kiállított fotográfiák művészi szinvonalát, a népi diplomácia jelentőségét,  eredményességét, és megköszönte, hogy részt vehetett ennek a  különleges tárlatnak a megnyitóján. -  Az egyik legaktívabb partnerszervezet,  a Szolnok-i „Tiszavirág” Fotóklub elnöke, Gavaldik Zoltán a fotóművészek közötti  örömteli és gyümölcsöző kapcsolat fontosságáról beszélt, melynek köszönhetően vett részt az általa vezetett szervezet másik két tagjával: Holocsi Kálmánnal és Kajtár Tiborral a tárlat megnyitóján, illetve más Nagyvárad-i bemutatókon. -  Az est  jó hangulatát  Alexandrina Chelu és Florin Chelu előadóművészek színvonalas ének-zenei játéka szolgálta. - A Bihar Megyei „Gheorghe Şincai” Könyvtárral, illetve a „Várad” c. folyóirattal partnerségben rendezett tárlat 2016 január 5-ig áll  a látogatók rendelkezésére: munkanapokon 08:00 -19:00 óra között, melyre a belépés díjtalan.

 

A“Reális - Irreális” c. kiállítás megnyitója

Az “Euro Foto Art” Egyesület, a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének regionális tagja rendezi a “Reális - Irreális” című  fotóművészeti tárlatot Nagyvárad-i galériájában november 18-tól. Ebből az alkalomból az “Euro Foto Art” Galéria falaira Felician Săteanu Nagybánya-i fotóművész alkotásai lettek elhelyezve. Az alkotó,aki tagja az “Euro Foto Art” Egyesületnek, 105 fekete-fehér és színes képpel mutatkozik be, melyet két ciklusra épített fel: etnográfia (néprajz) és absztrakt. - A 63 esztendős Felician Săteanu 50 éve ismerkedett meg a fényképező géppel, és 40 éve ér el különböző eredményeket a fotóművészet terén. A Nagyvárad-i Zenei és Képzőművészeti Liceum, illetve a Kolozsvár-i  "Ion Andreescu" Intézet végzőse. Vizuális  művészeti tanárként  22 éven keresztül vezette a korabeli helyi Pionírok Háza, és a Máramaros-i Borsa Bánya Fotó-film Klubját. Öt éven keresztül volt társult tanára a "Vasile Goldiş" Nyugati Egyetem fotózsurnalisztikai és televiziós riporteri tagozatának. Jelenleg művészeti konzultánsa a Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Máramaros Megyei Központja fotó-videó osztályának. – Alkotó, szervező  tevékenységének részeként 15 néprajzi dokumentációs tábort hozott létre Máramarosban, 15 albumot adott ki, és több fotográfiai folyóíratban és kiadványban publikál. Az évek során számos fotóművészeti szalonon vett részt: “Premfoto” (Nagyvárad), “Fotográfia mint Etnográfiai Dokumentum” (Kolozsvár) és a “Néprajzi pillanatok” (Galac). Ezen kívül résztvett számos egyéni és csoportos kiállításon az országban, és külföldön. Az etnográfiai-dokumentarista, és a művészi fotográfián túlmenően sikeres az absztrakt ábrázolás területén is. - Ez a műfaj az Ő nézete szerint feltételezi az alkotó részéről a megfigyelés, a kompozició, a művészi kifejezésmód és a technikai tudás magas színvonalon történő ötvözését. - Egy ilyen kiállítás lényegét az képezi, hogy új felfogási, ábrázolási és értelmezési perspektívát nyújt a nézők számára, akik a fotók szemlélése során a saját vízuális kultúrájuk, és a műfajhoz való viszonyuk szerint fogadják be a látottakat. - A tárlat megnyitója 2015 november 18-án este 6 órakor volt az „Euro Foto Art” Galériában, a szerző jelenlétében. A képeket dr. Ramona Novicov műkritikus mutatta be, a kiállítást Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Egyesület elnöke nyitotta meg. – Az est jó  hangulatát Lucian Maliţa hegedűművész, és Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta. - A Bihar-megyei Tanács védnökségével rendezett 506-ik kiállítás december 17-ig látogatható  munkanapokon 08:00 - 19:00 ó. között.  - A belépés díjtalan.

Romániai Szenior Fotóművészek Szalonja

Az “Euro Foto Art” Egyesület kuratóriumának köszönhetően évente meg fogják szervezni a Szenior Fotóművészek Országos Szalon-ját, melynek célja az érdeklődés  előterébe helyezni  azokat az alkotókat akik az évek során számos értékes fotográfiát készítettek. Sok fotóművész pozitívan reagált a közismert nemzetközi szervezet felhívására. Ennek köszönhetően a Nagyvárad-i közönség, és nemcsak az itt élők, az “Euro Foto Art” Galériában megcsodálhatják azt a 106 fekete-fehér és szines fotográfiát, melyet Románia legreprezentatívabb alkotói készítettek: Bálint Zsigmond AFIAP (Marosvásárhely),  Berinde Sora Maria (Nagyvárad), Butnariu Liviu EFIAP (Braşsó), Dancoglu Constantin EFIAPb (Nagyvárad), Essig József (Kolozsvár), Erbsz Tibor (Nagyvárad),Kelen Ferenc EFIAP (Arad), Kerekes Péter Pál AFIAP (Marosvásárhely),  Kucsera Jenő AFIAP (Marosvásárhely),  Haragos Zoltán EFIAP (Marosvásárhely), Incze István AFIAP (Marosvásárhely), Mardare Ştefan (Tecuci), Moldován Mihály EFIAPp (Szecseleváros), Molnár Zoltán EFIAP (Marosvásárhely), Török Gáspár EFIAP (Marosvásárhely) és  Simionescu Viorel EFIAP (Bukarest).- Az  “Euro Foto Art” Egyesület kuratóriuma arra törekedett, hogy a kiállított fotográfiákból ne hiányozzanak az analóg tchnikával készült fényképek  sem.  A  közönség a fotóművészet számos műfaját fedezheti fel a  képek között: esszé, portré, tájkép, aktfotó, csendélet, szociófotó és riportkép. A kollekcióban a kortárs alkotók számára szinte elképzelhetetlen módszerrel készült  mesteri  alkotásokat  is meg lehet tekinteni. Ezekkel a korabeli fográfusoknak sikerült hasznosítani az évekkel, évtizedekkel ezelőtt exponált  filmtekercseket.- Az “Idősek Hónapja”c. rendezvénynek szentelt  Országos Szalon megnyitója  2015 október 21-én, szerdán este 6 órakor  volt, szép számú közönség jelenlétében. A résztvevőket  Tóth István AFIAP fotóművész üdvözölte, aki felkérte a megjelenteket, hogy egy perces néma csenddel emlékezzenek az elhunyt  Marossy Annára, aki kitűnő barátja volt a fotóművészetnek is.- Ezt követően méltatta a kiállított fotográfiákat, értékelve a szenior fotóművészek szerepét az egyetemes fotóművészetben, majd bejelentette, hogy a jövő évtől kezdődően nemzetközi szinten fogják megszervezni a következő szalonokat. - A 87 éves Molnár Zoltán EFIAP  közismert Marosvásáhely-i  fotóművész, aki a feleségével külön a megnyitóra utazott  el Nagyváradra, beszédében nagyra  értékelte a tárlaton szereplő képek művészi színvonalát, és a csodálatos kiállítótermet.- A Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsitésének Bihar Megyei Központ-jának igazgatója Mircea Jacan üdvözölte a kiállítás ötletét, és a jelenlévő alkotókat.- Szűcs László publicista, a „Várad” c. folyóírat igazgatója elismeréssel beszélt a falon látható fotográfiákról, kiemelve az analóg képek művészi szinvonalát. Őt  követően a  Nagyvárad-i  fotóművészeket Berinde Sora Mariat, Dancoglu Constantint EFIAPb és Erbsz Tibort kérték fel, hogy szóljanak a megnyitó közönségéhez.- A rendezvény végén az „Euro Foto Art” Egyesület elnöke átadta Molnár Zoltán EFIAP Marosvásárhely-i fotóművésznek a 45-ös számú Elöljárósági Oklevelet a fotóművészet terén kifejtett munkája elismeréseként.-  Az est  jó hangulatát a Székely István által vezetett „Stadler” Klarinét Kvartett játéka szolgálta. -A Bihar megyei Tanács védnökségével, a Bihar megyei “Gheorghe Şincai” Könyvtárral partnerségben rendezett tárlat 2015 november 11-ig tekinthető meg, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között.- A belépés díjtalan.

Az Orvosok ARFOMED Fotóklubja kiállításának megnyitója

Különleges hangulatban került sor 2015 július 27-én este 7 órakor, nagyszámú közönség jelenlétében (köztük aTóth István által vezetett D/ 2015 technikai, és fotóművészeti tanfolyam 18 résztvevője is) a Bukarest-i Orvosok ARFOMED Fotóklub reprezentativ kiállításának megnyitójára. Az eseményen részt vett Mircea Cinteză fotóművész, a Bukarest-i Fotóklub elnöke, aki kimondottan a megnyitóra érkezett Nagyváradra. A megjelent közönséget Tóth István AFIAP fotóművész, az “Euro Foto Art” Egyesület elnöke köszöntötte, majd a elmesélte miként került először kapcsolatba a Bukarest-i Orvosok Fotóklubjával, és közölte, hogy a megnyitó előtt írták alá az “Euro Foto Art” Egyesület és a Bukarest-i Orvosok ARFOMED Fotóklubja közötti partnerségi megállapodást. Ezt követően átnyújtotta Mircea Cinteză fotóművésznek a 017/ 2015 sz. védnökségi oklevelet, illetve a 017/ 2015 sz. tiszteletbeli oklevelet. - Dr. Ramona Novicov műkritikus elismerően szólt az orvosok áldozatos munkájáról, akik e mellett időt tudnak szakítani a fotográfiai alkotásra is.- Mircea Cinteză fotóművész megköszönte a meghívást ami lehetővé tette, hogy a fővárosi Fotóklub tagjai kiállíthattak a 25 éves fennállását ünneplő “Euro Foto Art” Galériában, melyben ezidáig 500 fotóművészeti tárlatot nyitottak meg, és  több mint 40.000 fotográfiát mutattak be a Világban élő alkotók munkáiból. Miután ismertette a Bukarest-i Fotóklub tevékenységét nagyra értékelte, hogy Nagyvárad maradt a Románia-i fotóművészeti élet központja. Az est hangulatát Lucian Maliţa hegedű, és Thurzó Sándor József mélyhegedű művész biztosították, akik George Enescu “második Román rapszódiája”, E. Grieg “Solveig dala”, Roberto Farias “Tres Escenas de Amor”, J. Haydn “Szerenád”, és “Ír népdalt” adták elő nagy sikerrel. - A „Gheorghe Şincai”, Megyei Könyvtárral  partnerségben, és a Bihar Megyei Tanács védnökségével  rendezett tárlat 2015 augusztus 16-ig látogatható, munkanapokon 08:00 - 19:00 óra között, melyre a belépés díjtalan.