O NOU VERNISAJ REUȘIT ÎN GALERIA ”EURO FOTO ART” ORADEA

În cea mai longevivă Galerie permanentă de artă fotografică din România, fondată în anul 1990 au fost instalate 100 fotografii realizate de către artistul fotograf Fülöp Jenő AFIAP. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența autorului joi, 27 septembrie 2018, la ora 18:00, în Galeria ”Euro Foto Art” Oradea (Piața 1 Decembrie nr. 12). Lucrările au fost prezentate de către artistul fotograf dr. Teodor-Radu Pantea EFIAPs Momentele muzicale au fost asigruate de către artistul de violă Thurzó Sándor József. În cadrul vernisajului a luat cuvântul și artistul fotograf expozant, care a mulțumit organizatorilor pentru condițiile oferite pentru prezentarea personalei. Expoziția cu numărul 559, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” din Oradea va rămâne la dispoziția publicului până la data de 18 octombrie 2018, în zilele de lucru, între orele 08:00 - 19:00 la care accesul este gratuit.  (Foto: Gardó Zoltán)

VERNISAJ DE EXCEPȚIE  ÎN GALERIA ”EURO FOTO ART” ORADEA.

 

În cea mai longevivă Galerie permanentă de artă fotografică din România, fondată în anul 1990 au fost instalate 100 fotografii ale membrilor Fotoclubului ”Bakony” din Veszprém (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”). Vernisajul expoziției a avut loc în prezența președintelui cunoscutului Fotoclub, artistul fotograf Mátyus Károly (însoțit de soția lui) vineri, 07 septembrie 2018 la ora 18:00, în Galeria ”Euro Foto Art” Oradea (Piața 1 Decembrie nr. 12). Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, care a îmnânat omologului său Certificatul de patronaj numărul 069/ 2018. Lucrările au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a apreciat nivelul artistic a exponatelor. Momentele muzicale au fost oferite de artiștii Carmen Vasile (soprana) și  Thurzó Sándor József (violă). Expoziția cu numărul 558, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” din Oradea va rămâne la dispoziția publicului până la data de 26 septembrie 2018, în zilele de lucru, între orele 08:00 - 19:00 la care accesul este gratuit. (Foto: Gardó Zoltán)

 

EXPOZIȚA MEMBRILOR FOTOCLUBULUI ”PRISMA” DIN MIERCUREA CIUC VERNISATĂ ÎN GALERIA ”EURO FOTO ART” ORADEA

 

În cea mai longevivă Galerie permanentă de artă fotografică din România, fondată în anul 1990 au fost instalate 105 fotografii ale membrilor Fotoclubului ”Prisma” din Miercurea Ciuc (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”). Vernisajul expoziției a avut loc în prezența reprezentanților cunoscutului Fotoclub sâmbătă, 18 august 2018, la ora 10:00, în Galeria ”Euro Foto Art” Oradea (Piața 1 Decembrie nr. 12)și a unui public redus. Publicul prezent a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, care a înmânat în cadrul vernisajului Certificatul de patronaj numărul  065/ 2018 președintelui Fotoclubului ”Prisma”. Lucrările au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov critic de artă (în limba română) și publicistul  Szűcs László redactorul  șef al revistei de cultură ”Nagyvárad” (în limba maghiară).  Fotoclubul ”Prima” din Miercurea Ciuc a fost prezentat de către președintele acestuia prezent la vernisaj de către István Labancz, care a muláumit pentru posibilitatea oferitő de a se prezenta ún Oradea. Momentele muzicale au fost oferite de către duetul de contrabas Kinda Péter - Veres Lóránt. Expoziția cu numărul 557, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” din Oradea va rămâne la dispoziția publicului până la data de 06 septembrie 2018, în zilele de lucru, între orele 08:00 - 19:00 la care accesul este gratuit.

 

O NOUĂ EXPOZIȚIE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ DIN FEDERAȚIA RUSĂ VERNISATĂ ÎN GALERIA ”EURO FOTO ART” ORADEA

 

În prezența unui public numerous a fost vernisată viner, 27 iulie 2018, la ora 18:00 în Galeria ”Euro Foto Art” Oradea expoziția membrilor Creative Union Photoart din Penza, Federația Rusă (Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” din anul 2013). Publicul present la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele  Asociației, care a apreciat colaborarea deosebită care este derulată de cinci ani cu Uniunea Creativă din Penza (Federația Rusă), care au obținut cele mai valoroase premii la manifestările internaționale organizate de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”. Criticul de artă dr. Ramona Novicov a apreciat diversitatea și nivelul artistic ale fotografiilor expuse din care radiază spriritul authentic rus. Momentele muzicale au fost oferite artiștii Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară), care au interpretat piesa ”Sunetul formei” de Valeri Briusov, respectiv ”Sonetul XXV”  de Shakespeare. De asemenea artista Alexandrina Chelu a interpretat în limba română poezia ”Poetul” de Puskin. În încheierea vernisajul artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a citit mesajul  semnat de Excelența Sa Valery I. Kuzmin Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Ambasadei Federației Ruse în România, care a exprimat ”aprecierea  pentru acest  eveniment care vizează dezvoltarea  variată a relațiilor interumane dintre cele două țări vecine România și Federație Rusă, respectiv dintre prietenii noștrii din cele două orașe: Oradea și Penza”.  Expoziția numărul 556, organizată în parteneriat cu Clubul Fotografic ”Nufărul” și Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” din Oradea va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 16 august 2018, în zilele de lucru între orele:  08:00 - 19:00, la care accesul este gratuit. (Foto:Tünde Gorzó)

 

EXPOZIȚIE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ DE EXCEPȚIE DIN AFRICA DE SUD ÎN ORADEA

 

Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea găzduește în intervalul 15 - 30.06.2018 expoziția personală a artistei fotograf Jill SNEESBY MFIAP din Portul Elisabeta (Africa de Sud). Pe simezele cunoscutei galerii sunt expuse 105 de fotografii color de o valoare artistică deosebită, realizate în diferite locuri pitorești ale Continentul African ! Vernisajul expoziției numărul 554,organizată de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” Oradea a avut loc în prezența unui public numeros joi, 14 mai 2018, la ora 11:00, în cunoscuta Galerie din Piața 1 Decembrie nr. 12. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale de artă fotografică și curatorul expoziției. Lucrările au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov, ciritic de artă, care a apreciat valoarea artistică a exponatelor și meritul artistei fotograf în realizarea fotografiilor expuse. Momentele muzicale au fost oferite de către elevii Liceului de Arte Oradea prezentate de către directorul adjunct a acestuia doemna Gabriella Nagy, precum și de artistul de violă Thurzó Sándor József. Așadar la dispoziția Orădenilor iubitori de fotografie precum și a turiștilor care se vor afla în municipiul nostru o nouă expoziție care trebuie neapărat văzută !  Accesul publicului: în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 este gratuit ! (Foto:Gorzó Tünde)

 

VERNISAJ DEOSEBIT ÎN

GALERIA ”EURO FOTO ART” DIN ORADEA

 

Ediția a VII-a a Festivalului Fotografiei Europene organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art a oferit oportunitatea organizării  expoziției de artă fotografică numărul 553. De această dată pe simezele Galeriei ”Euro Foto Art” au fost instalate 100 fotografii monchrom și color de o reală valore artistică, realizate de membrii Fotoclubului ”Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea. Cunoscutul Fotoclub Vâlcean a fost fondat în anul 1985 din inițiativa unui grup de artiști fotografi entuziaști în frunte cu Trestian Găvănescu AFIAP, Laurențiu Mărgineanu (senior) și Ioan Ciobotaru. Fotoclubului ”Floarea de Colț” numără în prezent  în jur de 30 membrii din România: București, Craiova, Râmnicu Vâlcea, respectiv din Germania și Marea Britanie. Fotoclubul este una din cele mai active organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”,- unicul Membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică din lume (afliliată la UNESCO),- și al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Cele 100 fotografii monocolor și color au fost realizate de artiștii fotografi: Mircea Băduț, Daniel Chiosilă, Ioan Ciobotaru, Marius Cinteză, Ionescu Dragoș, Sorin Mateescu, Nicolae Sotir EFIAP, Laurențiu Mărgineanu, Cătălin Nimigeanu  Julien Oncete și Cătălin Vezetiu. Vernisajul expoziției internaționale a avut loc loc vineri 25 mai 2018, ora 18:00 în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea. Lucrările au fost prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a apreciat modul de abordare și valoarea artistică deosebită a exponatelor. Expoziția a fost vernisată oficial de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale.Momentele muzicale au fost oferite de artista Alexandrina Chelu (voce+chitară), respectiv de artiștii Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă). Expoziția artiștilor fotografi din Râmnicu Vâlcea organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea  va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 14 iunie 2018, între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit. (Foto: Gardó Zoltán)

 

LANSAREA FESTIVALULUI FOTOGRAFIEI EUROPENE

 

A avut loc marți, 08 mai 2018, la ora 18:30, în prezența unui public select, în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea. Festivalul European organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” și dedicat Zilei Europei, cuprinde o serie de manifestări expoziționale organizate în cele mai mai orașe din țara noastră precum și în țările limitrofe ale României,. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației și managerul Festivalului Fotografiei Europene. Fotografiile expuse în cadrul ediției a X-a a Salonului Internațional ”Eurofotoart Stars”, la care au fost invitați reputați artiști fotografi din intreaga lume cu imagini realizate în Europa, au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Pe simezele Galeriei ”Euro Foto Art” sunt expuse 106 fotografii monocolor și color realizate de 75 de artiști fotografi invitați din 26 țări ale lumii, cu fotografii realizate în Europa: Olga ANDRIUC (MD), Najla ANGAWI ESFIAP (Saudi Arabi), Ferenc  BARABÁS (HU), Johanna BORBELY (A), Sergey BORISOV (RUSS), BORVIZ Attila (RO), Nicolae  BRÎNZARI (MD), Paul BOCK (SUA), Ruxandra CĂLIN EFIAP (RO), Marius CINTEZA (RO), Ioan CIOBOTARU (RO), Mirioslav DABIC (SRB),  Igor DEBEVEC EFIAPb (SL), László DEZSŐ EFIAP (RO), Dumitru ELINEȚCHI (RUSS), FAZAKAS Ferenc (RO), Christian FILIPESCU (RO), Iurie FOCA (MD), Nicoleta GABOR (RO), Ovidiu GABOR (RO), Oana GELEP (UK), Georg HOLZMANN EFIAP (D), Marius INDRIEȘ (CZ), Dusan JIVKIC (SRB), Tibor KAJTÁR (HU), Kauko Keranen (FI), Yan Jianwu (CN), Tibor KERECZ (HU), KEREKES István EFIAPd2 (HU), Eszter-Emese-LÁZÁR (IR), Viesturs LINKS AFIAP (LV), Michele MACINAI EFIAP (I), MAGDÓ István AFIAP (RO), Sergey MAJOROV EFIAPs (RUSS), Gavriel MOZES (IL), Ioan OLAH (RO), Zsolt PETRÓ (HU), Mihai POTÂRNICHE (MD), Robert PRANAGAL EFIAP (PL), Ovi D. POP EFIAP (RO),Yarema PROTSIV (UA), Péter RÁCZ (HU), Ivan RANOGAJEC (HR), Rob RONDA (Netherlands), Liviu ROTARU (RO), Ioan ROXIN (F), Cristian MARTINAȘ (RO), Monica MARTON (RO), Dorin MOCANU (RO), Mihály MOLDOVÁN EFIAPs (RO), Julian Negredo SANCHEZ (ES), László POTOZKY AFIAP (RO),  Atle SVEEN (Norway), Gelu STAN AFIAP (RO), Valentina STAN EFIAPg (RO), Gabriel STANCIU AFIAP (RO), Claudiu SZABÓ EFIAP (RO), Béla SZABÓ EFIAP (HU), László SZÁNTÓ (SK), Felician SĂTEANU (RO),  Zsuzsa SZÉCSÉNYI (HU),  Sorin TABACU (RO), Joao TABORDA EFIAP (PT), Yurii TARIANYTSIA (UA), TARCZALI Éva (RO), András TAMÁS (HU), Raluca TATAR (RO),Radu Teodor Pantea EFIAPs (RO), Alpár TEUTSCH EFIAP (RO), Tamás TÓTH (GB), Ilie TUDOREL (RO), Tarquinius VĂDEANU AFIAP (RO), Gelu VRABIE (RO), Djordje VUKICEVIC EFIAPp (SRB). În cadrul vernisajului a luat cuvântul artistul fotograf Bálint Zsigmond AFIAP din Târgu Mureș, invitat de onoare. Momentele muzicale au fost oferite de artiștii: Thurzó Sándor József (violă) și Alexandrina Chelu (ghitară-voce). Noua expoziție (552) organizată și în cadrul manifestărilor culturale ”Festum Varadinum” va rămâne la dispoziția publicului până la data de 24 mai 2018, între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este gratuită.

EXPOZIȚIA ANUALĂ A MEMBRILOR ASOCIAȚIEI INTERNAȚIONALE  ”EURO FOTO ART”

 

A avut loc sâmbătă, 14 aprilie 2018, ora 11:00 în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea în prezența unui public foarte mare, printre care s-au aflat artiști fotografi din Oradea, Baia Mare, Budapesta (HU)  Cluj Napoca și Szolnok (HU). În cadrul vernisajului artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” a prezentat un scurt bilanț cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a Asociației Internaționale, care a devenit o Ambasada Culturală a municipiului Oradea, județului Bihor, precum și a României în intreaga lume. Asociația sărbătorită este organizatorul a 4 Festivaluri Internaționale de Artă Fotografică, organizate anual în România și China, are are 52 de Organizații partenere în Asia, Europa și SUA. Cele 106 fotografii realizate de cei 81 de membrii ai Asociației Internaționale din 18 țări ale Asiei, Europei și SUA au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a apreciat nivelul artistic a acestora. În cadrul vernisajului președintele Asociației Internaționale a înmânat voluntarului neobosit Gardó Zoltán Certificatul merit pentru munca neîntreuptă depusă în organizarea expozițiilor în perioada anilor 2010 - 2018. Momentele muzicale ale vernisajului au fost prezentate de prof. Gabriella Nagy, director adjunct a Liceului de Arte Oradea, care a invitat pe tânărul Kozák József elev în clasa VII a Liceului să interpreteze la vioară, insoțit de profesoara de pian Teszler Júlia) piesele ”Căruța poste” de Grigoraș Dinică și ”Csárdás” de Vittorio Monti. Tânărul interpret a fost pregătit de profsoara Anita Lupșe a fost răsplătit cu mari aplauze de cei prezenți la eveniment. Expozția internațională a membrilor a Asociației Internaționale organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 07 mai 2018, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00, la care accesul este gratuit. (Foto: Gardó Zoltán)

VERNISAJ EMOȚIONANT ÎN GALERIA ”EURO FOTO ART” ORADEA

 

Sălile cunoscutei Galerii de artă fotografică fondată în anul 1990 s-au umplut până la refuz, vineri, 23 martie 2018, unde a fost vernisată la ora 18:00 expoziția numărul 550, expoziția personală a fotografului dr. Kiss András (HU). Publicul prezent la eveniment aniversar a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” (care în luna martie a aniversat 10 de ani existență), care a înmânat fotografului expozant Certificatul de patronaj, cu ocazia organizării expoziției și a aniversării a 80 de ani de viață a expozantului. Lucrările au fost prezentate de către scriitorul-publicist Szilágyi Aladár și de poetul Ioan Moldovan. Momentele muzicale au fost oferite de către artistul Thurzó Sándor József. Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului până la data de 13 aprilie 2018, în zilele de lucru între orele 08.00 - 19:00, la care accesul este gratuit.

 

VERNISAJ EMOȚIONANT ÎN

GALERIA ”EURO FOTO ART”

ORADEA

A avut loc vineri, 23 februarie 2018, la ora 18:00 în prezența unui public foarte mare. Gazga evenimentului a fost artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președinte fondator al Clubului Fotografic ”Nufărul” Oradea (CFNO). La începutul vernisajului s-a păstrat un moment de reculegere în aminitrea regretatului artist fotograf Constantin Dancoglu EFIAPb, care în primăvara anul 2017 a trecut în eternitate.  În continuare criticul de artă dr. Ramona Novicov a apreciat cele 105 fotografii expuse, realizate de cei 15 membrii ai cunoscutului Fotoclub Orădean fondat în urmă cu 42 de ani. În cadrul festivității noul consilier al Fotoclubului Christian Filipescu, a prezentat laudațiunea artiștilori fotografi Constantin Demeter și Gheorghe Petrila EFIAP, care au fost declarați membrii de onoare ai cunoscutului Fotoclub. În finalul manifestării președintele CFNO, a înmânat diplomele de membru de onoare, respectiv ”Trofeele de Excelență” artiștilor fotografi: Nicoleta Gabor, Ovidiu Gabor, Ovi. D. Pop EFIAP și Gelu Vrabie, în semn de recunoștință pentru rezultatele deosebite obținute anul trecut. Momentele muzicale au fost oferite de elevii Liceului de Arte din Oradea, prezentați de prof. Gabriela Nagy directorul adjunct: Ferencz István, vioară (clasa  III-a), Kozák Dávid şi Ioan Marian, vioară (clasa a VII-a), și Pálfi Boróka (flaut), elevă în clasa a VIII-a acompaniați de  profesoară de pian Ferencz Mercedesz.

VERNISAJ PERSONALA KOVÁCS LÁSZLÓ (SFÂNTU GHEORGHE)

 

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Clubul Fotografic ”Nufărul” din Oradea pregătit pentru publicul vizitator o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele Galeriei ”Euro Foto Art” din Oradea (Piața 1 Decembrie nr. 12) au fost instalate fotografiile artistului fotograf Kovács László din Sfântu Gheorghe. Cunoscutul artist fotograf în cadrul expoziției intitulate ”Albastrul iobagilor” (Jobbágykék) prezinta publicului 105 fotografii alb-negru și color de o înaltă ținută tehnică și artistică. Artistul fotograf Kovács László s-a născut în anul 1975 în orașul Sfântu Gheorghe. Mama lui este profesor de fizică-chimie, iar tatăl fotoreporter. După bacalaureat a absolvit Colegiul de presă, fotoreporteri și operatorie ”Ady Endre” din Oradea. În prezent lucrează ca grafician și fotoreporter. În anul 2001 a fondat împreună cu un grup de tineri artiști fotografi Grupul de creație ”KépVidék” cu intenția de a fotografia satele județului Covasna. În anul 2002 a fost ales ca vicepreședinte al Asociației Artiștilor Fotografi ”Gyula Ferenc, respectiv  în perioada 2007 - 2017 a fost vicepreședinte al Asociației Regionale ”Camera Club Siculorum”. În perioada 2011 - 2016 a indeplinit funcția de vicepreședinte al Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari pentru România. Din lucrările sale au fost organizate peste 15 expoziții personale în orașele: Sfântu Gheorghe, Esztergom și Esztergom-Kertváros (HU), Cluj Napoca, Odorheiu Secuiesc, Baia Mare, Sighișoara,  Oradea, Stuttgart (D), Budapesta (HU).  Artistul fotograf expozant afirmă: ”Îmi place să creez și să fotografiez. Aceste două lucruri mă deconecteză, mă încarcă și mă odihnește. Expun la orice, dar în mod special îmi plac mai mult fețele unor bătrâni. Sunt convins că adevăratele valori se află la țară, unde trăiesc în general bătrâni simpli. La sfârșit de săptămână mă duc la țară cu aparatul de fotografiat în gât, unde mă plimb, întru în diferite curți, în case, discut cu oamenii pe care în paralel le fotogarfiezi. Din sinceritatea sufletească, simplitatea, cinstea a acestora mă pot reîncărca”. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența autorului și a unui public numeros, sâmbătă 03 iunie 2017, la ora 11:00 în Galeria ”Euro Foto Art”. Lucrările expuse au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar momentele muzicale au fost oferite de artiștii Malița Lucian (vioară) și Thurzó Sándor József (violă). Expoziția a fost vernisată oficial de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP. Noua expoziție (cu numărul 536) organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 16 iunie 2017, între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit.                                                                                                     

Expoziţie artă fotografică internaționațională la Oradea

 

Ediția a VI-a a Festivalului Fotografiei Europene organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale și Festivalul „Festum Varadinum” a oferit posibitatea organizării unei expoziții internaționale de artă fotografică. De această dată pe simezele Galeriei ”Euro Foto Art” sunt expuse lucrările artiștilori fotografi din Republica Moldova, România și Ungaria. Expoziția a fost organizată în onoarea ministrului Culturii și Identității Naționale ale României, domnul Ionuț Vulpescu, ministrului Resurse Umane a Ungariei domnul Balog Zoltán și cel al Republici Moldova, doamna Monica Babuc, care urma să efectueze o vizită oficială în Oradea. Cele 100 de fotografii alb-negru și color au fost realizate de artiștii fotografi: Andriuc Olga, Burlacu Iurie, Cannev Oleg, Colos Vladimit, Deacov Tatiana, Foca Iurie, Lesik Irina, Miniuc Nicolai, Poiata Anatolie AFIAP, Toma Andrei din Republica Moldova, Călin Ruxandra,  Ciobotaru Ioan, + Dancoglu Constantin EFIAPb, Filipescu Christian, Fudulu Cătălin AFIAP, Magdó Stefan AFIAP, Markus Adrian-Sorin, Moldovan Mihail EFIAPs, Morvay Szabó Edina, Onofraș Ionel, Săteanu Felician, Stan Valentina EFIAPs, Stan Gelu AFIAP, Szabó Claudiu EFIAP, Petrila Gheorghe EFIAP, Pop Ovi D. EFIAP, Rusu Adela Lia EFIAP, Rusu Victor, Tordai Ede EFIAPb din România, respectiv  Császár Ancsi, Durkó Annamária, Eisenmann József, Fekete Júliu, Gavaldik Zoltán, Holocsi Kálmán, Kajtár Tibor, Kalmár Gitta, Kardos Tamás, Mészáros Ödön, Oláh Tibor, Réti Dóra Szabó Márta EFIAP, Sulyi Judit, Stumb Beáta si Varga S.Ilona din Ungaria. Publicul poate descoperi în cadrul expoziției internaționale o serie de genuri ale artei fotografice: portrete, eseuri, socio-fotografii, arhitecturale, nuduri, peisaje și umoristice. Bine înțeles aceste genuri sunt abordate prin diferite forme și idei generoase. Vernisajul expoziției internaționale a avut loc joi, 18 mai 2017, la ora 11:00, în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea. Lucrările au fost prezentate de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației”Euro Foto Art” și directorul Festivalului Internațional. Momentele muzicale vor fi asigurate de către artistul de violă Thurzó Sándor József. Noua expoziție (cu numărul 535) organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 02 iunie  2017, între orele 08:00 - 19:00, la care accesul publicului este gratuit.

 

 

Expoziţie internațională de fotografii umoristice la Oradea

 

Este cunoscut faptul că 1 aprilie (Ziua păcălelilor)  este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similar, de asemenea  sunt binecunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea. De această zi deosebită este legat și noua expoziție internațională de artă fotografică umoristică, care a fost vernisată în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea, în ultima zi a lunii martie. În cadrul expoziției sunt prezentate peste 100 de fotografii alb-negru și color realizate de membrii celor 33 de Organizații Partenere ale Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”  din Europa și Asia. Sunt prezenți în cadrul expoziției internaționale și membrii Clubului Fotoreporterilor din Bihor, care funcționează în cadrul cunoscutei asociații Internaționale. În acest context pe simezele Galeriei ”Euro Foto Art” din Piața 1 Decembrie nr. 12, au fost instalate lucrările artiștilor fotografi: Aelenei Robert (ES), Baoku Xu (CN), Bikfalvi Zsolt (RO), Bock Paul (SUA), Borbély Johanna (A), Bozsoki Adrienn (RO), Egyed Ufó Zoltán (RO), Farkas Alexandra (RO), Filipescu Christian (RO), Fülöp Csaba (RO), Georgescu Dragoș (RO), Hayase Kisera(JP), Hágó Attila (RO), Holocsi Kálmán (HU), Kajtár Tibor (HU), Koizumi Masaaki (JP), Lepădatu Paul (RO), Lázár Eszter (IRL), +Marcello Materassi EFIAPg/ HonEFIAP (I), Marcovici Sebastian (RO), Marton Monica (RO), Mărculescu Ion (RO), Mészáros Ödön Budapesta (HU), Munteanu Cosmina (RO), Nick Orlov (UA), Oláh Tibor (HU), Paladean Vasile(UA), Pap István (RO), Petrila Gheorghe EFIAP (RO), Plájás István AFIAP (RO), Pop D. Ovi  (RO), Selegean Ovidiu (RO), Shenghua Yang (CN), Shihu Qian (CN), Simay Zsolt (RO), Stoica Marian (RO), Su Yang (CN), Süli István (HU), Szeghalmi Örs (RO), Szilagyi Lorand (RO), Takahahsi Kazuhiro (JP),  Tazaki Ryuichi (JP), Talpoș Gheorghe (RO), Toderici Remus (RO), Toma Andrei (MD), Tordai Ede EFIAPb (RO), Tóth Magdalena (RO), Tóth Ștefan AFIAP (RO), Tóth Tamás (GB), +Vasile Vénig AFIAP (RO), Vitaliy Podgurchenko AFIAP (RUSS), Wan Yi (CN), Zegheru Ion (RO) și Qingmo Peng (CN). Publicul a putut descoperi în cadrul expoziției internaționale o serie de imagini care surprind diferite momente haioase plin de umor, surprinse cu mare măiestrie de artiștii fotografi expozanți. O serie de imagini au fost fotografiate chiar cu ocazia diferitelor vernisaje din cadrul Galeriei ”Euro Foto Art” și cu ocazia altori manifestări. Organizatorii expoziției nu au uitat nici de mari maeștrii ai fotografiei unorsitice Europene, trecuți în neființă, care sunt prezenți în expoziție cu mai multe fotografii umoristice de excepție. Regretatul artist fotograf  Vasile Vénig AFIAP din Carei, fost membru al Clubului Fotografic ”Nufărul” este prezent în expoziție cu două fotografii realizate după un concep original, la care a fost valorificată creativitatea  și simțul lui plin de umor. Fotografia intituată ”În loc de necrolog” prezintă soarta unui cocoș, care a ajuns prăjit pe o tavă nichelată... ! Un autoportret original în care personajul principal este chiar artistul fotograf Vasile Vénig AFIAP, care a prins cu același mână aparatul de fotografiat și sticla de votcă, ne demonstrează ce înseamnă o creativitate originală în arta fotografică. Regretatul artist fotograf Marcello Materassi EFIAPs din Italia, membru de onoare al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” ne prezintă o prietenie deosebită a unei găini care s-a urcat pe umărul stăpânului... Vernisajul expoziţiei internaționale a avut loc în prezența unui public numeros iubitorii artei fotografice din oraşul nostru şi nu numai vineri, 31 martie  2017, la ora 18:00, la Galeria ”Euro Foto Art. Publicul prezent la vernisaj a fost salutat de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”. Fotografiile expuse au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov critic de artă. Momentele muzicale au fost oferite de artiştii Alexandrina Chelu și Florin Chelu. Expoziția internațională organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Biblioteca Județeană ”Gh. Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea va rămâne la dispoziția publicului până la data de 20.04.2017, în zilele de lucru între orele 08:00 -19:00, la care accesul este gratuit

 

 

Expoziţia personală Ștefan Tóth AFIAP în Oradea

 

Galeria ”Euro Foto Art” găzduiește din data de 12 octombrie 2016 în cadrul proiectului intitulat ”Expoziția Artiștilor Fotografi din Orașele înfrățite cu Oradea”, realizat de Asociația ”Euro Foto Art” cu sprijinul Municipiului Oradea și al Consiliului Local Oradea expoziția de artă fotografică retrospectivă a artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP. Organizatorii manifestării au decis ca în fiecare an să fie invitat să expună câte un artist fotograf reprezentativ din aceste orașe. Pentru prima ediție invitatul de onoare este artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, care a definit arta fotografică din Oradea în ultimii patru decenii. Expoziția personală jubiliară a cunoscutului artist fotograf cuprinde  85 de fotografii alb-negru și color realizate de-a lungul celor patru decenii de activitate. Vernisajul expoziției care a marcat și aniversarea de 40 de ani de când cunoscutul artist fotograf orădean a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, ora 17:00 în Galeria ”Euro Foto Art” (Piața 1 Decembrie nr. 12). Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele ”Euro Foto Art”. Administratorul public al Primăriei Municipiului Oradea Palladi Dacian Salvator a apreciat în discursul său calitățile manageriale ale expozantului, care a devenit cei patru decenii un ambasador cultural al Municipiului Oradea. Fotografiile expuse au fost prezentate de dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a apreciat pe lângă calitățile sale managerile și cea artistică a expozantului. Artistul fotograf Eugen Negrea AFIAP, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, prezent la eveniment a apreciat faptul că artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP în calitatea de membru al Asociației naționale a contribuit timp de 40 de ani și în mod special în perioada 2007 - 2012, când era președintele Asociației, la promovarea artei fotografice din România. Momentele muzicale ale vernisajului a fost oferit de artistul de violă Thurzó Sándor József. Expoziția de artă fotografică retrospectivă a artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 26 octombrie 2016 în zilele de lucru între 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

 

Expoziţia de fotografie Crucea Roșie din România

 

Galeria ”Euro Foto Art” găzduiește din data de 27 septembrie 2016 o interesantă expoziție de fotografie organizată de Asociația ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Societatea Națională de  Crucea Roșie din România. De această dată pe simezele cunoscutei galerii Orădene au fost expuse 100 de fotografii alb-negru și color alcătuită din fotografii având ca tematica “Umanitatea” inspirată din activitățile Societății Naționale de Crucea Roșie din România. Alături de imaginile realizate Societatea Națională de Crucea Roșie din România vor fi expuse și fotografii artistice realizate de artiști fotografi Petrila Gheorghe EFIAP, Ovi D. Pop AFIAP și Adela Lia Rusu AFIAP din Oradea, repsectiv Ciobanu Constantin Mocanu Dorin Nicolae din Iași, care au participat la Salonul Național intitulat ” Crucea Roșie din România”. Crucea Roșie Română a împlinit anul acesta 140 de ani de la înființare, perioadă în care s-a aflat mereu în prima linie a asistenței umanitare. An de an, istoria Crucii Roșii Române s-a împletit cu istoria României, a înfruntat provocările vremurilor, slujind umanitatea în cele mai vulnerabile momente.  Expoziția prezintă prin fotografii culese din arhiva ultimilor ani, activitatea deosebită desfășurată de voluntarii Crucii Roșii Române pentru ajutorarea celor aflați în suferință. Vernisajul expoziției a avut loc marți, 27 septembrie 2016 la ora 17:00ún prezența unui public numeros. La eveniment a participat alături de voluntari din Oradea, vicepreședintele Societății Naționale de Crucea Roșie din România, domnul dr. Dragos Beniamin și directorul filialei de Cruce Roșie din Bihor, domnul Alexandru Pantea. Invitatul vernisajului este dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a prezentat fotografiile expuse. Expoziția a fost vernisată oficial de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP președintele Asociației ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale au fost oferite de artiștii Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (vioală). O selecție din imaginile expuse vor fi cuprinse în cadrul expoziției initiulate ”Crucea Roșie din România și China”, care urmează să fie vernisată la sfârșitul lunii noiembrie 2016 în capitala Chinei. Expoziția va face parte în manifestările dedicate lansării oficiale a primei ediții a Festivalului Fotografiei Românești și China, organizată de Institutul Cultural Român din Beijing în parteneriat cu Asociația ”Euro Foto Art”. Expoziția reprezentativă a Societății Naționale de Crucea Roșie din România organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 11 octombrie 2016 în zilele de lucru între 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

 

Expoziţia artiștilor                     fotografi din Iași.

 

Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea agăzduiește  din data de 01 septembrie  2016 o valoroasă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele cunoscutei Galerii au fos instalată expoziția numărul 521 alcătuită din lucrările a trei artiști fotografi din Iași. Cele 104 fotografii alb-negru și color au fost realizate de artiștii fotografi: Constantin Ciobanu, Dorin Nicolae Mocanu și Marius Ernest Romila. Printre lucrările expuse publicul vizitator va putea admira zeci de fotografii valoroase din punct de vedere artistic, care reprezintă mai multe genuri ale artei fotografice: eseuri, portret, reportaj, peisaje, socio-fotografii, arhitecturale și abstracte. Lucrările artistului fotograf Constantin Ciobanu, de profesie inginer si membru al Clubului Fotografilor Iasi, sunt grupate sub genericul Printre umbre și "lighioane". Autorul susține că ”Asocierea umbrei cu viața nu este nouă și este regãsitã în unele culturi antice (greacã, egipteanã). Exista credința că odatã ce trupul dispare umbra transcede și devine independentă. După acest moment de transformare, umbra obține capacitatea de a însufleți un loc, de a face nemuritor sufletul alături de zei sau de a exista pe un tărâm al bucuriei eterne”. Alăturâd fotografii ce experimentează jocul umbrei” cu imagini ale lucrărilor sculpturale (“lighioane”, bote ciobăneşti, măşti caricaturale din lemn), autorul a dorit să creeze o atmosferă aparte, uneori veselă, alteori contemplativă, ciudată câte odată sau misterioasă, care sã îndemne privitorul la meditație.  La urma urmei “lighioanele” și umbrele sunt peste tot în viața noastră. Artistul fotograf Dorin Nicolae Mocanu s-a născut la Iaşi în decembrie 1967, este inginer (absolvent al Institutului Politehnic Iaşi), si in prezent masterand în Managementul Mediului. Plăcerea de a fotografia a început în anii 2000 ca un strigăt împotriva rutinei, o atitudine care s-a transformat încet şi sigur într-o pasiune “pe viata”. Este membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, Asociaţia Artiştilor Fotografi din România și Clubului Fotografilor Iaşi. Fotografii sale au fost publicate în reviste de specialitate, expuse în diferite expoziţii personale şi de grup. Mai multe din lucrările sale au fost premiate la saloane nationale şi internaţionale de fotografie. Cu aparatul lui de fotografiat a străbătut mii de kilometri prin 15 localităţi din 6 ţări în primul rând a produce emoţii cu aparatul de fotografiat în mână. Privitorii vor avea privilegiul imaginării sau descoperirii în fotografiile expuse a unor noi unghiuri de interpretare şi sensuri ale vieţii cotidiene. Marius Ernest Romila este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, a deschis până în prezent 10 expoziții personale și a participat la alte numeroase expoziții de grup în Iași și în țară. Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în prezent doctorand al aceleiași facultăți, cu o temă de cercetare situată la granița dintre teoria culturii, antropologiei și al psihologiei aplicate în artă. O parte dintre fotografiile sale din această expoziție, intitulată „Iașul meu drag”, a fost expusă pe simezele Turnului ”Golia” din Iași. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 01 septembrie 2016, ora 18:00. Lucrările expuse au fost prezentate de dr. Ramona Novicov, critic de artă, iar expoziția a fost vernisată de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale au fost oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, a interpretat mai multe piese ale unor compozitori români. Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului, până la data de 27 septembrie 2016, la care accesul vizitatorilor este  gratuit.

 

 

Expoziția artistului fotograf Magdó István (Săcele)

 

Deși ne aflăm în plin sezon estival orașul Oradea a oferit  luni 08.08.2016 turistilor precum și iubitorilor de fotografie, un maraton de evenimente expoziționale de excepție. Primul eveniment a avut  loc la Galeria ”Euro Foto Art”, care a găzduit expoziția retrospectivă a artistului fotograf Magdó István din Săcele (Négyfalu).  Expoziția personală a cunoscutului artist fotograf pe plan local, dar mai ales pe plan internațional  cuprinde peste 40 de fotografii  alb-negru și color de mari dimensiuni. Artistul fotograf expozant s-a născut în anul 1963 în Săcele, județul Brașov. A început să fotografieze din anul 2010, dar practic din anul 2015 a început să participe cu lucrările sale la diferite Saloane Internaționale de Artă Fotografică. Artistul fotograf afirmă Deși într-o perioadă extrem de scurtă am obținut în 51 de țări peste 300 de premii internaționale cu care puteam să obțin cea mai mare distincție a Federației Internaționale de Artă Fotografică (EFIAPp), dar eu nu am depus documentația nici pentru prima distincție (AFIAP). Pentru mine scopul nu a fost să am distuncții, deoarece consacrarea mea pentru arta fotografică s-a format din mers...„. Artistul fotograf expozant preferă majoritatea genurilor artei fotografice, mai puțin nudul. Așadar publicul va putea admira printre fotografiile expuse portrete, peisaje, de reportaj, abstracte, fotografii de natură precum și esee fotografice. Magdó István susține că este non conformist, care vede puțin altfel lumea și preferă ca imaginile sale să nu fie regizate. Așa cum susține Robert Capa: ”cea mai bună imagine  este dreptatea. Vernisajul expoziției personale a avut loc în prezența autorului, și a unui public numeros luni 08 august 2016, la ora 10:00 în Galeria ”Euro Foto Art”. Lucrările expuse au fost prezentate de prof.univ.dr. Radu Igazság din București, care a preciat în discursul său valoarea tehnică și artistică a exponatelor, Artistul fotograf expozant a mulțumit organizatorilor pentru posibilitatea oferită de a se prezenta în rândul publicului vizitatorilor din Oradea. Momentele muzicale au fost oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese ale unor compozitori maghiari. Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheeorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului, până la data de 31 august 2016, la care accesul este  gratuit.

 

Expoziţia membrilor Fotoclubului ”Marx József” din Târgu Mureș.

 

Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea găzduiește  din data de 22 iulie 2016 o valoroasă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele cunoscutei Galerii au fost instalată expoziția numărul 519, alcătuită din lucrările celor 18 artiști fotografi ai Fotoclubului ”Marx József” din Târgu Mureș. Cele 104 fotografii alb-negru au fost realizate de artiștii fotografi: Bálint Zsigmond  AFIAP, Bátori Zsigmond  AFIAP, Borbély Zoltán, Both Gyula  AFIAP, Cseh Ilona, Fülöp Jenő    AFIAP,  Haragos Zoltán  AFIAP,  Incze István  A FIAP, Kerekes Péter Pál AFIAP,  Kertész Katalin, Kucsera Jenő, Nagy Botond, Osváth Zsolt, Petru Alexandru Gheoghiu, Plájás István   AFIAP, Szegedi Ferenc AFIAP, Tordai Ede  EFIAP și Török Gáspár E FIAP. Printre lucrările expuse publicul vizitator va putea adminra zeci de fotografii de excepție din punct de vedere artistic, care reprezintă aproape toate genurile artei fotografice: eseuri, portret, nuduri, peisaje, socio-fotografii și de unor. Fotoclubul ”Mureșul” Târgu Mureș a luat ființă în anul 1953 la propunerea regretatului și reputatului artist fotograf Marx József EFIAP alături de Haragos Zoltán EFIAP și Báțlint Zsigmond AFIAP, membrii activi și în zilele noastre, devenind astfel primul și cel mai longegviv Fotoclub din România. După moarte fondatorului a preluat numele de ”Marx József”. Dezvoltarea artei fotografice din Târgu Mureș a fost definit și de faptul că în acest oraș frații Horváth Imre și Horváth Attila au pus bazele cunoscutei Uzinei de Materiale Fotosensibile ”Azomureș”, care a produs material fotosensibile ”ARFO” și apoi ”AZO”. În prezent Fotoclubul numără 26 de membrii activi, din care 11 au obținut distincții AFIAP și EFIAP pentru Fotoclubul ”MarxJózsef” din Târgu Mureș și se află în fruntea topului național și din acest punct de vedere, fiind urmat de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 22 iulie 2016, la ora 18:00, în prezența reprezentantului cunoscutului Fotoclub, artistul fotograf Fülöp Jenő    AFIAP, membru în conducerea Fotoclubului ”MarxJózsef” din Târgu Mureș, la Galeria ”Euro Foto Art”. Lucrările expuse au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov,  iar expoziția a fost vernisată de către artistul fotograf Ștefan Toth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale au fost oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese ale unor compozitori maghiari. Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheeorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului, până la data de 08 august 2016, la care accesul publicului este  gratuit.

 

Expoziția internațională a membrilor Asociației Artiștilor Fotografi din Transcarpathia (UA)

 

Deși ne aflăm în plin sezon estival în cunoscuta Galerie orădeană ”Euro Foto Art” va fi organizată o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele galeriei vor fi instalate lucrările realizate de membrii Asociației Artiștilor Fotografi din ”Transcarpathia” cu sediul în Ujhorod (Ucraina). Cea de a 518-a expoziție organizată în cunoscuta Galerie din cele 100 de fotografii alb-negru și color realizate de artiștii fotografi Vasyl Fitskolynets, Mykhailo Patskan, Mykola Potsko, Ivan Burkalo, Iaroslav Dulenko, Bitakrin Feniseye, Vitaliy Fekuney, Bitakrin Fenuneț, Karanina Komira, Jaroslav Makar, Mikhajlo Morkljanyk, Karolina Koshtura, Leonid Zakrevitsky, Mykola Potsko, Volodimir Borba, Yuriy Turianytsya, Vitalij Feninetes, Stefan Polyanskyj, Oleg Ilichyn, Ivan Burkalo, István Zemko, Vasyl Fitskolynets, Leonid Zakrevskyi, Oleg Ilcin,  K. Smutko, Shelera Yaroslav, Karolina Koshtura, Juriy Tuyryanytisia, Ievgen Bakkaj, Jaroslav Shelepa, Stefan Polyanskyy, Vasily Fitskoiniets, J. Makar, Oleg Ilichyn, Leonid Zakreviskyy, Shevedyak Alexander și Vitaliy Koshtura. Asociația Artiștilor Fotografi din Transcarpathia (PAAT) a luat ființă în anul 2009 din dorința de a arăta lumii peisajele fermecătoare ale regiunii și pentru a dezvolta o cooperare cu artiști fotografi din Europa și numai, care în prezent are 33 membrii din Ujhorod și din Regiunea Transcarpathia. PAAT este membru individual al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Pe parcursul ultimelor ani PAAT a organizat  în Ujhorod, respectiv în Cehia, Slovacia, Polonia, R. Moldova, Georgia, România și  Ungaria 82 de expoziții internaționale. Asociația Artiștilor Fotografi din Transcarpathia este unul din partenerii foarte active ai Asociației ”Euro Foto Art”. Vernisajul expoziției, a avut loc vineri, 08 iulie 2016, la ora 18:00, în prezența unui public numeros și a artistului fotograf Volodimi Norba, președintele Asociației ”Transcarpathia” cu sediul în Ujhorod (Ucraina) în Galeria ”Euro Foto Art”. ”. În cadrul vernisajului au luat cuvântul artiștii fotografi orădeni Ovi D. Pop AFIAP și Ovidiu Gabor, care au împărtășit din impresiilor pozitive despre orașul Ujhorod. Fotografiile expuse au fost  prezentate de către dr. Ramona Novicov critic de artă , iar expoziția va fi deschisă de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei “Euro Foto Art” Oradea.  Momentele muzicale au fost oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, care a interpreta mai multe piese din repertoriul internațional. Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Bilioteca Județeană ”, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 până la data de 21 iulie 2016 la care  accesul este gratuit.

 

 Expoziţie de artă fotografică deosebită din Cegléd (HU)

 

Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea, găzduiește, din data de 15 iunie 2016, o valoroasă expoziție de artă fotografică din Ungaria. De această dată, pe simezele cunoscutei galerii orădene sunt expuse 45 fotografii, de mari dimensiuni, a reputatului artist fotograf Apáti Tóth  Sándor din Cegléd (HU). Artistul fotograf expozant, s-a născut la data de 08 august 1948, în orașul unde trăiește și în prezent. A crescut printre fotografi și fotografii și a început să fotografieze la vârsta de 6 ani. Cu lucrările sale a participat, la vârsta de 13 ani, la primul salon național de fotografie. Devenit matur, lucrările sale au ajuns pe simeze din Tokio, Bruxelles, Paris, Bordeaux și Londra. Este fondatorul Studioului Tinerilor Fotografi și este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria, Uniunii Naționale a Artiștilor Creatori Maghiari (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete). Cu lucrările sale a organizat, până în prezent, peste 60 de expoziții personale și peste 10.000 din creațiile sale au fost publicate în diferite tipărituri. De la vârsta de 20, este artist fotograf liber profesionist. În perioada anilor 1991- 1995, a fost coodonatorul Televiziunii Orașului Cegléd. În prezent, conduce, împreună cu băiatul său, o tipografie privată. Despre expoziția prezentată cu mare succes, la începutul lunii ianuarie 2015, la sediul Centrului de Arhitectură din Budapesta (FUGA), artistul afirmă următoarele: ”Am pornit în cariea mea de fotograf cu credințe imense și sincere, am văzut supărări și atitudini prostești ale oamenilor din lumea întreagă, pe care am vrut să le schimb. Nu am renunțat la ideile mele, dar în etapale ulterioare ale drumului meu, am fost nevoit să mă mulțumesc cu prezentarea fotografiilor mele privitorilor, cărora le ofer posibilitatea să cunoască confruntările și frământările mele - ”Atlantis”. S-a scufundat o lume de poveste și  o comoară. Dincolo de partea vieții pe Pământ, amintirile mele ”din scufundare” -  irezistentibil ies din mine și se transformă într-un ciclu. Aceste imagini nu vor să schimbe pe nimeni, eventual aceea de a face ceva pozitiv. În cel mai bun caz, vor un pic de tristețe, care  lasă în noi o mică durere, deoarece fiecare dintre noi va trebui să părăsim... ”Atlantisul”. În opinia criticului de literatură Szilágyi Márton, imaginile lui Apáti Tóth Sándor, s-au angajat la ceva, care este de fapt trecerea graniței artei fotografice dincolo de granițele originale ale acesteia. Miza acestui experiment, este transformarea prezentării de către artist a unei lumi invizibile, cu ajutorul unui spectacol vizual închipuit.  Vernisajul expoziției, a avut loc miercuri, 15 iunie 2016, la ora 18:00, în prezența artistului fotograf expozant, a soției sale, și a unui public numeros în Galeria ”Euro Foto Art”. Lucrările aun fost prezentate de dr. Ramona Novicov criitic de artă, iar impresiile personale au fost  prezentate de către publicistul orădean Szűcs László. Expoziția a fost deschisă de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei “Euro Foto Art” Oradea. Momentele muzicale au fost oferite de artiștii Thurzó Sándor József (violă) și Ariadna Mircescu (fagot). Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Bilioteca Județeană ”, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului, până la data de 29 iunie 2016, accesul fiind gratuit.

Expoziția membrilor Asociației  Foto, Film și Video din Voivodina (FKVSV) - Serbia.

 

Publicul vizitator din Oradea va putea viziona în Galeria ”Euro Foto Art” începând din data de 22 aprilie 2016 o interesantă și valoroasă expoziție de artă fotografică din Serbia. De această dată pe simezele cunoscutei Galerii vor fi expuse 75 de creații grupate sub genericul ”Planeta - Ziua Pământului” și realizate de artiști fotografi Ana Lazukić, Anica Župunski,  Jelena G. Kovačević, Dobrila Martinov, Tijana Morača, Kornelija Đaković Švajcer,  Marijana Vranić, Maja Salatić, Kaca Lazukić Ljubinković, Radmila Almási,  Maja Tomić, Vesna Lovrić Liebetrau, Dejan Rakić, Dejan Čavić, Géza Lennert EFIAP, Ilija Gajinov,  Šamuel Almási, Svetozar Đipanov, Zoran Dejanović, Zoran Pislević, Sinisa Bubnjević și Dusan Živkić. Vernisajul expoziției artiștilor fotografi din Voivodina în Galeria ”Euro Foto Art” grupat sub genericul ”Planeta - Ziua Pământului” a avut loc vineri, 22 aprilie 2016,ora 18:00 în prezența unui grup de artiști fotografi din Novi Sad: Dusan Zivic (președintele Fotoclubului) și Lennert Géza EFIAP un vechi prieten al artiștilor fotografi din Oradea). Gazda vernisajului  a fost artistul  fotograf  Ovi D. Pop AFIAP, director al departamentului patronaje al Asociației ”Euro Foto Art”, care a vernisat expoziția artiștilor fotografi din Novi Sad. În cadrul vernisajului a citit mesajul artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele cunoscutei Asociații Internaționale, care nu a putut participa la eveniment. Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete „Stadler” din Oradea, condus de artistul István Székely. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” și Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 11 mai 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.                                                

 

 

Expoziţia Fotoclubului „Mircea Faria” Craiova.

 

Publicul vizitator poatea admira din data de 07 aprilie 2016 o expoziţie inedită de artă fotografică, realizată din lucrările artiştilor fotografi din Craiova. De această sunt expuse lucrările membrilor Fotoclubului „Mircea Faria”, Organizaţie parteneră a Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Alb negru sau color,  vechi sau contemporan, argentic sau digital, regizat sau instantaneu, acestea sunt doar câteva dintre alăturările  de imagini pe care fotografii olteni le-au pregătit pentru a fi expuse in aceasta primăvara in cadrul expoziției intitulate „Dual”. După aproape 20 de ani, publicul orădean va putea admira o colecție de 36 fotografii  realizate in tehnica argentică de fotografi cunoscuți ai anilor ´70 - 80: Mircea Faria EFIAP, Nicu Dan Gelep EFIAP, Mihai Dan Călinescu EFIAP, Iulius Ștefănescu AFIAP, Cristinel Trancă,  Roman Karbulițchi AFIAP și Victor Boldâr EFIAP.  Fotografiile expuse fac parte din colecțiile  clubului craiovean și  Muzeului de artă din Craiova  și reprezintă o selecție a celor mai circulate și premiate fotografii realizate de promotorii Fotoclubului „Mircea Faria” din Craiova. În ultimii ani membrii clubului si-au concentrat activitatea in proiecte individuale, participarea la saloane și expoziții naționale și internaționale fiind ocazională.  Începând din anul 2010 au fost organizate mai multe evenimente locale și naționale in care au fost promovate portofoliile unor membri de seama ai clubului. Dintre acestea amintim  expozițiile: „Retrospectiva „Nicu Dan Gelep EFIAP” Craiova 2010, „Craiova 77 ultimul concert Phoenix”, „Henri Cartier Bresson în Oltenia” şi „Victor Boldâr - Fotograful peliculei de cursa lungă”, alcătuite din lucrările regretatului artist fotograf Victor Boldâr EFIAP. În semn de recunoaștere a pasiunii pentru fotografie și pentru a face cunoscut publicului interesat portofoliul impresionant de fotografii realizat în cei peste 50 ani de activitate, ultimele două expoziții ale regretatului artist fotograf Victor Boldâr EFIAP au fost transpuse în forma digitală și pot fi vizualizate pe site-ul clubului: www.mirceafaria.ro. De asemenea pentru aceste expoziții au fost editate și albume în serie limitată, fotografiile fiind însoțite de texte semnate de Mihaela Velea Cristina Irian. Din perioada digitală a fotografiei vor fi expuse peste 60 fotografii aparținând artiştilor fotografi Cristi Bălă, Victor Cătălin Boldâr, Constantin Gruescu, Constantin David, Claudiu Vulpan, Dan Țigănilă, Dorian Delureanu, Florin Chirea, Horațiu Buzatu, Marius Ologu, Marius Nițipir, Mihai Diaconu, Sorin Goanță, Sorin Danciu, Tibi Bologh, Vlad Țigănilă și Oanei Țigănilă. Vernisajul expoziţiei a avut loc joi 07 aprilie 2016, la ora 18:00. Fotografiile expuse au fost prezentate de către de dr. Ramona Novicov critic de artă, care a vorbit elogios despre fotografiile realizate în epoca de glorie a fotografiei de analog, dar și despre cele realizate în epoca digitală. Expoziţia afost deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, care aminitit cu maire plăcere de vizitele sale efectuate la Craiova și relațiile avute cu regratații artiști fotografi din bănie.  Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Thurzó Sándor József şi Lucian Maliţa, care au interpretat în prima audiție absolută „Suita bihoreană” pentru vioară și violă de compoyitorul și muzeografulAdrian Gagiu. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 21 aprilie 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.                                           

Expoziţia personală Domokos Mária - Budapesta(HU)

 

Curatoriul Galeriei „Euro Foto Art”,  a pregătit pentru publicul vizitator o nouă expoziţie de artă fotografică. De această dată pe simezele cunoscutei galerii au fost instalate fotografiile alb-negru realizate de artistul fotograf Domokos Mária (Domokos Miklósné Gombosi Mária) din Budapesta (HU). Expoziţia cuprinde 100 de fotografii analog de format 30 x 40 cm,  realizate după metoda bine cunoscută de analog. Artistul fotograf expozant este un matematician de 70 de ani, căsătorită, mama a doi copii şi bunica a 7 nepoţi şi fotografiază de peste 50 de ani. Până în present a avut 6 expoziţii importante: Muzeul “Sfântul István” din Székesfehérvár (1998), Facultatea “Pázmány Péter” din Piliscsaba (1998), Academia Maghiară din Roma (2000), Biblioteca “Németh László” Hódmezővásárhely (2001), Institutul Maghiar din Paris (2002), Biblioteca “Szabó Ervin” din Budapesta (2011).  Fotografiile expuse au fost selecţionate din cele 20.000 de imagini negative. Temele preferate ale expozantei sunt: Budapesta, Praga, Roma şi  Hódmezővásárhely. “În permanenţă m-am străduit să redau în fotografiile mele atmosfera specifică a locului” susţine artista fotograf expozant. Vernisajul expoziţiei a avut  loc vineri 25 martie 2016, la ora 18:00, în prezenţa unui public retrâns. Fotografiile expuse au fost prezentate de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”şi Szűcs László, directorul revistei „Várad”. Momentele muzicale au fost asigurate de artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese ale compozitorilor maghiari. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 08 aprilie 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.                                                                                 

Expoziţia internaţională a fotografelor în Oradea.

 

Conducerea Asociaţiei „Euro Foto Art”, membru regional al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, a iniţiat organizarea în fiecare an a Expoziţiilor internaţionale ale fotografelor având tematica „Femeia”. Pentru expoziţie au fost invitate artiste fotografi din cadrul organizaţiilor partenere ale Asociaţiei internaţionale din Europa (Cehia, Croaţia, Polonia, România, Rusia, Ungaria şi Ucraina), respectiv din Asia (Japonia şi China). Cele 100 de fotografii alb-negru şi color au fost realizate de cele 42 artiste fotografe: Alfereva Alice (RUS), Alfereva Ekaterina (RUS), Belash Anna (RUS), Benyovszki Tünde (RO), Bogina Natalia (RUS),  CHIGIRA Keiko (JP), Chlumecká Sona (CZ), Borbély Johanna Eszter (RO), Cinteza Eliza (RO), Demetrescu Elena (RO), Derek Sporano Adriana (HR), Dobos Bella Noémi (RO),   Driu Eli (RO), Farkas Alexandra (RO), Filipovici Mariana (HR), Gál Márta  Emese (RO),Gingăraşu Luciana (RO), Hayase  Kisera (JP), Iancu Daniela (RO), Jukova Olga (RUS), Kabanova Maria (RUS), Kerestély Tünde (RO),  Kertész Katalin (RO), Koshtura Karolina (UA), Kovács Matild (HU), Krivozubova Daria (RUS), Kopják Angelika (SK), Mei Lin (CN),  Morvay Szabó Edina (RO), Milic Ivana (HR), Moş Andreea (RO), Mihaela Cotiga (RO), Nadezhda Kaliskina (RUS), Onaca Karolina Ewa (PL),Orbán Enikő (RO),  Rădulescu Mirela (RO), Rusu Adela Lia AFIAP (RO), Sella Krisztina (RO), Shtefan Lyuba (UA), Újfalvi Annamária  (HU), Valkai Réka (HR),  Virágh Mária (SK) şi Vitos Hajnal (RO). Din România sunt prezente cu lucrări în cadrul expoziţiei internaţionale fotografe din Bucureşti, Carei, Oradea, Slatina, Târgovişte şi Târgu Mureş. Lucrările expuse prezintă în diferte abordări femeia. În acest context publicul vizitator va putea descoperi printre lucrările expuse o serie de portrete realizate în diferite ţări europene, respectiv din îndepărtată Japonia şi China. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public foarte numeros în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Femeii, marţi 08 martie 2016, la ora 18:00. La eveniment aparticipat prof. Ligia Mirişan, directorul general al Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” din Oradea, care a felicitat pe preşedintele Asociaţiei “Euro Foto Art” pentru iniţiativele deosebite în domeniul artei fotografice şi a apreciat mesajul artistic deosebit a exponatelor. Acriţa Kiss Törék Ildikó a elogiat modul în care au fost prezentate în cadrul lucrărilor figura copilelor, tinerelor, mamelor şi bunicilor, care sunt sărbătorite în întreaga lume în data de 8 martie. Fotografiile expuse au fost prezentate de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” care a înmânat invitatelor de onoare câte un buchet de flori. Momentele muzicale vor fi asigurate de artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat piesele „Dansuri baroce pentru Viola solo” de Charlotte Hampe, din suita Dansuri populare romanesti,  piesa  “Din dramboaie” prelucrată pentru violă solo de către interpret, respectiv fagotistele Ariadna şi Georgiana Mircescu piese din repertoriul componistic  de referinţă semnate de compozitoare din întreaga lume. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 24 martie 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.                                                                                

Expoziţia Fotoclubului „Vasile Vénig László” din Carei

 

Din cauza ploii torenţiale, în prezenţa unui public restrâns a  fost vernisată vineri, 19 februarie la ora 18:00 expoziţia membrilor Asociaţiei Fotoclub „Vasile Vénig László” din Carei, Judeţul Satu Mare. Pe simezele Galeriei au fost instalate cele 60 de fotografii alb-negru şi color realizate de: Hágó Attila Nándor, Bikfalvi Zsolt, Dragoş Georgescu, Marius Georgescu, Enyedi Zsolt, Csomai Dávid, Farkas Alexandra, Poosz Annamária, Tárnoky Sebastian, Stoica Marian, Vida István, Regéczy Zsolt, Hóhágyi Gyula, Kiss Sándor, Bereczky Zoltán, Fülöp Csaba şi Simai Zsolt grupate sub genericul „Natura vs umanitatea”. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, care a prezentat contextul în care a cunsocut pe regretatul artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP, preşedintele Fotoclubului „9 Mai” din Carei şi a apreciat bunele relaţii de colaborare existente cu Fotoclubului „Vasile Vénig László” din Carei şi a înmânat festiv preşedintelui Hágó Attila Nándor palcheta ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional ”Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. În continuare vicepreşedintele Fotoclubului din Carei Bikfalvi Zsolt a prezentat proiectele Fotoclubului „Vasile Vénig László” din Carei. Momentele muzicale ale vernisajului au fost asigurate de artistul Florian Chelu. Expoziţia organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” sub patronajul  Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 07 martie 2016, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00, la care accesul este gratuit.