Expoziție internațională de artă fotografică din România în China.

 

Photo China Network Online din Zhuhai (China),  una din cele 34 de Organizații Partenere ale Asociației ”Euro Foto Art” din Europa și Asia a invitat pe Asociația Internațională cu sediul în Oradea (unicul Membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică din Lume) să pregătească o nouă expoziție internațională de artă fotografică, care urmează să fie vernisată în acest an, în cele mai renumite Galerii din îndepărtatul Continent.  Conducerea Asociației a decis ca la acest proiect internațional deosebit să invite pe lângă membrii creatori proprii din SUA respectiv din Anglia, Austria, Franța, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Spania, R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria și pe artiștii fotografi din Organizațiile partenere din diferite țări ale Europei.  Curatoriul a selecționat pentru acest proiect fotografiile artiștilor fotografi: Aelenei Robert (ES), Ágoston Zsolt (RO), Antal Eugen (RO), Balla Árpád AFIAP Benyovszki Tünde  (RO), Bock Paul (USA), Borbely Johanna (A), Cacuci Ionel Bogdan (RO), Cinteză Marius (RO), Ciobotaru Ioan (RO), Delureanu Dorian (RO), Dudás László (RO), Erbsz Tibor, Essig Iosif (RO), Filipescu Christian (RO), Gabor Nicoleta (RO), Gabor Ovidiu (RO), Gavaldik Zoltán (HU), Holocsi Kálmán (HU), Iancu Daniela (RO), Ilie Tudorel (RO), Indrieș Marius (CZ), Lazar  Eszter (IRL), Marius NITIPIR Marius (RO), Markus Adrian (RO), Marton Monica (RO), Mészáros  Ödön (HU), Mocanu Dorin  (RO), Morvay Szabó Edina (RO), Moș Andreea (RO), Mózes Gavriel (IL), Muntean Cosmina  (RO), Oncete Julien (RO), Oros Claudiu (RO), Paladean Vasile (UA), Păunaș Nicoleta (RO), Plájás István (RO), Pop D. Ovidiu EFIAP (RO), Roxin Ioan (F), Săteanu Felician (RO), Stan Gelu AFIAP (RO), Stan Valentina EFIAPs (RO), Stanciu Gabriel AFIAP (RO), Szabó Attila  (RO), Szabó Claudiu EFIAP (RO), Talpoș Gheorghe (RO), Tordai Ede EFIAPb (RO), TÓTH Tamás (GB) și Tudose Alexandru (RO). Municipiul Oradea este reprezentat în acest Proiect prin lucrările artiștilor fotografi: Ágoston  Zsolt, Antal Eugen (RO), Benyovszki Tünde, Cacuci Ionel Bogdan (RO), Erbsz Tibor, Filipescu Christian (RO), Gabor Nicoleta (RO), Gabor Ovidiu (RO), Marton Monica (RO), Morvay Szabó Edina (RO), Moș Andreea (RO), Oros Claudiu (RO), ), Ovi D. Pop EFIAP (RO), Stan Gelu AFIAP (RO), Stan Valentina EFIAPs, Szabó Claudiu EFIAP (RO) și Talpoș Gheorghe (RO). Expoziția internațională de artă fotografică contemporană a Asociației ”Euro Foto Art” a fost vernisată luni, 10 mai 2017 în Palatul Shenzen Wenbo, în cadrul ediției a VI-a a Festivalului Fotografiei Europene. Expoziția  reprezentativă a membrilor Asociației ”Euro Foto Art” urmează să fie prezentată și în cadrul ediției a doua a Festivalului Fotografiei Românești în China, organizat de Institutul Cultural Român din Beijing în parteneriat cu Asociația Internațională ”Euro Foto Art”.

 

Eveniment aniversar de excepție

 

Mai multe evenimente de excepție derulate în cadrul maratonului fotografic organizat de Asociația ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Cetății și orașului Oradea, a avut loc la  secția de Istorie a Muzeului Cetății și orașului Oradea tot în data de 08 august 2016, de la ora 18:00. Evenimentele au debutat cu realizarea unei fotografii de grup, despre cei peste 200 de personae, care au onorat cu prezența lor manifestările aniversare. Sala festivă cu 120 de scaune s-a umplut până la refuz. O mare parte din public a rămas pe coridoarele răcoroase ale Cetății Medievale. Publicul present la eveniment a fost salutat de dr. Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care a mulțumit artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP pentru donația de mii de euro făcută Muzeului și a apreciat munca lui depusă în calitate de curator principal  la pregătirea primului Muzeu de Fotografie din România. Însemn de apreciere i-a înmânat Certificatul care atestă aceste lucruri. În continuare au fost invitată să rostească în cadrul vernisajului doamna Senator Bíró Rozália, care vorbit elogios despre cariera și evoluția artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP. Criticul de artă Dr. Ramona Novicov a apreciat perseverența și calitățile deosebite a artistului fotograf sărbătorit. În continuare artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP a anunțat faptul că invitatul de onoare a evenimentelor serii este artistul fotograf Kelen Francisc EFIAP din Arad, care în ciuda faptului că este grav bolnav a ținut să participe personal la evenimente aniversare. Persoana pricipala a serii a anunțat că deși nu obișnuește să pregătescă scenarii la vernisaje dar de această dată a nevoit pentru a nu scăpa nimic din mesajele sale. Într-un mod plin de umor a anuțat că după primirea Certificatului din această seară a devenit ”om bogat” datorită faptului că a făcut un gest nobil municipalității prin donația făcută. În al doilea rând datorită faptului că este sănătos și norocos, respectiv că are o familie deosebită care a fost mereu lângă el care  l-au susținut și l-au sprijinit munca. Cu această ocazie a invitat lângă masă festivă, pe soția lui și cei doi copii, cărora le-a înmânat buchete de flori. Invitatul special a fost nepotul său, care peste câteva zile va sărbători cea de a 10 zi de naștere, căruia l-a înmânat un album foto personalizat. Un asemenea album a fost înmânat ”cu o mică întârziere” și doamnei senator. Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP le-a mulțumit tuturor care l-au sprijinit în realizarea Muzeului Fotografiei apreciind colaborarea excelentă cu conducerea Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Momentele muzicale ale serii au fost oferite de artiștii: Thurzó Sándor József (violă) și Lucian Malița (vioară), respectiv familia Chelu Florian (voce și gitară). În încheiere a avut loc o recepție oferită în cinstea artistului fotograf sărbătorit și ale partciipanților la evenimentul aniversar.

 

 

Seara de neiutat cu

artistul fotograf

Apáti Tóth Sándor (HU)

 

Marți, în  data de 14 iunie 2016 la ora 18:00 a avut loc la Restaurantul ”Nevis” din Oradea întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului Fotografic ”Nufărul” din Oradea, la care au fost invitați și membrii Asociației ”Euro Foto Art”. Invitatul special al serii a fost artistul fotograf Apáti Tóth Sándor din Ceglég (Ungaria), iar moderatorul acestuia președintele celor două organizații artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP. În deschiderea serii artistul fotograf invitat, prezent la eveniment cu soția lui, a prezentat cum a avut primul contact cu fotografia  la vârsta foarte fragedă, fiind crescut de reputatul artist fotograf de talie mondială Tóth István EFIAP. În continuare au fost prezentate imaginile cuprinse în catalogul expoziției personale, ”Atlantis”, care urmează să fie vernisată miercuri, 15 iunie 2016, la ora 18:00 în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea. Cu ocazia proiecției artistul fotograf Apáti Tóth Sándor a vorbit despre imaginile prezentate, lucru rar întâlnit după afirmația invitatului. De asemenea a răspuns intrebărilor formulate de membrii celor două Organizații fotografice din Oradea. În încheiere artistul fotograf a prezentat celor prezenți ultimele două cataloage editate.

 

Vizită la Institutul Maghiar ”Balassi” din Istambul

Vineri, în  data de 11 iunie 2016 la ora 12:00 artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” ca răspuns invitației făcute de directorului Institutului Maghiar ”Balassi” din Instanbul a vizitat sediul acestei institut. Cu această ocazie directorul Institutului, domnul Gábor Fodor a prezentat artistului fotograf orădean sălile multi funcționale foarte bine dotate, precum și galeriile de expunere ale acestuia. Artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP a apreciat conceptul deosebit ale spațiilor Institutului Maghiar ”Balassi” și a rămas foarte impresionat de cele văzute. Cu această ocazie conducătorii celor două instituții au căzut de acord ca să organizeze la începutulul lunii ianuarie 2017, în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istambul, în cadrul ediției a V-a a Festivalului Internațional ”Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” o manifestare complexă. În cadrul acestei manifestări urmează să fie organizată o expunere despre primului fotoreporter de război din lume, să fie prezentat filmul documentar realizat despre reputatul artist fotograf de către redacția maghiară a Televiziunii Romomâne și să fie vernisată o expoziție cu fotografiile digitalizate Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly.

Expoziţie de artă fotografică din România în Istanbul (TR)

În Sinagoga  ”Neve Șalom” din strada Buyukhendek Cad nr. 61 Karakoy din Istanbul (TR) a avut loc vernisajul Salonului Național intitulat ”Evreii din România”, organizat de Asociația ”Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii din România. Evenimentul a avut loc în prezența a peste 100 de personalități ale vieții culturale și religioase, diplomați și directori ale Institutelor culturale ale unor țări din acest minunat oraș. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către reprezentantului Sinagogii, domnu Metin Delevi consiier al Comunități Evreilor din Instanbul, care a prezentat istoricul evreilor din acest oraș cu peste 14.000.000 locuitori, după care a luat cuvântul reperezentanta Consulatului General al României din Istanbul doamna consul general Adriana Ciamba, care a subliniat rolul artei fotografice în promovarea imagninii unei țări și a naționalităților care conviețuiesc împreună. Doamna dr. Nadia Tunsu director al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul a salutat în discursul prezentat inițiativa organizării acestui Salon Național de artă fotografică, care prezintă pe evreii din România. Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art” inițiatorul proiectului național de prezentare a naționalitălor din România și-a exprimat bucuria de a fi prezent împreună cu artistul fotograf Ovi D. Pop AFIAP, directorul serviciului de patronaje ale Asociației Internațional, prin bunăvoința Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, la acest vernisaj. Evenimentul a luat sfârșit cu o recepție oferit de Institutul Cultural Român”Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Cu această ocazie artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a înmânat într-un cadrul festiv domnului Daryo Katalan președinte a Sinagogii Neve Șalom, doamnei concul general Adriana Ciamba, directorului Institutului ”Balassi” din Istanbul domnul Gábor Fodor și artistului fotograf Alberto Modiano albumele oferite acestui eveniment de președintele Comuniății Evreiești din Oradea, domnul Felix Koppelman, apărut în îngrijirea editurii ”Euro Foto Art”.

Premiul de excelență pentru Ștefan Tóth AFIAP

 

Federația Patronilor Bihor organizează sub patronajul Uniunii Naționale a Patronatului Român gala festivă  Top Branduri Bihorene. Gala din acest an a fost dedicată aniversării a 25 de ani de existență a Federației Patronilor Bihor. În cadrul festivității care a avut loc în data de 20 mai 2016, la ora 18:00 în sala Teatrului de Stat ”Regina Maria” Oradea au fost premiate firme cu evoluții deosebite din Bihor, respectiv personalități ale vieții culturale, sportive și politice din județul Bihor.  Pentru premiul de excelență a fost nominalizat și artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP din Oradea. În cadrul festiv a fost anunțat faptul că artistul fotograf orădean a fost distins cu premiul de excelență pentru meritele sale deosebite în domeniul artei fotografice. Astfel prima plachetă a serii a fost îmânată de către deptatul Szabó Ödön, cunoscutul artist fotograf orădean care în laudațiunea prezentată a subliniat meritele artistice și managerile ale lui Ștefan Tóth. După înmânarea  plachetei de excelență artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a mulțumit soției și familiei sale pentru faptul că au fost alături de el timp de 40 de ani și au susținut moral în munca lui foarte complexă, respectiv colaboratorilor din ”echipa” sa, care l-au sprijinit periodic.

 

Expoziţia „Calendarul de Bucureşti” în capitală

În organizarea Asociatiei „Bucurestiul meu drag”, Magazinul F64 şi AME Design la sediul Magazinului F64 din capitală  a avut  loc marti 16 februarie 2016, ora 18.30 vernisajul  expoziţiei de fotografie intitulată  “Calendar de Bucuresti 2016”. Exponatele instalate într-um mod original,  au fost  alcătuite din creaţiile  celori 49 de membrii ai Asociatiei „Bucurestiul meu drag” realizate despre  cele mai indrăgite locuri din oraş. Au expus: Adi Tache, Adrian Radu Constantinescu, Alexandru Dinu-Serban, Alexandru Iordan, Andreea Alionte, Andrei Birsan, Andrei Nichita, Andreia Birsan, Camelia Stan, Carmen Stefan Pelinel, Costin Popa, Costin Tocu, Cristi Moise, Dalina Andrei, Daniela Bitanoiu, Dragos Ticu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florena Vlagea , Flori Jianu , Florin Stanca ,Gelu Coltau, Ionut Morarita, Irina Isăcescu, Iulia Patrut , Kiprian George,  Lavinia Visan, Liviu Lazar,  Lucia Simion,  Luciana Gingarasu,  Melania Dima, Miha Mandru, Mihaela Petre, Mihai Andries, Mihai Petre, Nick Costandache, Nicu Buculei, Ovidiu Raetchi , Paulina Selaru, Renate Storch,  Sabina Cernat , Serban Vornicu, Silviu Nastase, Simona Manolache, Sorin Panait ,Sorina Tache, Stefan-Emanuel Chirobocea, Tudor Alexandru Panait  şi Viorel Pirjan. Expoziţia a făcut parte în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Din motive tehnice vernisajul expoziţiei a fost amânat care va rămâne la dispoziţia celor interesaţi până la sfârşitul lunii februarie, la care accesul este gratuit.

Festivitatea de închidere a Festivalului Internaţional de Fotografie

 „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” la Suceava

În prezenţa unui public numeros, a avut loc, în data de 10.02.2016, la ora 13:00, într-un cadru festiv, la sediul Centrul Cultural Bucovina, festivitatea de închidere a ediţiei a IV-a a Festivlului Internaţional de Fotografie „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către doamna Gabriela Teişanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, care şi-a exprimat bucuria de a vernisa o asemenea expoziţie internaţională de artă fotografică. Artistul fotograf Victor T. Rusu şef atelier artă contemporană al Centrului Cultural „Bucovina” şi caricaturistul Mihai Pânzaru PIM, consultant artistic la aceeaşi instituţie, au subliniat în discursurile lor rolul important pe care îl joacă arta fotografică în familia artelor vizuale. Artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional şi-a exprimat bucuria pentru succesul de care s-a bucurat manifestarea, aflată la cea de a IV-a ediţie, care a cuprins peste 32 de manifestări expoziţionale derulate în Serbia, Slovacia, România, Ungaria şi Ucraina. În semn de recunoştinţă pentru colaborarea avută a înmânat artistul fotograf  Victor T. Rusu placheta Festivalului Internaţional, acordată Centrului Cultural „Bucovina”. În cadrul festivităţii a fost vernisată Expoziţia internaţională de artă fotografică intituată „Dialog...”, alcătuită din cele 100 de fotografii alb-negru şi color realizate de artiştii fotografi din Serbia, Republica Moldova, România, Ungaria şi Ucraina. În încheierea vernisajului, fiecare participant a primit catalogul color al expoziţiei internaţionale apărut în îngrijirea Editurii „Euro Foto Art”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Gura Humorului. Expoziţia orgnizată sub patronajul Consiliului Judeţean Suceava va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 29 februarie 2016, iar accesul la vizitare este gratuit

Expoziţia de artă fotografică „In Memoriam Vasile Vénig László” la Aleşd.

 Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, a oferit posibilitatea vernisării la Aleşd a unei expoziţii de artă fotografică de excepţie. Pe simezele Galeriei Bibliotecii „Octavian Goga”din Aleşd au fost instalate creaţiile regratului şi reputatului artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP din Carei. Expoziţia cuprinde  48 de fotografii alb-negru şi color de format 30 x 45 cm, de o înaltă ţinută artistică cu mesaje deosebite realizate de-a lungul carierei sale de regretatul artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP. Vernisajului expoziţiei de artă fotografică a avut loc în prezenţa membrilor familiei din Carei şi Săcele, judeţul Braşov, sâmbătă 06 februarie 2016, la ora 17:00, în prezenţa unui public numeros. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Fotoclubului “Vasile Vénig László” din Carei, respectiv Fotoclubului “Tiszavirág” din Szolnok (HU) şi artistul fotograf Mészáros Ödön membru al Asociaţiei „Euro Foto Art” din Budapesta. Artistul fotograf expozant s-a năcut în data de 03.11.1930 în localitatea Tăşnad. În perioada anilor 1960 - 1993 a fost profesor de desen în Carei. În anul 1972 a fondat  şi a fost preşedintele Fotoclubului „9 Mai” din Carei până în anul 1993. După desfiinţarea Fotoclubului din Carei a devenit membru al Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea, până la moartea sa. A fost  membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi posesorul distincţiei de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Cu lucrările sale a participat la sute de Saloane naţionale şi internaţionale, obţinând nenumărate premii şi medalii. În anul 2012 a fost distins de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România cu titlul de “Fotograful anului”. De-a lungul carierei sale a fost invitat să facă parte în nenumărat jurii naţionale şi internaţionale de artă fotografică. Lucrările expuse au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov critic de artă şi  artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, care  a evocat şi personalitatea regretatului artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP. Expoziţia va fi deschisă oficial de artistul fotograf Létai Zoltán viceprimarul oraşului Aleşd şi  membru al Asociaţiei „Euro Foto Art”. Cu această ocazie preşedintele  Asociaţiei „Euro Foto Art” a înmânat în cadrul vernisajului soţiei artistului fotograf expozant, medalia în rang de aur de merit pe viaţă numărul 8 „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, acordat de curatoriul Asociaţiei, post-mortem artistului fotograf Vasile Vénig László AFIAP. În cadrul vernisajului a luat cuvântul din partea familiei Vénig Vasile, nepotul acestuia şi preşedintele Fotoclului din Carei, artistul fotograf Hágó Attila Nándor. În încheiere preşedintele Clubului Fotografic „Nufărul” şi a Asociaţiei „Euro Foto Art” a înmânat abolventei cursului de tehnică şi artă fotografică Alexandra Ramona Venţel din Aleşd Certificatul de absolvire. Expoziţia organizată sub patronajul Primăriei Aleşd va rămâne la dispoziţia publicului vizitator timp de o lună, la care accesul publicului este gratuit.                                                            

Expoziţia Fotoclubului „Floarea de Colţ” din Râmnicu Vâlcea

 

Galeria „Artex” al Uniunii Artiştilor Plastici „Vâlcea” (UAP) din Râmnicu Vâlcea a găzduit expoziţia membrilor Fotoclubului „Floarea de Colţ” din localitate (Organizaţie perteneră a Asociaţiei „Euro Foto Art”). Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros vineri, 05 februarie 2016.  Publicul prezent la eveniment a fost salutat de preşedintele UAP Vâlcea domnul Gheorghe Dican, după care preşedintele Fotoclubului „Floarea de Colţ”, artistul fotograf  Ioan Ciobotaru a mulţumit artiştilor fotografi expozanţi: Nicolae Sotir  EFIAP, Trestian  Găvănescu AFIAP,  Laurenţiu Mărgineanu AFIAP,  Mircea Anghel AFIAP, Alexandra Fira, Ioan Ciobotaru, Julien Oncete, Daniel CHhiosilă,  Cătălin Nimigeanu,  Sorin Mateescu,  Mircea Băduţ,  Dragoş Ionescu,  Traian Rădulescu , Daniela Iancu,  Marius Cinteză,  Ion Cârstea, Laurenţiu A. Mărgineanu pentru cele 65 fotografii expuse. Expoziţia derulată în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szatmári - Szathmári Pap Károly” organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerul Culturii a rămas la dispoziţia publicului până la data de 18 februarie 2016.

 

Expoziţia anuală a membrilor Asociaţiei „Euro Foto Art”.

A devenit o tradiţie ca la începutul fiecărui an, în cadrul Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, membrii Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” din Oradea să prezinte în cadrul unei expoziţii cele mai reuşite fotografii realizate în anul anterior. Expoziţia alcătuită din cele 105 fotografii alb-negru şi color instalate pe simezele cunoscutei galerii orădene realizate de cei 31 artişti fotografi din mai multe ţări Europene: Irlanda, Spania, Republica Moldova, România şi Ungaria, respectiv din Statele Unite ale Americii. Din România expun membrii Asociaţiei Internaţionale din: Bucureşti, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Reşiţa, Mediaş, Târgovişte şi Târgu Mureş. Autorii expzanţi sunt: Aelenei Robert (ES), Ágoston Zsolt (RO), Balla Árpád Zoltán (RO), Benyovszki Tünde (RO), Bock Paul (USA), Cacuci Ionel Bogdan (RO), Dudás László (RO), Erbsz Tibor (RO), Egri Francisc (RO), Gabor Ovidiu (RO), Gavaldik Zoltán (HU), Holocsi Kálmán (HU), Johanna Eszter (RO), Kajtár Tibor (HU), Kardos Tamás (HU), Lázár Eszter Emese (IRL), Markus Adrian (RO), Marton Monica (RO), Mészáros Ödön (HU), Morvay Szabó Edina (RO), Oláh Tibor (HU), Mocanu Dorin (RO), Moş Andreea (RO), Muntean Cosmina (RO), Oros Claudiu (RO), Păunaş Nicoleta (RO), Ovi D. Pop AFIAP (RO), Toma Andrei (MD), Tordai Ede EFIAPb (RO), Stanciu Gabriel AFIAP (RO), Tudosescu Gabriel AFIAP (RO). Publicul va putea descoperi printre lucrările expuse mai multe genuri ale artei fotografice cum ar fi: portrete, eseuri, socio-fotografii, peisaje, nuduri, imagini arhitecturale şi de sport de calitate. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros vineri, 05 februarie 2016, la ora 18:00, la care erau prezenţi membrii Asociaţiei din Budapesta (HU), Debrecen (HU), Odorheiu Secuiesc, Oradea şi Szolnok (HU). Fotografiile expuse au fost prezentate de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional, care a înmânat colegului său Balla Árpád Zoltán din Odorheiu Secuiesc premiul câştigat la Salonul Internaţional al artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni. În cadrul vernisajului a luat cuvântul şi actriţa Kiss Törék Ildikó, care a elogiat pe artiştii fotografi expozanţi şi creaţiile lor expuse pe simezele galeriei. Artistul fotograf Ovi D. Pop AFIAP, directorul departamentului patronaje a apreciat în cuvântul său manifestările derulate de Asociaţia Internaţională .Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete „Stadler” din Oradea, condus de artistul István Székely. În încheiere o parte din artiştii fotografi expozanţi au participat la o masă festivă la Restaurantul „Nevis” din Oradea. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 18 februarie 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.

Expoziţia personală Garik Avanesian MFIAP la Cluj Napoca

Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, a oferit posibilitatea vernisării în Cluj Napoca unei expoziţii de artă fotografică din Cehia. Datorită generozităţii Centrului de Cultură Urbană „Casino” pe simezele acestui spaţiu de excepţie au fost instalate creaţiile de mare format ale reputatului artist fotograf Garik Avanesian MFIAP din Praga (Republica Cehă). Expoziţia cuprinde  50 de fotografii de format 40 x 60, respectiv 70 x 130 cm, care prezintă viaţa armenilor. Publicul va putea admira mai multe portrete de o înaltă ţinută artistică, o serie de socio-fotografii realizate în diferite părţi ale Armeniei, cu mesaje deosebite. Ciclul de fotografii alb-negru şi color initiulat Munţii Karabakh, fotografiat în anul 2007 este o poveste vizuală deosebită a oamenilor care trăiesc în această parte a lumii. În ansamblu expoziţia oferă publicului vizitator posibilitatea cunoaşterii a armenilor, iar pentru artişti fotografi modele deosebite de abordare a unor genuri ale artei fotografice. Artistul fotograf expozant Garik Avanesian MFIAP s-a născut în anul în anul 1959 în Baku (Azerbaidjan) şi este publicist. Din anul 1995 trăiește în Praga (Republica Cehă). În anul  2012 a obţinut distincţia de onoare MFIAP. Este preşedintele Federației Cehe de Arta Fotografică, (Organizaţie parteneră a Asociaţiei “Euro Foto Art”)  şi redactorul şef al revistei PhotoART. Din anul 2014 este directorul Saloanelor Internaţionale de Artă Fotografică organizat de Federația Cehă de Arta Fotografică sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros, marţi, 02 februarie 2016, la ora 18:00. Publicul prezent a fost salutat de reprezentanta Galeriei gazdă, care a mulţumit pentru expoziţia vernisată. Fotografiile expuse au fost prezentate de către prof.univ. dr. Eugen Moritz, care a vorbit la superlativ despre nivelul artistic a exponatelor. Expoziţia a fost  deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedinetele Asociaţiei “Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional, care a înmânat în încheiere în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat placheta Festivalului Internaţional reprezentantei Centrului de Cultură Urbană „Casino”  şi formaţiei “Tarisznyás”. Momentele muzicale au fost oferite de artiştii acestei formaţii, care au interpretat mai multe piese muzicale din repertoriul popular maghiar. Expoziţia organizată în parteneriat cu Fotoclubul “STARS” din localitate sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local Cluj Napoca va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 14 februarie 2016, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

Salon Internaţional vernisat la Carei.

 Duminică, 07 februarie  2016 a avut în săile de expoziţii de la parterul Castelului “Károlyi” din Carei, judeţul Satu Mare în prezenţa unui public numeros, iubitor de fotografie din Carei şi nu numai, vernisajul ediţiei a XV-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni.  Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către Hágó Nándor preşedintele Fotoclubului “Vasile Vénig László” şi reprezentant al Unuinii Fotografilor Maghiari de Pretutindeni (MFVSZ), a subliniat  în cuvântul său că expoziţia vernisată la Carei face parte în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Cu această ocazie a fost expuse o selecţie de 50 de fotografii, acceptate şi premiate la Salonul Internaţional, imagini realizate de artişti fotografi din Transilvana. Artistul fotograf Bikfalvi Zsolt, viepreşedintele Fotoclubului din Carei şi reprezentul MFVSZ a prezentat contextul în care a fost organizat ediţia a XV-a a Salonului Internaţional, care au poposit la Carei, după ce a fost vernisat în mai multe oraşe din Slovacia şi România. Momentele muzicale au fost oferite de interpreţi de muzică populară Gajda Dalma (în limba maghiară) şi Denisa Vasile (în limba română). Expoziţia internaţională a rămas la dispoziţia publicaului vizitator până la data de 22.02.2016.

Expoziţia aniversară Szabó Attila la Miercurea Ciuc

 

Galeria “Kossuth” din Miercurea Ciuc a găzduit vineri, 29 ianuarie  2016, la ora 17:00 vernisajul expoziţiei personale aniversare a artistului fotograf Szabó Attila din localitate. Expozţia organizată sub patronajul Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc şi a Muzeului Secuiesc al Ciucului, cu ocazia aniversării a 55 de ani de viaţă a cunoscutul artist fotograf harghitan a fost alcătuită din 61 de fotografii alb-negru şi color de mici (30 x 30 cm), respectiv de mari dimensiuni (60 x 90 cm). Fotografiile au fost instalate pe simeze într-un mod neconvenţional. Publicul prezent într-un număr foarte mare a fost salutat de către artistul fotograf sărbătorit a povestit celor prezenţi despre începutul şi evoluţia carierei sale de artist fotograf, în prezent este preşedintele Fotoclubului „Prisma” din Miercurea Ciuc Expoziţia a fost vernisată de către dr. Szentpéteri Márton critic de idei din Budapesta. În cadrul vernisajului a interpretat mai multe poeme  actriţa Szabó Enikő  din Miercurea Ciuc pe un fundal muzical de ghitară. Expoziţia vernisată la Miercurea Ciuc face parte în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii şi a rămas la dispoziţia pulicului vizitator până la data de 21 februarie 2016, la care accesul a fost gratuit.

 

Expoziţia personală a artistului fotograf Bikfalvi Zsolt la Carei

 

Sala de expoziţii de la parterul Castelului “Károlyi” din Carei, judeţul Satu Mare a găzduit  din data de 23 ianuarie 2016, expoziţiă personală intitulată “Learning to fly”. Vernisajul expoziţiei a avut loc sâmbătă, 23 ianuarie 2016, la ora 12:30 în prezenţa unui public numeros, iubitor de fotografie din Carei şi nu numai. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către Bogdan Georgescu conducătorul departamentului de cultură a Primăriei Carei, care a elogiat în cuvântul său fotografiile expuse. Impresiile personale au fost prezentate publicului şi de către Enyedi Zsolt, participant la eveniment, care a apreciat nivelul tehnic şi artistic ale exponatelor. Artistul fotograf expozant a elogiat în cuvântul său rolul regretatului artist fotograf Vasile Vénig László AFIAP, în formarea lui artistică. Momentele muzicale au fost susţinute de artiştii Vitéz Júlia şi Putovits Ábel. Expoziţia personal de artă fotografică “Learning to fly” a făcut parte din cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii şi a rămas la dispoziţia publicului până la data de 06 februarie 2016.

Expoziţia Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly la Oradea

 

Galeria “Studio” din cadrul Palatului „Vulturul Negru” din Oradea a găzduit din data de 20 ianuarie 2016 o expoziţie realizată din lucrările reputatului artist fotograf Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly. , Cu această această ocazie cu fost expuse cele 40 de fotografii digitalizate realizate despre fotografiile originale aflate în proprietatea prof.unv.dr. Radu Igazság din Bucureşti.  Expoziţia face parte în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii rămâne la dispoziţia pulicului vizitator până la data de 29 februarie 2016, la care accesul a fost gratuit.

 

Vernisajul Salonului Naţional „Etnografica” Slatina (Olt)

 

Municipiul Slatina a găzduit, miercuri 20 ianuarie 2016 vernisajul celei de-a cincea ediţii a Salonului Naţional de Artă Fotografică „Etnografica”, manifestare devenită deja tradiţională. La eveniment au participat: viceprimarul municipiului Slatina, domnul Cristian Bircea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt domnul Florian Dumitrescu precum  şi artistul fotograf Valeru Ciurea, referent în cadrul aceleaşi instituţii şi preşedintele Fotoclubului partenere “Alutus”. Pentru ediţia din acest an organizatorii au primit  403 lucrări realizate de artişti fotografi din întreaga ţară dintre care juriul a acceptat doar 40 de fotografii. La evenimentul care a avut loc în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, au fost prezenţi pe lângă oficiali şi artişti fotografi expozanţi, care au avut  lucrări acceptate şi premiate la Salon din Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Târgovişte şi Vâlcea, acestora alăturându-se şi pasionaţi de fotografie din Slatina şi nu numai. Vernisajul Salonului Naţional de Artă Fotografică „Etnografica” a cuprins şi o surpriză pentru cei prezenţi - un moment muzical susţinut de Andreea Denisa Popescu, efortul acesteia fiind răsplătit cu aplauze. La ediţia din acest an a fost prezent şi meşterul popular Alexandru Stan, din Corbu, cu mai multe lucrări  sculptate în lemn. Salonul national a făcut parte din cadrul ediţiei a IV-a a Festivalui Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii

Vernisaj deosebit la Baia Mare

 

Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii a oferit oportunitatea de a instala în holul mare a Bibliotecii Judeţene „Petru Dulfu” în perioada 20 - 31 ianuarie 2016 a unei  valoroase expoziţii alcătuită din fotografiile digitalizate realizate de “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. Cele 40 de fotografii au fost realizate după originalele aflate în posesia artistului fotograf prof.univ.dr. Radu Igazság din Bucureşti. Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, 20 ianuarie 2016, la ora 13:00, în prezenţa unui public numeros iubitorii ai fotografiei din Baia Mare. Publicul prezent a fost salutat de domnul Ştefan Selek reprezentanul Bibliotecii Judeţene, iar fotografiile au fost prezentate de artistul fotograf Felician Săteanu, membru al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Expoziţia organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Petru Dulfu”, sub patronajul Primăriei  Municipiului Baia Mare şi Consiliului Judeţean Maramureş va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 31 ianuarie 2016, la care accesul este gratuit.

Vernisajul Expoziţiei anuale ale membrilor Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea

A devenit o tradiţie ca la începutul fiecărui an, în cadrul Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, membrii Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea să prezinte în cadrul unei expoziţii cele mai reuşite fotografii realizate în anul anterior. În acest context au fost selecţionate cele 105 fotografii alb-negru şi color realizate de cei 23 artiştii fotografi: Baba-Filimon Ciprian, Berinde Sora-Mariana, Berechet Mihail, Csató Imre Zsolt, Chiş Dorin, Cioară Ionel, Dancoglu Constantin EFIAPb, Demeter Constantin, Filipescu Cristian, Gabor Nicoleta, Gabor Ovidiu, Jakab Gyula, Mânje Alexandru, Ovi. D. Pop AFIAP, Petrila Gheorghe EFIAP, Rusu Adela AFIAP, Szabó Claudiu EFIAP, Stan Valentina EFIAP, Stan Gelu AFIAP, Milonean Vlad, Munteanu Eugen, Vlaicu Teodora şi Vrabie Cristian Gelu. Publicul numeros prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi al Clubului Fotografic „Nufărul”, care a anunţat faptul că în acest an cunoscutul Fotoclub va aniversa 40 de ani de existenţă. În continuare a prezentat rezultatele obţinute de membrii Fotoclubului în intreaga lume, după care a anunţat rezultatele finale ale concursului de excelenţă organizat de cunoscutul Fotoclub pentru membrii săi. Din motivaţiile prezentate a rezultat că numai cei 4 artişti fotografi laureaţi au avut pe parcursul anului trecut 1729 de imagini acceptat la diferite Saloane, cu care au obţinut 89 de menţiuni şi 31 de medalii internaţionale. Deoarece diferenţă cu puncte obţinute dintre cei doi artişti fotografi a fost sub 10% conducerea Fotoclubului a decis să acorde celori doi artiştii fotografi locul III. Astfel artiştii fotografi   Dancoglu Constantin EFIAPb (1712 puncte) şi Adela Lia Rusu AFIAP (1868 puncte) au fost clasaţi la egalitate pe locul III. Locul II. a revenit artistului fotograf  Valetina Stan EFIAPb (6.701,5 puncte), care a avut  607 de imagini la Saloane Internaţionale cu diferite patronaje (FIAP, PSA etc.) obţinând 21 de menţiuni şi plachete, respectiv 6 medalii la Saloanele internaţionale. Locul I. a revenit artistului fotograf Ovi D. Pop AFIAP (8.219 puncte), care a avut  618 de imagini acceptate la diferite Saloane Internaţionale. Cu imaginile acceptate a obţinut 54 de menţiuni şi plachete, respectiv 19 medalii. În încheiere preşedintele Fotoclubului “Nufărul” a felicitat pe cei laureaţi şi le-a urat noi succese în creaţie. Momentele muzicale ale vernisajului a fost susţinută de artista Ariadna Mircescu. În încheiere membrii Fotoclubului au participat la o masă colegială la Restaurantul „Nevis”. Noua expoziţie organizată în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie, sub patronajul Consiliul Judeţean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 04 februarie 2016, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este gratuită.

Vernisajul Expoziţiei Dancoglu Constantin EFIAPb - Petrila Gheorghe EFIAP la Galaţi

 

Sala “Rondă” a Centrului Cultural “Dunărea deJos” din Galaţi a găzduit expoziţia de grup a artiştilor fotografi orădeni Constantin Dancoglu EFIAPb şi Gheorghe Petrila EFIAP, membrii ai Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea. Expoziţia intitulată “Sufletul satului Românesc”, organizat sub patronajul Consiliului Judeţean Galaţi, a poposit în oraşul de lângă Dunăre, după ce a fost prezentată în mai multe oraşe din România, Republica Moldova şi Ucraina. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros, iubitor de fotografie din Galaţi, luni, 18 ianuarie 2016 la ora 17:00. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Nicolae Sburlan, preşedintele Fotoclubului “Dunărea de Jos” din Galaţi (Organizaţie parteneră a Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”), care a prezentat celor prezenţi lucrările realizate de cei doi artişti fotografi orădeni, expuse pe simeze. Expoziţia de artă fotografică “Sufletul satului Românesc”, a făcut parte din cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii.

Expoziţia Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly la Oradea

 

Galeria “Studio” din cadrul Palatului „Vulturul Negru” din Oradea a găzduit din data de 20 ianuarie 2016 o expoziţie realizatădin lucrările reputatului artist fotograf Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly. , Cu această această ocazie cu fost expuse cele 40 de fotografii digitalizate realizate despre fotografiile originale aflate în proprietatea prof.unv.dr. Radu Igazság din Bucureşti.  Expoziţia face parte în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii rămâne la dispoziţia pulicului vizitator până la data de 29 februarie 2016, la care accesul a fost gratuit.

 

Vernisajul Expoziţiei de fotografie „Românii şi Maghiarii” la Békéscsaba

 

Biblioteca Judeţeană Békés  din  Békécsaba  a găzduit Expoziţia artiştilor fotografi români şi maghiari de preturindeni intitulată “Românii şi Maghiarii”, Pe simezele minunatei Biblioteci au fost expuse o selecţie de 56 de fotografii alb-negru, acceptate şi premiate la ediţia a X-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, organizat de Clubului Fotografic “Nufărul” în parteneriat cu Asociaţia “Euro Foto Art”. Expoziţia a făcut parte din cadrul edţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros în  data de 21 ianuarie 2016, la ora 15:00, care a fost salutat de directoarea Bibliotecii Judeţene doamna Rakoncás Szilvia, care şi-a exprimat bucuria organizării unei noi expoziţii de artă fotografică organizată de Asociaţia „Euro Foto Art”. În continuare artistul fotograf Ştefan Toth AFIAP preşedintele Asociaţiei Internaţionale şi directorul Festivalului a prezentat contextul în care a fost organizat Festivalul şi Salonul Internaţional de Artă Fotografică şi a mulţumit artistei fotograf Maczik Eleonóra din Békécsaba . La eveniment au fost prezenţi şi artiştii fotografi din Oradea: Dancoglu Constantin EFIAPb, Petrila Gheorghe EFIAP şi Ovi D.Pop AFIAP. Cei prezenţi au regretat faptul că preşedntele  Autoguvernării Românilor din Békécsaba Juhász Tivadar nu a ajuns la vernisajul expoziţiei. Momentele muzicale au fost oferite de ariştii Hegedűs-Bite Beáta (voce) şi  Vandik Tamás (ghitară). Expoziţia dedicată Zilei Culturii Maghiare va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 22 februarie 2016.

Vernisajul Expoziţiei de fotografie ”Primăvara în Maramureş” la Miercurea Ciuc

 Galeria Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc a fost neîncăpătoare, vineri în data de 15 ianuarie 2016. Peste 100 de artişti fotografi din Miercurea Ciuc, Oradea şi din Judeţul Harghita au participat la vernisajul expoziţiei intitulate “Primăvara în Maramureş”. Pe simezele acestei minunate spaţii de expunere au fost instalate cele 50 de fotografii de mari dimensiuni realizate de membrii Fotoclubului “Prisma” din Miercurea Ciuc, cu ocazia unei tabere de creaţie organizată în Maramureş cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Harghita şi a Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc. Publicul prezent a fost salutat de către artistul fotograf Szabó Attila, preşedintele Fotoclubului „Prisma” din Miercurea Ciuc, care a invitat pe domnul Antal Attila, primarul desemnat al Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc să ia cuvântul, care a apreciat iniţiativa organizării acestui proiect, care s-a concretizat cu o expoziţie foarte reuşită. În continuare a fost invitat să ia cuvântul domnul Szűcs-Mátyás István, directorul general al departamentului managment al Consiliului Judeţean, care a mulţumit artiştilor fotografi participanţi la Tabăra de creaţie, pentru efortul pe care l-au depus în realizarea fotografiilor prezentate în expoziţie. Fotografiile expuse au fost prezentate de dr. Péter Izabella, membru al Fotoclubului „Prisma” din Miercurea Ciuc. În încheiere a fost invitat să  rostească în cadrul vernisajului artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”, care a apreciat  colaborarea deobesită derulată cu conducerea Organizaţiei Partenere Fotoclubul „Prisma” Miercurea Ciuc. În continuare directorul Festivalului a anunţat faptul că expoziţia face parte din cadrul  ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. În încheiere le-a înmânat celor 4 artişti fotografi din cadrul Fotoclubului „Prisma” Miercurea Ciuc medaliile şi plachetele obţinute la ediţia a X-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, vernisat recent la Oradea. Expoziţia „Primăvara în Maramureş” va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la sfârşitul lunii ianuarie 2016, la care accesul publicului este gratuit.                          

Vernisajul Expoziţiei personale ale artistului  fotograf Moldován Mihály EFIAPb la Braşov

 

Sala culturală a Casei Speranţei din Braşov (str. Moldovei nr. 2) a fost neîncăpătoare, joi în data de 14 ianuarie 2016. Peste 100 de artişti fotografi din Cluj Napoca, Braşov, Debrecen (HU), Miercurea Ciuc, Oradea şi Târgu Secuiesc au participat la vernisajul expoziţiei. Pe simezele acestei minunate spaţii au fost instalate fotografiile realizate de artistul fotograf Moldován Mihály EFIAPb din Săcele, judeţul Braşov. Expoziţia personală (formată din 54 defotografii alb-negru şi color) a făcut parte din cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Publicul prezent la eveniment au fost salutat de doamna Házi Bakó Eszter, organizator cultural al Casei Speranţei, după care artistul fotograf Csaba Balási EFIAPs vicepreşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România a elogiat în limbile maghiară şi română creaţiile şi personalitatea artistului fotograf expozant. Artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Internaţional a prezentat contextul în care a fost realizat această expoziţie şi a înmânat artistului fotograf expozant Certificatul de patronaj al  Asociaţiei, iar doamnei Házi Bakó Eszter, placheta „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. În continuare i-a înmânat artistului fotograf Moldován Mihály EFIAPb în semn de recunoştinţă pentru activitatea artistică medalia în rang de aur „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” - merit pe viaţă numărul 6, respectiv brevetul, care atestă acest lucru, precum şi Diplomă de onoare a Asociaţiei „Euro Foto Art”. În încheiere artistul fotograf expozat a mulţumit pentru distincţia primită, după care toţi cei prezenţi au fost invitaţi un party organizat în cinstea artistul fotograf sărbătorit. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 20 februarie 2016.

Vernisajul Expoziţiei de fotografie „Reflecţii” la Cluj Napoca

 

Biblioteca Centrală Universitară  “Lucian Blaga”  Cluj Napoca din Str. Clinicilor nr. 2 a găzduit Expoziţia anuală a membrilor Fotoclubului “EKE Kolozsvár 1891, organizată în cadrul edţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. Vernisajul expoziţiei a avut loc în data de 12 ianuarie 2016, la ora 17:00 în prezenţa unui public numeros, care a fost salutat de reprezentanta Bibliotecii Universitare Kovács Eszter. În continuare artistul fotograf Lörinczi István, membru al Fotoclubului “EKE Kolozsvár 1891 a evocat personalitatea reputatului fotograf de talie mondială Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly, după care a prezentat fotografiile expuse. În încheiere artistul fotograf dr. Farkas György a vorbit despre nivelul artistic a celor 64 de exponate. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 02 februarie 2016.

Personala Bálint Zsigmond AFIAP

în Mureş

 

În perioada fărşangului  mai precis de Ziua Culturii Maghiare a fost vernisată în data de 22 ianuarie 2016, în prezenţa autorului, în aula Ansamblului Artistic “Mureşul” din Târgu Mureş expoziţia personală a cunoscutului artist fotograf Bálint Zsigmond AFIAP din localitate. Expoziţia derulată în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii a fost alcătuită din 40 fotografii alb-negru şi color. Fotografiile expuse au fost realizate cu ocazia jocurilor de fărşang organizate în anii  1984, 1988, 1994 şi 2010. Expoziţia personală intitulată „Obiceiuri de fărşang din Chibed” a fost vernisată tot în cadrul Festivalului Internaţional la Casa de Cultură din Chibed în prezenţa autorului în data de 29 ianuarie 2016. Cele două expoziţii personale au fost vernisate de către cercetător etnograf Dr. Barabás László

 

Expoziţie de fotografie despre “Maramureş - oameni si locuri”

la Baia Mare.

 

Luni, 11 ianuarie 2016, in Salonul Artelor al Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie intitulata “Maramureş - oameni si locuri”, dedicat Zilei Artei Fotografice în România, în cadrul Festivalului de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. Evenimentul face parte din programul de susţinere a candidaturii municipiului Baia Mare pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Sunt expuse lucrări realizate de artiştii fotografi Tudorel Ilie, Felician Săteanu, Ioan Brezoszki (România), Bánfi Barnabás si Csider Bálint (Ungaria). Expozitia internaţională itinerantă a fost prezentată şi în oraşele din Ungaria infrăţite cu Baia Mare: Gyula, Szolnok, Hodmezővásárhely şi Nyiregyháza. La vernisaj au participat artiştii fotografii Ilie Tudorel (moderatorul evenimentului), Felician Săteanu şi Ioan Brezoszki, respectiv dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judeţene, prefectul Anton Rohian, István Ludescher, viceprimarul Municipiului Baia Mare, Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundaţiei Baia Mare - 2021, etnologul prof.Pamfil Biltiu, prof. Nelu Sovre, primarul comunei Cerneşti însoţit de copii din Cerneşti şi iubitori ai fotografiei şi ai Maramureţului. Au rostit alocuţiuni reprezentanţii instituţilor prezenţi la eveniment. Expozitia va fi deschisă până vineri, 15 ianuarie, intre orele 08:00 -19:00.

 

Lansarea Festivalului Internaţional „Carol Pop de Szathmári -

Szathmári Pap Károly”

 

Într-un cadru prietenesc a avut loc luni, 11 ianuarie 2016, la ora 18:00 la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea lansarea oficială a ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean Bihor. La eveniment a participat un număr mare de artişti fotografi şi iubitori ai fotografiei din Oradea şi Szolnok (HU). Publicul prezent la festivitate a fost salutat de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”, directorul Festivalului, care a vorbit celor prezenţi despre  importanţa rolului pe care îl joacă acest eveniment în promovarea artei fotografice europene şi a prezentat principalele manifestări derulate. În continuare a vorbit despre Ziua Artei Fotografice în România. Reprezentantul în teritoriu a Ministerului Culturii domnul Lucian Silaghi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi membru de onoare al Asociaţiei „Euro Foto Art” a apreciat rolul deosebit pe care l-a jucat în organizarea Festivalurilor artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP şi colaboratării săi din România şi mai multe ţări Europene. Directorul Revistei „Familia” scriitorul Ioan Moldovan a elogiat calitatea exponatelor subliind rolul deosebit pe care îl joacă arta fotografică în cotidianul de fiecare zi. În încheiere artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP a anunţat rezultatele jurizării ediţiei a IX-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutideni, după care a prezentat medaliile şi premiile acordate cu această ocazie. Momentele muzicale au fost asigurate de artistul de vioară Lucian Maliţa. Salonul Internaţional va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 22 ianuarie 2016, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00, la care accesul este gratuit.