EGY HIRES KÉZDIVÁSÁRHELYI FOTÓMŰVÉSZ KIÁLLITÁSA NAGYVÁRADON

 

A Nagyváradi Városi Múzeum - Kulturális Komplexum partenreségben  az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület egy újabb fotóművészeti kiállítást szervezett. Ezért a Múzeum „Stefan Tóth István”  Technikai és Fotóművészeti Gyűjteményének (B épület, I emelet) ideiglenes kiállító termeiben, 2019. augusztus elejétől, Nagy Lajos EFIAP/d3, GMPSA fotóművész kiállítása lesz látható. A kiállított fotókat egy Kínai utazás alatt, Belső Mongóliában készítette a fotóművész. A művészt már kisgyerekként vonzotta a fotózás. Az első kamerát 1957-ben kapta Magyarországból egy 6/9-Unitars bakelit kamerát. „A fényképezés először a hobbim lett majd 1961-ben megtanultam a műszaki oldalait azaz a  laboratóriumi munkához kapcsolódó dolgokat.  Szenvedélyesen tanulmányoztam a képzőművészetet, a fotóstílusokat, a kompozíciót. A nyolcvanas évek óta részt veszek a nemzeti és nemzetközi fotópályázatokon, és most már több mint 20 000 alkotűsomat fogadták és több mint 2000 díjat kaptam a nemzeti és nemzetközi kiállításokon” - nyilatkozta a fotóművész. Nemzetközi érdemeiért a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség FIAP, a neves fotóművész tevékenységét  a legmagasabb EFIAP /3d kitüntetéssel míg az Amerikai Fotóművészeti Társaság a PSA Master címmel jutalmazta. Munkájaiból több mint 80 személyes fotókiállítást rendeztek Romániában, Magyarországon, Olaszországban és más európai országokban. A kiállítás megnyitására 2019. augusztus 8-án, csütörtökön, 17:00 órakor került sor a szerző és a nagyszámu közönség jelenlétében. A kiállítást dr. Ioan Ciorba, a  múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte. A továbbiakban Tóth István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke méltatta a kiállító fotóművészt és átadta neki a  2019/047. számú Védnökségi oklevelet. Az alkotásokat dr. Ramona Novicov műkritikus (román nyelven) és Szűcs László a Váradi kulturális folyóirat magyar főszerkesztője (magyar nyelven) mutatta be. A zenei pillanatokról a „Duo Varadiensis” együttes művészei, Lucian Malita (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa) gondoskodott akik előadták: ”El Choclo” de Angelo Greogorio Villoldo, ”Besame mucho” de ”Consuelo Velazquez, ”Serenata, op 17” de George Pantazi, P.I. Ceaikovski „Nápolyi dal” és Fr. Shubert – Szerenád című darabokat. A duett számára az előadott darabokat Thurzó Sándor József írta át duóra.  Nagy Lajos EFIAP /d3 MPSA2 fotóművész ”Belső Mongóliai benyomások” című kiállítása,  2019. szeptember 03-ig elérhető a látogatók számára. A kiállítás kedd-vasárnap között 10:00 és 18:00 óra látogatható. Hétfőn zárva. A belépés díjtalan.

 

A NAGYBÁNYAI TUDOREL ILIE FOTÓMŰVÉSZ KIÁLLíTÁSA NAGYVÁRADON

 

A Nagyváradi Múzeum - Kulturális Komplexum partnerségben az  Euro Foto Art Nemzetközi Egyesülettel egy újabb fotóművészeti kiállítást készített a fotográfiát kedvelő közönség számára.  Ezúttal a Nagyváradi Múzeum Kulturális Komplexum „Stefan Tóth István” Technikai és Fotóművészeti Gyűjtemény ideiglenes kiállitótermeiben a, 2019. április 10-től 17:00 órától tekinthető meg a nagybányai fotóművész Tudorel Ilie az Euro  Foto Art Nemzetközi Egyesület  tagjának a: „Románia - Kulturális látnivalók” című fotókiállítása. A tárlat célja a román nemzeti kultúra értékeinek népszerűsítése az ország és a külföld kulturális szerelmesei körében. A kiállítás megnyitúja a szerző jelenlétében került sor, 2019.április 10-én szerdán. A rendezvény megnyitójára ellátogató közönséget Tóth István fotóművész AFIAP üdvözölte a Nagyváradi Múzeum - Kulturális Komplexum nevében. A továbbiakban a kiállító fotóművész bemutatta a kiállítás szervezésének kontextusát. Az Euro Foto Art elnöke minősitésében, Tóth István AFIAP fotóművész a kiállító művésznek átadta a 2019/ 021-es számú Védnökségi oklevelet. A rendezvény zenei pillanatait Florian Chelu (énekes-gitár) művész biztosította. A kiállítás nemzetközi turnéja bejárja majd Románia összes történelmi régióját, majd eléri a román diaszporát, múzeumokat és egyéb kulturális intézményeket. Ez a kiállítás eddig az erdélyi és máramarosi történelmi régiókat járta be. Az új tárlat 2019 május 06-ig, keddől-vasárnapig , 10:00 - 18:00 óra között áll a látogató közönség rendelkezésére. (fotó: Gheoghe Talpos)   

 

EGY ÚJABB KIÁLLÍTÁS NEMZETKÖZI NŐNAP ALKALMÁBÓL

 

 

Az „Euro Foto Art” (AIEFA) Nemzetközi Fotó Egyesület számára hagyománnyá vált, hogy megrendezze az egyesület női fotóművészeinek, és az európai, ázsiai és közel-keleti 52 partnerszervezetének, nemzetközi nőnap alkalmából: A Nő című nemzetközi fotókiállítását. A nemzetközi kiállítás bemutatja, hogyan látják a három kontinens női fotóművészei társaikat. A Nagyváradi Városi Múzeum - Kulturális Komplexumban lévő „Stefan Tóth István” Technikai és Fotóművészeti Gyűjteményének ideiglenes kiállító termeiben, 2019. március 8-tól egy hónapig tekinthető meg az értékes nemzetközi fotóművészeti kiállítás melynek főszereplői a nők. Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Fotó Egyesület és a Nagyváradi Városi Múzeum - Kulturális Komplexumban által szervezett kiállítás megnyitója 2019. március 8-án, pénteken 16:00 órakor került megrendezésre. A rendezvény megnyitójára ellátogató közönséget a nagyváradi városi múzeum kulturális vezetője Imre Zoltán üdvözölte, aki beszédében kihangsúlyozta a nők különleges szerepét a mindennapi életünkben. A továbbiakban Tóth István fotóművész AFIAP, és az AIEFA elnöke bemutatta a nemzetközi kiállítás szervezésének a kontexusát. A rendezvény zenei pillanatait a „Duo Varadiensis” művészei biztosították. Lucian Malita (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa). A látogató a kiállított munkák között számos fotóművészeti műfajt fedezhet fel. Többek között: portré, szoció-fotó, hagyományok és népi szokások, esszék vagy meztelen fotók, aktok, amiket Szaud-Arábia, Ausztria, Irán, Írország, Olaszország, Japán, Románia, Szerbia, Szudán és Magyarország fotóművészei készítettek.  Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Fotó Egyesület védnökségével szervezett kiállítás 2019. április 09-ig lesz elérhető a nyilvánosság számára. 

BIHARI FOTÓRIPORTEREK KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

 

2019. január 19-én, csütörtök délelőtt 11 órakor, a nagyváradi várban található ”Ștefan Tóth István” Műszaki és Fotóművészeti Gyűjtemény ideiglenes kiállítótermében került sor a Bihari Fotóriporterek címet viselő kiállítás ünnepélyes megnyitójára. Az eseményen  jelen voltak Bihar és Hajdú-Bihar megyei fotóriporterek, valamint a két megye írott és on-line sajtókiadványainak főszerkesztői. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Eugen Antal fotóművész, a Bihar megyei Prefektúra képviselője, Ilie Bolojan polgármester képviseletében pedig Dacian Palladi city-manager volt jelen. A nagyszámú érdeklődőt Ștefan Tóth István AFIAP, az „Euro Foto Art” nemzetközi egyesület elnöke köszöntötte. A megnyitón felszólalt Angela Lupsea, a nagyváradi Városi Múzeum - Kólturális Központ igazgatónője, Dinicu Braghină, a Bihar megyei Hivatásos Újságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke,  Mircea Chirilă, a "Bihorul" napilap igazgatója, valamint Kovács Zsolt, a "Hajdú  Bihari Napló" szerkesztője. A nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak - Bianca Pop (XI. A) és Porsztner Abigél (XI. D) - előadásában népszerű magyar és román dalok csendültek fel. Ștefan Tóth István AFIAP ünnepélyes keretek között nyújtotta át a "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” plaketteket a díjazottaknak: Ovi D.Pop („Zi de zi” hetilap, Nagyvárad, RO), Demian Costel („Bihor Online”, Nagyvárad, RO), Camelia Busu („Jurnal Bihorean”, Nagyvárad, RO), Iovan Ciprian („Crișana” napilap, Nagyvárad, RO), valamint Kovács Péter („Hajdú Bihari Napló”, Debrecen, HU), Matey István („Hajdú Bihari Napló”, Debrecen, HU). Ezt követően Dinicu Braghină, a Bihar megyei Hivatásos Újságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke átnyújtotta Remus Toderici („Crișana” napilap, Nagyvárad, RO) fotóriporterének a „Bihar megyei Újságírók Szövetség Kupáját”,  végezetül pedig Tóth István AFIAP, Szilágyi Lórándnak adta át a legjobbnak járó „Bihari Fotóriporterek Kupát”. A megnyitó után állófogadásra került sor az „Euro Foto Art” várbeli székhelyén. A VII. „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotófesztivál” keretein belül rendezett kiállítás 2019. február 10-ig tekinthető meg, keddtől -vasárnapig, naponta 9.00-17.00 óra között.

Különleges megnyitó a Nagyváradi Városi Múzeumban

 

Vasárnap, 2018 november 11-én a Nagyváradi Városi Múzeum-Kúlturális Központ ”Ștefan Tóth István” Műszaki és Fotóművészeti Gyűjtemény ideiglenes  kiállítótermeiben  került sor Tóth István AFIAP "Japán impressziók" című egyéni kiállításának megnyitójára, a szerző jelenlétében. Ebből az alkalomból az ismert nagyváradi fotóművész 72 fekete-fehér alkotása került bemutatásra, melyeket 2018 október 01-15 között készültek Japánban. A jelenlevő közönséget dr. Traian Duse tiszteletbeli meghívott üdvözölte, aki méltatta a szerző, Tóth István AFIAP művészi munkásságát, szervezőképességét, sokoldalúságát. Az alkotásokat dr. Ramona Novicov művészettörténész román nyelven, Szűcs László, a "Várad"kulturális folyóirat főszerkesztője magyar nyelven méltatta. Thurzó Sándor brácsaművész és dr. Carmen Vasile szopránénekesnő több japán zenei darabot adott elő, ezzel is emelvén a megnyitó színvonalát. A megnyitó után 11 órakor a Nagyváradi Vár konferenciatermében a mintegy 600, Japánban készült felvételt vetítette le és magyarázta el történetüket az érdeklődőknek a szerző, Tóth István AFIAP. A több mint 2 órás vetítés után a résztvevők autentikus japán teát és aprósüteményt kóstolhattak. Az Euro Foto Art Nermzetközi Egyesület és a Nagyváradi Városi Múzeum  - Kúlturális Központal  közösen szervezett kiállítás 2018 december 7-ig tekinthető meg, naponta 9:00-17:00 óra között

 

MEGHITT MEGNYITÓ A NAGYVÁRAD VÁROSI MÚZEUM -

KÚLTURÁLIS KÖZPONTBAN

 

A kiállító fotóművész nagyon sok Nagyvárad-i, Temesvár-i és más városbeli osztálytársa vettek részt pénteken, 2018 június 1-én 11:00 órakor a Paul Bock Nagyvárad-i születésü ma Kaliforniában (USA) élő fotóművész a ”Fény rejtéjei” kiállításának megnyitóján. A tárlat 72 különleges művészi és tehnikai szinvonalu, mesteri kivitelben, a világ külömböző részén készített fotográfiát foglal magába. A megnyitó szinhelyén, a Múzeum történeti részlegén lévő ”Ștefan Tóth István” Technikai és Fotóművészti Gyűjtemény nagyitógépek terme telyesen megtelt a résztvevő közönséggel. A megjelenteket dr. Ioan Ciorba a Múzeum képviselője köszöntötte. Az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület és a Nagyváradi Városi Muzeum - Kúltúrális Központ által szervezett eseményen részt vett és felszollat Pásztor Sándor a Bhar megyei Tanács elnöke és Tóth Itsván az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke és a kiállítás kurátora, aki átadta a kiállító fotóművésznek a 2018/ 051 védnökségi oklevelet. A kiállított alkotásokat dr. Ramona Novicov művészeti kritikus értékelte aláhúzva azt hogy a fotógráfiákat mesterien ”festette” meg a fény segítségével a kiállító fotóművész. A zenei pillanatokat Mircea Malița (hegedü) és  Thurzó Sándor József (mélyhegedü) nemzetközi repertóriumból válogatott játéka tette különlegessé. A kiállítás 2018 július 1-ig tekinthető meg kedetől - vasárnapig 10:00 - 19:00 között. (Fotó: Gardó Zoltán)

 

KÜLÖNLEGES MEGNYITÓ A NAGYVÁRADI VÁROSI MÚZEUMBAN

 

A rendezvényre 2018 május 09-én 11:00 órakor a Városi Múzeum Történeti részlegében lévő ”Ștefan Tóth István” Technikai és Fotóművészeti Gyűjtemény kiállítótermeiben került sor, nagyszámú közönség, köztük két Kanada-i túrista jelenlétében.- Az Európa Nap tiszteletére rendezett Európai Fotográfiai Fesztivál, és a Festum Varadinum keretén belül került sor a Marosvásárhely-i Bálint Zsigmond AFIAP fotóművész ”Emberközelben” című egyéni kiállításának megnyitójára, melyen a szerző 62 fotográfiája, köztük 40db. nagy méretű fénykép lett bemutatva. - A megjelent közönséget a Múzeum részéről dr. Diana Iancu múzeológus köszöntötte. Ezt követően dr. Ramona Novicov műkritikus a kiállított alkotásokat méltatta elismerően. - Tóth István AFIAP fotóművész az ”Euro Foto Art” Egyesület elnöke, és az Európai Fotográfiai Fesztivál menedzsere nagyra értékelte a kiállított fotográfiákat, majd átadta a Nemzetközi Egyesület 2017/048 sz. védnökségi oklevelét a kiállító fotóművésznek. - A megnyitó ünnepség végén Bálint Zsigmond AFIAP fotóművész megköszönte a Múzeum vezetőségének a kitűnő kiállítási lehetőséget, és Tóth István AFIAP fotóművésznek a különleges installációt. - A megnyitó jó hangulatát a Nagyváradi Művészeti Liceum két fiatal hegedű tanszakos hallgatójának, illetve Thurzó Sándor József brácsaművésznek a játéka szolgálta. - Az új tárlat május 30-ig tekinthető meg keddtől - vasárnapig 10:00 - 18:00 között.  (Fotó: Gardó Zoltán)

 

MEGNYITÓ A NAGYVÁRADI VÁROSI MÚZEUM -  KULTURÁLIS KÖZPONTBAN

 

2017 április 4-én szerdán délután 4 órakor szépszámú közönség jelenlétében került sor a Temesvár-i Dan Buruleanu AFIAP fotóművész gyüjteményes kiállításának megnyitójára. Az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület, és a Nagyváradi Városi Kulturális Központ által szervezett tárlaton több mint 50 különböző méretű, analóg és digitális eljárással készült alkotással mutatkozik be a fotóművész. - A megjelent közönséget dr. Diana Iancu múzeológus köszöntötte. - Tóth István AFIAP fotóművész, a Nemzetközi Egyesület elnöke, kurátor elimerően beszélt a kiállított fotográfiákról, majd átadta a szerzőnek a 044-es számú védnökségi oklevelet. A megnyitó végén Dan Buruleanu ismertette a tárlaton szereplő alkotások műhelytitkait.- A rendezvény jó hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta. A kiállítás  2018 május 5-ig látogatható, keddtől - vasárnapig. (Fotó: Gardó Zoltán)

 


KÜLÖNLEGES MEGNYITÓ A NAGYVÁRADI VÁR ÉS VÁROSI MÚZEUMBAN

 

Nagyszámú közönség jelenlétében nyitották meg 2018 február 27-én délután 4 órakor a Vár Történelmi részlegében lévő Tóth István Technikai és Fotóművészeti  Gyűjtemény kiállító termeiben dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs fotóművész egyéni jubileumi tárlatát. A közönséget dr. Diana Iancu múzeológus köszöntötte. A megnyitó ünnepség moderátora Tóth István AFIAP fotóművész kurátor, az  ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke volt, aki nagyra értékelte a kiállító fotóművész személyiségét, és alkotói kreativitását. Dr. Aurel Chiriac, a  ”Körösvidéki” Múzeum igazgatója méltatta a szerző személyiségét és műveit. - A megnyitó végén bemutatták az erre az alkalomra kiadott ”Memória tükre” című művészeti albumot. - A rendezvény jó hangulatát Alexandrina Chelu és dr. Carmen Vasile zenei játéka szolgálta. Teodor Radu Pantea EFIAPs fotóművész  ”Memória tükre” című kiállítása 2018 április 4-ig látogatható a  műkedvelő közönség számára.