Vasile Paladean (Ukrajna)

egyéni kiállításának megnyitója

 

A „Fekete Sas” Palota „Stúdió” Galériája látja vendégül  2014 október 29-től Vasile Paladean Csernovszt-i (Ukrajna) fotóművész egyéni kiállítását. A tárlat 54 db. fekete-fehér és színes, kötetlen témájú fotót foglal magába. A kollekción belül a fotóművészet több műfaja képviselteti magát: potré, szociofotó, riport. Ezen túlmenően látható számos Romániában és Ukrajnában készített tájkép, és a két nép folklórjának néhány gyöngyszeme is. A kiálllító fotóművész 1943 május 1-én  a Herca tartományhoz tartozó Ostrica faluban született, és gyermekkorától vonzódott a fényképezés iránt. Munkássága során nagyszámú művészfotót készített - eleinte analóg, majd digitális fényképező géppel. Számos képe jelent meg a Csernovszt-i román és ukrán nyelvű helyi és központi lapokban. Jelenleg a Csernovszt-i „Pozitiv” Fotóklub tagja, de ebben az évben belépett az „Euro Foto Art” Egyesület-be is.  Nagy örömmel látogatja Románia és Ukrajna festői szépségű tájait. Pályafutása alatt számos rangos nemzetközi zsűriben vett részt Nagyváradon, Siceavában és Kolozsváron. Az első egyéni kiállításának megnyitója október 29-én szerdán este  6 órakor volt, nagyszámú közönség jelenlétében a „Fekete Sas” Palota „Stúdió” Galériájában. Az est során felszólaltak Dancoglu Constantin EFIAPb, Demeter Cosntantin, Ovi D. Pop és Petrila Gheorghe EFIAP fotóművészek , akik nagyra értékelték a szerző munkásságát, alkotásait, és beszámoltak az ukrajnai útjaikról. A kiállított fotográfiákat Tóth István AFIAP fotóművész, a két nagyváradi Szervezet elnöke mutatta be. A zenei hangulatot Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta. A Bihar Megyei Tanács védnökségével rendezett kiállítás 2014 november 13-ig látogatható Nagyváradon. Ezt a tárlatot  2014 december 1-től bemutatják  a Csernovszt-i Művészeti Múzeumban is, Románia Nemzeti ünnepe alkalmából. A látogatási szándékot a: 0741/ 212111 mobilszámon vagy a cfno.ro@gmail.com , illetve az eurofotoart.ro@gmail.com e-mail címen lehet  jelezni.

 

 

A Fotótanfolyam végzőseinek kiállítása

Szűknek bizonyult a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjának „Fekete Sas” Palota-beli „Stúdió terme” csütörtökön, 2013 november 28-án. A teremben gyűltek össze a Fotográfusok „Tavirózsa” Klubja, és az „Euro Foto Art” Egyesület által szervezett, és Tóth István AFIAP fotóművész által vezetett tanfolyam végzősei. A 2013  őszén elkezdett „F” tanfolyamot 7 hallgató: Ágoston Zsolt, Bodó László-István,  Ivan Dorin Alexandru, Sturza Sebastian, Rad Emilia-Janina, Rad Lavinia-Dana, Morvai Szabó Edina Éva és  Mateiaş Mihai Valentin fejezte be. Az ünnepség elején Tóth István AFIAP fotóművész, a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klubjának elnöke megköszönte a a résztvevők közreműködését, és javasolta nekik, hogy folytassák az elkezdett tanulási folyamatot. A résztvevők közül Morvai Szabó Edina Éva szólt a megjelentekhez, aki megköszönte a képzést, és azokat a hasznos tanácsokat, melyeket a tanfolyam vezetője adott át az előadások során a  hallgatóknak. Ezután következett a végzősök okleveleinek ünnepélyes átadása, illetve annak a kiállításnak a megnyitója, melyet Ágoston Zsolt, Bodó László-István és Morvai Szabó Edina Éva  97 fotográfiájából állítottak össze. A rendezvény hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész játéka biztosította. Az új kiállítás egy hónapig  látogatható. A megtekintés szándékát  a 0741/ 212111 – 0770/ 103500 telefonszámokon lehet jelezni.

A“3 x Kína” című fotókiállítás megnyitója

A Kínai Fotográfiai Hét keretén belül nyitották meg 2013 október 8-án, 12 órakor a Fekete Sas Palota Studió termében Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművész “3 x Kína” c. fotókiállítását. Az eseményen részt vett a szépszámu közönség mellett Claudiu Pop úr, Bihar Megye prefektusa, valamint Yan Jianwu úr a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének kultúrális tanácsosa, aki személyében képviselte Huo Yuzhen nagykövet asszonyt is. A megnyitón részt vett Zhou Min,a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének kultúrális titkára is. A kiállításon a nagyváradi szerző bemutatta azt a 66 szines képet, melyet három távolkeleti látogatása alkalmával fotografált - Jiazuoban (2002), Tibetben (2005) és Lishuiban (2007). A megnyitón a szerző beszélt pozitiv benyomásairól, melyeket megélt és megörökített. Yan Jianwu úr a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének kultúrális tanácsosa méltatta Tóth István AFIAP fotóművész azon szerepét, mellyel elősegítette a kínai és a romániai fotóművészek kapcsolatának erősítését. Claudiu Pop úr Bihar Megye prefektusa kifejezte azon örömét, hogy vendégül láthatta megyénkben Yan Jianwu urat, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének kultúrális tanácsosát. - A megnyitó hangulatát emelte Thurzó Sándor József brácsaművész  játéka, aki több kínai szerző alkotását adta elő - nagy sikerrel.

 

Fotókiállítás a „Fekete Sas” Palota Studió termében

A „Fekete Sas” Palota Studió termében került sor 2013 március 27-én este 6 órakor Szapungi Béla nagyszalontai fotográfus  Észak Írországi falfestményekről készült  egyéni kiállításának megnyitójára. Ebből az alkalomból a szerző 50 darab színes 30 x 45 cm-es, Belfastban fotografált képét mutatja be, melyek közül többet is különleges helyzetben készített. A szerzőt fiatal korától érdekelték a falfestmények. A Galériában kiállított alkotásokat két írországi kiszállása alkalmával készítette. A megnyitón részt vettek  a szerző családtagjai, illetve a  2013/ C tehnikai és fotóművészeti tanfolyam résztvevői. A kiállítást Tóth István AFIAP fotóművész, a Nagyváradi „Tavirózsa” Klub és az „Euro Foto Art” elnöke nyitotta meg, aki megdicsérte a szerzőt ( az előző fotótanfolyam végzősét) az ötletéért, és azért mert Nagyváradon mutatta be először az alkotásait. Dr. Ramona Novicov műkritikus beszédében  részletesen elemezte a kiállított fotók gondolatiságát és vizuális értékeit. A megnyitó  hangulatát Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálta, aki az esten több észak írországi szerző művét adta elő. A Nagyváradi „Tavirózsa” Klub és az „Euro Foto Art” közös kiállítása 2013április 25-ig tekinthető meg.  A látogatási szándékot a 0741/ 212111, 0765/ 249881 telefonszámon, illetve  a  cfno.ro@gmail.com, eurofotoart.ro@gmail.come-mail címeken lehet bejelenteni. A belépés ingyenes. A képanyag megtekinthető az interneten is a www.eurofotoart.com honlap Palat Photo Gallery oldalán.