ÉLETMŰDÍJ  ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN  FOTÓMŰVÉSZNEK

 

A budapesti "Óbudai Társaskör" hűvös nyárikertjében (Kiskorona utca 7.) vasárnap,  2021. június 27-én, helyi idő szerint 11:00 órakor tartották az 1992-ben alapított Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagjainak éves közgyűlését. Az eseményen részt vett Ștefan Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművész is, a Világszövetség egyik alapító tagja. Az éves közgyűlésen a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, dr. Patrus Sándor ünnepélyesen adta át Ștefan Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművésznek az Életműdíjat 70-ik életéve, valamint művészi pályafutásának  50-ik évfordulója alkalmából. Az Életműdíjat minden évben azon alkotóknak adományozzák akik a fotóművészet szakmai, közéleti és társadalmi területén kiemelkedő munkát végeztek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, példamutató magatartást tanusítottak és ezzel a szakma és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége hírnevét is növelték az egész világban. Ebben az összefüggésben a Világszövetség elnöke, dr. Patrus Sándor méltatta Ștefan Tóth István AFIAP fotóművész különleges munkáját az 50 éves megszakítás nélküli művészeti tevékenysége során, a világ fotóművészetének szolgálatában. A nagyváradi fotóművész megköszönte a díjat, majd a közgyűlésen jelenlévők egy csoportképet készítettek. Az ünnepelt fotóművészt pedig mindenkit meghívott, hogy koccintsanak egy-egy pohár dobrodzsai borral. (Fotó: EFA/ Mészáros Varga Erzsébet)


ŞTEFAN TÓTH ISTVÁN AFIAP - ÖTVEN ÉV

A FOTÓMŰVÉSZET SZOLGÁLATÁBAN

 Ștefan Tóth István AFIAP a közismert fotóművész 2021 augusztus 09-én ünnepli születésének 70.évfordulóját, és fél évszázados megszakítás nélküli művészi pályafutását. Az eltelt 50 év meghatározta a fotóművészetet Nagyváradon, és Bihar megyében, így a város és megyénk kulturális nagykövetévé vált.

- Alkotásaiból rendeztek:

 - 85 egyéni kiállítást több európai országban, valamint:  Ázsiában, Dél-Amerikában (Argentína Brazília)  és Kínában

 - Több tucat csoportos kiállítást Bangladesben, Dél-Koreában, Iránban, Pakisztánban, Új-Zélandon   stb.

- Több mint 50 nemzeti és nemzetközi fotóművészeti zsűribe hívták meg.

- Három állandó fotóművészeti galériát alapított, amelyek közül:

 - 1990-ben az "Euro Foto Art" Galéria volt a leghosszabb életű Romániában, ahol eddig 595 kiállítást nyitottak meg a világ minden részéből.

- 2019-ben ez a Galéria  Nagyvárad-Románia FIAP Kiállítási Központ lett (a 17-ik a világon), melynek igazgatójának az ünnepelt fotóművészt választották meg!

- Több mint 70 szimpóziumon, kollokviumon és nemzetközi fesztiválon vett részt.

- Több mint 100 alkotói utazáson vett részt több tucat európai országban és Ázsiában (kilenc alkalommal vett részt különféle alkotói utazáson Kína legszebb helyein, köztük két hetet töltött Tibet csodálatos tájain).

- Nagyváradon, és Bihar megyében több tucat nemzetközi tábort, országos és nemzetközi fotóművészeti szalont szervezett,

- Több száz fotótechnikai és művészeti tanfolyam szervezője és előadója volt, amelyet több ezer  fényképezést kedvelő végzett el: Szerbiából, Szlovákiából, Romániából, Magyarországról és Ukrajnából. A fotóművész büszke a legtöbbjükre, különösen Valeria Stan EFIAPd, Ovi D. Pop EFIAPs, Ovidiu Gabor EFIAP fotóművészekre, akik több száz nemzetközi érmet és díjat nyertek el.

- Kétszer kitüntették a Nagyváradi Városháza Kiválósági trófeájával és kitüntetésével (2004 és 2006-ban), valamint a Városháza kiválósági érmével (2006)

A fotóművészet terén elért különleges érdemeiért a dr. Ramona Novicov művészetkritikus által vezetett jubileumi kezdeményezési bizottság előterjesztette a Nagyváradi Városházához azt a javaslatot, hogy Ștefan Tóth István AFIAP fotóművészt nyilvánítsák Nagyvárad díszpolgárává ebből az alkalomból.

- A fotóművészt ünnepélyes keretek között köszöntik  2021. augusztus 09-én, hétfőn, 18: 00-órától a nagyváradi „SION” Zsinagógában.

 

2021. június 21-től, 50 reprezentatív képet mutatunk be az ismert nagyváradi fotóművész Ștefan Tóth István AFIAP nemzetközi tevékenységéből.

Download
STEFAN TÓTH ISTVÁN AFIAP ÖNÉLETRAJZA (2021)
2-CV. Ştefan Tóth István AFIAP (HU)_2021
Microsoft Word Document 294.5 KB