PREMIUL MERIT PE VIAȚĂ PENTRU ARTISTUL FOTOGRAF

ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN AFIAP.

 

În grădina de vară răcoroasă a ”Óbudai Társaskör” din Budapesta (str. Kiskorona nr. 7) duminică, 27 iunie 2021 ora locală 11:00 a avut loc Adunarea generală anuală a membrilor Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari (Magyar Fotóművészek Világszövetsége), fondat în anul 1992, la care a participat și artistul fotograf orădean Ștefan Tóth István AFIAP, unul din membrii fondatori ai Asociației Mondiale. În cadrul Adunării Generale anuale președintele Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari dr. Sándor Patrus a înmânat într-un cadrul festiv artistul fotograf orădean Ștefan Tóth István AFIAP, premiul merit pe viață (Életműdíj), cu prilejul aniversării a 70 de ani de viață și 50 de activitate artistică neîntreruptă. Premiul merit pe viață sunt acordate anual acelor creatori care în domeniul artei fotografice, în viața publică și socială au obținut pe o perioadă îndelungată rezultate deosebite. Cei distinși prin munca lor remarcabilă,  demnă respectiv prin conduita lor exemplară au contrbuit la  ridicarea presigiului Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari în întreaga lume. În acest context președintele Asociației Mondiale dr. Sándor Patrus a elogiat munca deosebită depusă de către artistului fotograf Ștefan Tóth István AFIAP în cei 50 de activitate artistică neîntreruptă în slujba artei fotografice mondiale. La rândul lui artistul fotograf orădean a mulțumit pentru premiul acordat, după care cei prezenți la Adunarea Generală au fost poftiți pentru a realiza o imagine în grup, iar artistul fotograf sărbătorit a invitat pe fiecare să ciocnească un pahar de vin din Dobrogea.

                  

ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN AFIAP - CINCIZECI DE ANI

ÎN SLUJBA ARTEI FOTOGRAFICE

 

Cunoscutul artist fotograf Ștefan Tóth István AFIAP va aniversa 70 de ani de viață și o jumătate de secol de activitate artistică neîntreruptă în domeniul artei fotografice, în data de 09 august 2021. În cei 50 de ani a definit arta fotografică în municipiul Oradea și județul Bihor, devenind astfel ambasadorul cultural al municipiului, județului nostru, precum și al României

- Din lucrările sale au fost organizate: 

       - 85 de expoziții personale în mai multe țări Europene, Argentina, Asia, Brazilia și China    

     - zeci de expoziții de grup în Bangladesh, Coreea de Sud, Iran, Pakistan, Noua Zeelandă etc. 

- A fost invitat în peste 50 de jurii naționale și internaționale de artă fotografică. 

- A fondat trei Galerii permanente de artă fotografică din care:

        - în anul 1990 Galeria ”Euro Foto Art” cea mai longevivă din România,  în care au fost vernisate 595 de expoziții ale creatorilor de pe întregul Mapamond. 

        - Această Galerie a devenit în anul 2019 și  Centru Expozițional FIAP Oradea-România,  cea  de a 17- lea din Lume, iar artistul fotograf sărbătorit a fost ales directorul acestuia! 

- A fost invitat la peste 70 de simpozioane, colocvii și Festivaluri internaționale. 

- De asemenea a participat la peste 100 de călătorii de creație în zeci de țări Europene și în Asia (De nouă ori a participat la diferite deplasări de creație în cele mai pitorești locuri din China, printre altele a petrecut și două săptămâni  în minunatele locuri din Tibet).

- A organizat în Oradea și județul Bihor zeci de Tabere internaționale, saloane naționale și  internaționale  de artă fotografică,

- A fost organizatorul și lectorul a sute de cursuri de inițiere în tehnica și artă fotografică, absolvite de mii de iubitori ai fotografiei din Serbia, Slovacia, România,Ungaria și Ucraina. Artistul fotograf se mândrește cu majoritatea lor, în mod special cu Valeria Stan EFIAPd, Ovi D. Pop EFIAPs, Ovidiu Gabor EFIAP care a obținut zeci de medalii și premii internaționale

- A fost dinstins de două ori cu Premiul și Trofeul de Excelență a Primăriei Municipiului Oradea (2004 și 2006), respectiv cu Medalia de onoare a Primăriei Municipiului (2006)

Pentru meritele sale deosebite obținute în domeniul artei fotografice, comitetul de inițiatvă a jubileului  condus de către criticul de artă dr. Ramona Novicov a înaintat Primăriei Municipului Oradea propunerea ca artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP să fie  declarat cu această ocazie Cetățean de Onoare a Municipului Oradea.

- Artistul fotograf va fi sărbătorit, într-un cadrul festiv, luni 09 august 2021, începând cu ora 18:00 la Sinagoga ”SION” din Oradea.

(Foto: EFA/ Kovács Orsolya)

Download
AUTOBIOGRAFIA STEFAN TÓTH ISTVÁN AFIAP
1A-CV. Ştefan Tóth István AFIAP_2021 06.
Microsoft Word Document 282.0 KB